Rak kože je jedan od najčešćih rakova koji se liječe svake godine. Izloženost ultraljubičastom zračenju sunčevog svjetla najveći je faktor rizika. Dok melanom čini samo oko 1% slučajeva raka kože, on uzrokuje veliku većinu smrti od raka kože. Srećom, postoje načini da smanjite rizik i uhvatite rak kože rano kada je vrlo izlječiv.

1. Ispravno koristite kremu za sunčanje

Korištenje kreme za sunčanje širokog spektra sa zaštitnim faktorom 30 ili više jedan je od najboljih načina za prevenciju raka kože. Obavezno nanesite dovoljno kreme za sunčanje kako biste u potpunosti iskoristili zaštitni faktor.

Pokrijte svu izloženu kožu 15-30 minuta prije izlaska van. Ponovno nanesite kremu za sunčanje barem svaka 2 sata i nakon plivanja ili znojenja. Nosite zaštitnu odjeću i potražite hlad kada je to moguće. Izbjegavajte izravno izlaganje suncu tijekom sati najvećeg intenziteta.

2. Redovito pregledavajte kožu

Obavljajte redovite samopreglede kože kako biste pronašli nove ili promjenjive madeže ili lezije. Upotrijebite zrcalo s dobrim osvjetljenjem da provjerite cijelo tijelo, uključujući teško vidljiva mjesta. Zamolite partnera da vam pregleda leđa i tjeme. Svi madeži koji su asimetrični, imaju nepravilne rubove, variraju u boji ili su veći od gumice olovke zahtijevaju procjenu od strane dermatologa.

3. Posjetite dermatologa jednom godišnje

Zakažite godišnji pregled kože cijelog tijela kod dermatologa, koji može stručno pregledati vaše madeže i kožu na znakove raka kože. Osobe s većim rizikom zbog obiteljske anamneze, svijetle puti, pretjeranog izlaganja suncu ili višestrukih atipičnih madeža možda će trebati preglede dvaput godišnje. Vaš dermatolog može pratiti mrlje i naučiti vas kako provesti temeljit samopregled kod kuće.

4. Upoznajte svoje čimbenike rizika

Razumijevanje čimbenika rizika za rak kože može vas motivirati da poduzmete preventivne radnje. Svijetla put, plava ili crvena kosa, plave ili zelene oči, obiteljska anamneza i višestruki ili neobični madeži povećavaju rizik. Povijest teških opeklina od sunca, korištenje solarija u zatvorenim prostorima, oštećenja od sunca i profesionalna izloženost zračenju također su faktori rizika. Što više faktora rizika imate, to morate biti oprezniji.

5. Potražite ABCDE melanoma

Koristite akronim ABCDE kao vodič kada pregledavate madeže kako biste uočili potencijalne melanome. A je za asimetriju, što znači da jedna polovica ne odgovara drugoj. B je za nepravilne rubove s urezanim ili neravnim rubovima. C je za promjene u boji, često više nijansi ili boja unutar jednog madeža. D je za promjer veći od 6 milimetara, otprilike veličine gumice za olovku. E je za razvoj ili bilo kakve nove promjene tijekom vremena.

6. Obratite pažnju na znak Ružno pače

Obratite pozornost na sve madeže koji izgledaju nenormalno u usporedbi s vašim drugim madežima, jer mogu biti podvrgnuti malignim promjenama. Većina melanoma nastaje na normalnoj koži, a ne iz već postojećih madeža. Budite sumnjičavi prema madežu "ružnog pačeta" koji izgleda drugačije od ostalih. Razgovarajte sa svojim dermatologom o svim madežima koji se mijenjaju ili atipičnim izgledom.

7. Ne ignorirajte osip koji se širi

Izdajnički rani znak upozorenja na melanom je ravna ili blago uzdignuta crvenkasta mrlja kože koja se širi. Kako se stanice melanoma množe, crvenkasta boja proizlazi iz njihovog pigmenta. Osip može nalikovati ekcemu ili ugrizu pauka. Posjetite liječnika za bilo kakav osip na koži koji se širi ili mrlju koja ne zacijeli u roku od mjesec dana.

8. Zaštitite se od sunca

Pazite na zaštitu od sunca tijekom cijele godine, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci. Izbjegavajte izravno izlaganje suncu između 10 i 16 sati kada su zrake najjače. Obilno nanesite kremu za sunčanje kad god izađete van, čak i za oblačnih ili hladnih dana. Nosite šešire sa širokim obodom, sunčane naočale koje štite od UV zračenja i gusto tkanu zaštitnu odjeću. Pretvoriti sigurnost na sunce u doživotnu naviku ključna je za prevenciju raka kože.

Poznavajući svoje rizike, pregledavajući svoju kožu, posjećujući dermatologa i pažljivim pristupom suncu, možete smanjiti svoje šanse za razvoj raka kože. Odmah provjerite sva sumnjiva mjesta kako bi se slučajevi mogli rano uhvatiti i učinkovito liječiti. Rak kože se u velikoj mjeri može spriječiti jednostavnim mjerama opreza.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER