Za one koji slijede bezglutensku dijetu, naizgled jednostavan izbor hrane može postati složen. Jedno pitanje koje se postavlja je: Da li je čaj sadrži gluten? Sami listići čistog čaja ne sadrže gluten. Međutim, neki proizvodi od čaja mogu biti podložni unakrsnoj kontaminaciji glutenom. Razumijevanje proizvodnje i obrade čaja može pomoći u određivanju koje se opcije čaja uklapaju u strogu dijetu bez glutena.

Što je gluten?

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Kod osoba s celijakijom ili ne-celijakijskom osjetljivošću na gluten, gluten izaziva imunološke reakcije i upale koje oštećuju crijeva. Jedini tretman je pridržavanje 100% bezglutenske dijete, uključujući izbjegavanje unakrsnog kontakta s glutenom.

Gluten u listovima čaja

Biljka Camellia sinensis od koje se dobiva crni, zeleni, bijeli i oolong čaj sama po sebi ne sadrži gluten. Čisti neprerađeni listovi čaja, svježe ubrani iz biljke čaja, mogu se sigurno konzumirati na bezglutenskoj dijeti. Svaki gluten prisutan u komercijalnim proizvodima od čaja uvodi se preradom, aditivima ili unakrsnom kontaminacijom nakon žetve.

Rizik od unakrsne kontaminacije

Iako su listovi čaja prirodno bez glutena, postoji nekoliko mogućnosti za izlaganje glutenu tijekom procesa uzgoja i proizvodnje:

  • Zajednička polja – neke se biljke čaja izmjenjuju s usjevima koji sadrže gluten poput pšenice ili ječma.
  • Zajednička oprema - Strojevi koji se koriste za mljevenje, prosijavanje, sušenje ili pakiranje čaja također se mogu koristiti za žitarice koje sadrže gluten.
  • Arome – prirodne ili umjetne arome dodane aromatiziranim čajevima mogu sadržavati gluten.
  • Kante za rinfuzu – neke trgovine prodaju čaj iz otvorenih kanti za rinfuzu, čime se povećava mogućnost kontaminacije glutenom.

Općenito, manja je vjerojatnost da će obični čisti čajevi bez okusa imati problema, posebno onih renomiranih bezglutenskih marki. Biljni čajevi su sami po sebi bez glutena. Međutim, čajevi s okusima i mješavine biljnih čajeva predstavljaju veći rizik.

Odabir čaja bez glutena

Prilikom odabira proizvoda od čaja obratite pažnju na:

  • Certificirani bez glutena - proizvodi certificirani od strane organizacija kao što je GFCO rigorozno su testirani.
  • Čisti čaj bez okusa - obični čajevi imaju manji rizik od aromatiziranih mješavina.
  • Zatvorena pakiranja - Čaj u zatvorenim vrećicama ili spremnicima manje je izložen.
  • Renomirane robne marke - Nazovite tvrtke da se raspitate o njihovim čajevima i testiranju.
  • Domaće kuhanje - namakanje listova čaja kod kuće daje vam veću kontrolu.

Pijenje čaja može biti ugodan dio dijete bez glutena sve dok se poduzmu mjere opreza u vezi s aromatiziranim čajevima i mogućom unakrsnom kontaminacijom tijekom obrade i pakiranja. Odabir certificiranih čistih čajeva bez glutena daje najveću sigurnost za strogo izbjegavanje glutena.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER