Trening s utezima tradicionalno se povezuje s muškim bavljenjem fitnesom poput bodybuildinga. No posljednjih desetljeća trening snage postao je popularan i kod vježbačica. Dizanje utega pruža mnoge prednosti koje izravno podupiru ciljeve zdravlja i fitnessa žena. Ovdje je pregled glavnih razloga zašto je dizanje utega jednako važno za žene kao i muškarce.

1. Gradi jake kosti

Priroda treninga snage koja nosi težinu primjenjuje napetost koja stimulira izgradnju kostiju. To pomaže u suzbijanju gubitka koštane mase povezanog sa starenjem i hormonalnim promjenama kod žena. Održavanje gustoće kostiju smanjuje rizik od osteoporoze kasnije u životu.

2. Smanjuje rizik od ozljeda

Dizanje utega razvija uravnoteženu snagu i stabilnost u zglobovima i vezivnom tkivu. To osigurava učinak "oklopa" protiv ozljeda. Snažni gluteusi, kukovi i bedra iz čučnjeva mogu spriječiti probleme s koljenima. Biti bez ozljeda znači održavati dosljednost u svojoj rutini vježbanja.

3. Povećava metabolizam

Što više mišićne mase izgradite kroz trening s utezima, to će vaš metabolizam u mirovanju biti bolji. Dodani čisti mišići sagorijevaju više kalorija 24/7. Brži metabolizam olakšava kontrolu težine. Trening snage ključan je za suzbijanje gubitka mišića uzrokovanog starenjem.

4. Poboljšava raspoloženje

Dizanje utega oslobađa endorfine za dobro raspoloženje baš kao i kardio vježbe. Osjećaj postignuća zbog svladavanja novih vježbi također podiže samopouzdanje i samopoštovanje. Trening snage može se boriti protiv simptoma tjeskobe i depresije.

5. Podržava funkciju

Ojačanje olakšava dnevne aktivnosti poput podizanja djece i nabave namirnica. Povećana snaga jezgre poboljšava držanje i poravnanje. Vježbe pokretljivosti zglobova olakšavaju opseg pokreta potreban za rad, sport i rekreaciju.

6. Sprječava gubitak mišića

Neuspjeh u treniranju snage dovodi do neizbježnog gubitka mišića tijekom vremena. Ovaj "skinny fat" efekt rezultira manjim, slabijim tijelom. Dizanje utega čuva i gradi potrebnu čistu mišićnu masu.

Dobrobiti dizanja utega odnose se jednako na žene kao i na muškarce. Dodavanje treninga otpora pruža prednosti koje same kardio vježbe ne mogu ponuditi. Ciljajte na najmanje dva treninga snage cijelog tijela tjedno. Složene vježbe poput čučnjeva, mrtvog dizanja, veslanja i potiska grade funkcionalnu snagu. Zapamtite da dizanje utega neće dovesti do "glomaznog" stasa bez popratnog ogromnog povećanja unosa kalorija. Prigrlite utege kako biste poboljšali svoje zdravlje i kondiciju.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER