Ashwagandha je netoksična biljka koja privlači pozornost zbog svoje sposobnosti moduliranja stresa i tjeskobe. Biljka je važan dio stoljetne Ayurvede, tradicionalnog sustava medicine u Indiji, a koristi se za liječenje niza stanja, poput reume i nesanice.

[Njegovi] fiziološki učinci... međusobno su povezani. Na primjer, manje stresa jednako je nižoj razini kortizola, što je jednako boljoj kontroli šećera u krvi.

Ipak, mnoga su klinička ispitivanja testirala biljnu tvar na relativno malom broju sudionika. Potrebne su daljnje i opsežnije studije kako bi se utvrdile navodne dobrobiti ashwagandhe, osobito dugoročno.

Što je Ashwagandha?

Ashwagandha je dio klase biljaka koje se nazivaju adaptogeni poznati po svojim zdravstvenim dobrobitima kada se konzumiraju kao čajevi, prahovi, tinkture i dodaci prehrani ili u sirovom obliku.

Također poznata kao indijski ginseng, zimska trešnja ili pod znanstvenim nazivom Withania somnifera, ashwagandha je biljni grm čije se korijenje i bobice koriste zbog svojih ljekovitih svojstava.

7 zdravstvenih dobrobiti Ashwagandhe

Istraživanja ashwagandhe nastavljaju se razvijati dok znanstvenici diljem svijeta proučavaju njezinu učinkovitost protiv raznih bolesti.

Evo nekoliko znanstveno potkrijepljenih prednosti ashwagandhe.

1. Ublažava stres i tjeskobu

Ashwagandha je možda najpoznatija po svojim svojstvima ublažavanja stresa. Nekoliko studija naglašava ovu prednost, promatrajući sposobnost ashwagandhe da značajno smanji razinu stresa i anksioznosti sudionika.

Jedna posebna studija pokazala je da ashwagandha također može poboljšati kvalitetu sna—istraživači su potvrdili da su sudionici spavali puno bolje s dozama ove biljke u usporedbi s placebo dozama.

2. Snižava šećer i masnoću u krvi

Nekoliko malih kliničkih studija pokazalo je da je ashwagandha korisna u smanjenju razine glukoze u krvi i triglicerida (najčešća vrsta masti u krvi). Jedna studija usporedila je učinke ashwagandhe na snižavanje šećera u krvi s onima lijekova propisanih za dijabetes tipa 2.

3. Povećava mišiće i snagu

Istraživači nastavljaju proučavati učinkovitost ashwagandhe u poboljšanju snage i veličine mišića. Jedno je istraživanje pokazalo da su sudionici iskusili povećanu brzinu i snage. Druga studija je uočila povećanje mišićne snage, uz niži postotak tjelesne masti i smanjenu razinu kolesterola kada se konzumirala ashwagandha. Neki su sudionici također iskusili bolji san, ali ova studija nije uspoređivala konzumaciju ashwagandhe s placebom.

Liječenje Ashwagandhom dalo je pozitivne rezultate u drugoj studiji koja je provedena samo s muškim sudionicima. U usporedbi s placebo skupinom, muškarci koji su primali ashwagandhu primijetili su značajne dobitke u mišićnoj snazi (mjerenoj pomoću vježbi bench pressa i ekstenzije nogu) i veličini mišića u rukama i prsima, kao i značajno smanjenje postotka tjelesne masti i mišića nakon treninga. šteta.

4. Poboljšava seksualnu funkciju kod žena

Barem jedna klinička studija pokazuje da ashwagandha može koristiti ženama koje imaju seksualnu disfunkciju. Primjena ashwagandhe rezultirala je značajnim poboljšanjima u uzbuđenju, lubrikaciji, orgazmu i zadovoljstvu, kao što su sami izvijestili sudionici. Također je značajno poboljšao broj uspješnih seksualnih susreta i poboljšao metriku nevolje u vezi s njihovim seksualnim životom i seksualnošću.

5. Povećava plodnost i razinu testosterona kod muškaraca

Ashwagandha također može pružiti reproduktivne koristi za muškarce. Pokazalo se da davanje ashwagandhe neplodnim muškarcima značajno poboljšava kvalitetu sperme ponovnom ravnotežom razina reproduktivnih hormona. Nakon jedne studije, 14% partnerica muških pacijenata zatrudnjelo je.

Zasebno, u studiji o ashwagandhi povezanoj sa stresom, istraživači su otkrili da biljka povećava razinu testosterona kod muškaraca, ali ne i kod žena. Drugo istraživanje koje je testiralo učinak ashwagandhe na mišićnu snagu kod muškaraca također je izmjerilo značajno povećanje testosterona.

6. Izoštrava fokus i pamćenje

Ashwagandha može pomoći u poboljšanju kognicije, pamćenja i sposobnosti izvođenja motoričkih odgovora nakon uputa. Male studije su otkrile da je, u usporedbi s placebom, ashwagandha značajno poboljšala vrijeme reakcije sudionika tijekom kognitivnih i psihomotornih testova (koji mjere sposobnost reagiranja na upute i izvođenja naznačene radnje).

Jedna je studija čak otkrila da je ashwagandha značajno poboljšala raspon pažnje sudionika, kao i njihovo neposredno i opće pamćenje kroz niz testova.

7. Podržava zdravlje srca

Najmanje dvije studije su pokazale da ashwagandha može povećati maksimalnu razinu VO2, što je maksimalna količina kisika koju unesete dok se fizički naprežete. Te se razine koriste u mjerenju kardiorespiratorne izdržljivosti — koliko dobro srce i pluća dostavljaju kisik mišićima tijekom fizičke aktivnosti. Stoga više razine VO2 max mogu ukazivati na zdravo srce koje dobro radi u tim okolnostima.

Uz to rečeno, rezultati ove studije možda se neće primijeniti univerzalno budući da je provedena isključivo sa zdravim odraslim osobama koje se bave sportom, za razliku od raznolikije skupine sudionika.

Rizici i nuspojave Ashwagandhe

Ashwagandha je sigurna i netoksična biljka, ali postoji nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir prije nego što je dodate svojoj prehrani.

1. Uzimate li druge lijekove?

Bilo bi dobro da obavijestite svog liječnika ako želite dodati nešto novo svojoj zdravstvenoj rutini, uključujući ashwagandhu. Ako već uzimate druge lijekove, ashwagandha može pojačati ili oslabiti njihovo djelovanje.

2. Postoje li drugi uvjeti koje treba razmotriti?

Ashwagandha može biti nesigurna ako ste trudni, dojite, imunokompromitirani, uskoro idete na operaciju ili imate problem sa štitnjačom. Također je vrijedno napomenuti da neki ljudi koji su alergični na velebilje ili imaju alergije na određene trave ne podnose dobro ashwagandhu. Ako se bilo koja od ovih situacija odnosi na vas, razgovarajte sa svojim liječnikom ili specijalistom za integrativno zdravlje kako biste utvrdili je li za vas sigurno uzimati ashwagandhu.

Koju dozu trebam uzeti?

Stručnjaci kažu da tijelo možda neće apsorbirati svu dozu ashwagandhe od 300 miligrama, na primjer. Veće doze mogu čak izazvati neželjene nuspojave, poput povraćanja i proljeva. Umjesto toga, češće uzimajte manje doze kako biste imali najviše koristi od njegovih učinaka uravnoteženja.

Kako uzimati Ashwagandhu

Korijenje i bobice ashwagandhe mogu se konzumirati zbog svojih medicinskih svojstava, ali ashwagandhu obično možete pronaći u kapsulama suplementa ili u obliku tableta, gume, praha, tinkture i čaja.

Preporučuje se da započnete s čajem ashwagandha kao načinom da lagano uvedete biljku u svoju prehranu i tako doprinesete svojoj hidrataciji - ključnom čimbeniku za cjelokupno zdravlje.

Ako želite biti kreativniji, dodajte sirovi oblik ashwagandhe ili prah ashwagandhe izravno u svoju hranu. Na primjer, prah možete umiješati u maslac od orašastih plodova, granolu, smoothie ili zobene pahuljice. Samo je nemojte izlagati visokoj toplini, što bi poništilo terapeutske prednosti biljke i možda je čak učinilo kancerogenom. Umjesto toga, držite ju na srednjoj vatri ili ga ubacite u hranu pred kraj pripreme.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER