Datum „upotrebljivo do“ „najbolje upotrijebiti do“... ove oznake na pakiranjima hrane mogu biti zbunjujuće i ponekad dovesti do bacanja hrane. Ali što ti datumi zapravo znače? I je li doista sigurno jesti hranu kojoj je istekao rok trajanja?

Razumijevanje roka trajanja hrane

Suprotno uvriježenom mišljenju, datumi isteka ne pokazuju nužno kada hrana više nije sigurna za jelo. Umjesto toga, oni su više smjernica kada je hrana vrhunske kvalitete i okusa. To znači da hrana može biti sigurna za jelo nakon isteka roka valjanosti, sve dok je pravilno uskladištena.

Evo različitih vrsta datuma isteka i njihova značenja:

 • Rok upotrebe: Ovaj datum je posljednji preporučeni dan za konzumaciju proizvoda za vrhunsku kvalitetu. Obično se koristi za hranu koja je lako kvarljiva, poput mesa, peradi i mliječnih proizvoda.
 • Najbolje upotrijebiti do: Ovaj datum je sličan datumu "upotrijebiti do", ali je fleksibilniji. Hrana još uvijek može biti sigurna za jelo nakon datuma "najbolje upotrijebiti do", ali možda neće imati jednako dobar okus ili istu teksturu.
 • Rok za prodaju: Ovaj datum koriste trgovci na malo kao vodič za koliko dugo treba držati proizvod na polici. To ne znači nužno kada hrana više nije sigurna za jelo.
 • Istječe: Ovaj datum je zadnji dan za koji je zajamčeno da je proizvod siguran za konzumaciju. Obično se koristi za nepokvarljivu hranu, kao što je konzervirana roba.

Kako pravilno čuvati hranu?

Način na koji čuvate hranu može imati veliki utjecaj na njen rok trajanja. Evo nekoliko općih savjeta za pravilno skladištenje hrane:

 • Držite hranu na hladnom i suhom mjestu. Većinu hrane treba čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču.
 • Čuvajte hranu u hermetički zatvorenim posudama. To će spriječiti isušivanje ili upijanje mirisa druge hrane.
 • Označite hranu s datumom otvaranja. To će vam pomoći da pratite koliko je dugo bio u skladištu.
 • Slijedite upute o skladištenju na pakiranju hrane.

Kada baciti hranu?

Čak i ako je hrana pravilno uskladištena, još uvijek se može pokvariti. Evo nekoliko znakova da hrana više nije sigurna za jelo:

 • Neprijatni mirisi ili okusi. Ako hrana miriše ili ima loš okus, vjerojatno nije sigurna za jesti.
 • Vidljivi znakovi kvarenja, poput plijesni.
 • Promjene u teksturi, poput sluzave ili kašaste konzistencije.

Općenito, dobra je ideja biti oprezan i baciti hranu ako niste sigurni je li sigurna za jelo.

Zaključak

Rok trajanja može biti koristan alat za određivanje kvalitete i svježine hrane. Međutim, važno je upamtiti da su to samo smjernice i da se hrana može sigurno jesti nakon isteka roka valjanosti sve dok je pravilno uskladištena. Ako niste sigurni je li hrana sigurna za jelo, uvijek je najbolje biti oprezan i baciti je.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER