Započinjanje programa vježbanja može biti izazovno. Čak i ako ste uzbuđeni zbog treninga, uobičajeno je da imate problema s motivacijom. Kada se vaše vježbanje čini zastrašujućim ili se drugi prioriteti bore za vaše vrijeme, kako možete biti sigurni da ćete se držati svojih fitness ciljeva? Korištenje različitih tehnika motivacije može pomoći.

Postavite specifične ciljeve

Jasno definirani ciljevi koji su specifični, mjerljivi i pravovremeni potaknut će vašu motivaciju za vježbanje. Opći ciljevi poput "doći u formu" nejasni su i teško ih je pratiti. Umjesto toga, postavite specifične ciljeve fitnessa kao što su:

  • Izgubiti 5 kg u 3 mjeseca
  • Trčite 5K za manje od 30 minuta
  • Povećajte potisak s klupe za 25 kg u 6 mjeseci

Mjerljivi ciljevi poput ovih daju ciljeve kojima treba težiti. Praćenje napretka pomaže vam da osjetite uspjeh koji vas intrinzično motivira da nastavite trenirati.

Zakažite treninge unaprijed

Tretirajte treninge kao bilo koju drugu važnu obvezu umjesto da ih pokušavate uklopiti kada je to zgodno. Kada planirate treninge unaprijed, vjerojatnije je da ćete ih ispoštovati budući da to postaje dio vaše redovne rutine. To vam također pomaže da planirate unaprijed kako biste prevladali potencijalne prepreke, poput koordinacije brige o djeci ili pakiranja odjeće za teretanu.

Pronađite partnera

Dijeljenje vaših ciljeva i plana fitnessa s drugom osobom pomaže vam da ostanete odgovorni. Partner za trening pruža podršku, ohrabrenje i može čak vježbati s vama. Znanje da netko provjerava vaš napredak može pružiti dodatnu motivaciju da se držite svoje rutine. Partneri mogu izazivati i motivirati jedno drugo kroz poteškoće.

Usredotočite se na zašto

Povezivanje vašeg treninga s vašim dubljim vrijednostima i prioritetima pomaže u jačanju motivacije. Ponovno razmislite o tome zašto ste htjeli započeti program vježbanja. Je li to da poboljšate svoje zdravlje, budete pozitivan uzor svojoj djeci ili se oslobodite stresa? Održavanje svrhe koja stoji iza vaših ciljeva u prvom planu daje inspiraciju za nastavak.

Pratite napredak

Mjerenje i bilježenje metrika kao što su podignuta težina, pretrčani kilometri ili promjene veličine odjeće daje opipljiv dokaz vaših poboljšanja. Vidjeti napredak koji ste postigli potvrđuje da se vaš trud isplati. Pregledavanje fitness dnevnika ili fotografija kad ste tek počeli naglašava koliko ste daleko stigli. Praćenje napretka stvara povratnu petlju uspjeha.

Povećajte faktor užitka

Ključ za pridržavanje vaše rutine je pronalaženje fizičkih aktivnosti u kojima stvarno uživate. Isprobajte različite treninge kao što su grupni tečajevi, trčanje, vožnja bicikla ili sportovi kako biste pronašli svoje favorite. Vježbajte s prijateljima, gledajte TV ili slušajte glazbu dok trenirate kako biste povećali zadovoljstvo. Većina ljudi više je motivirana za obavljanje aktivnosti kojima se iskreno raduju.

Usredotočite se na dosljednost

Motivacija pada i pada. Nekih će dana vaša snaga volje biti visoka, dok će se drugih dana činiti nepostojećom. Nemojte se oslanjati na motivaciju. Umjesto toga, usredotočite se samo na to da budete dosljedni, bez obzira želite li trenirati ili ne. Pojavljivanje i ulaganje u rad čak i u danima niske motivacije približit će vas vašim fitness ciljevima.

Slijeđenje ovih strategija može pomoći u povećanju motivacije i predanosti vašem programu obuke. Iskorištavanjem moći planiranja, odgovornosti, užitka i dosljednosti - možete postići fit i imati zdravo tijelo kakvo ste oduvijek željeli.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER