Sunce je izvor života i energije, ali isto tako može predstavljati opasnost za našu kožu, posebno za osjetljivu dječju kožu. Izloženost suncu može dovesti do opeklina, preranog starenja kože i povećanog rizika od razvoja raka kože kasnije u životu. Stoga je iznimno važno pravilno zaštititi dijete od sunca i negativnog utjecaja sunca. U ovom članku ćemo vam pružiti sve detalje o tome kako to postići.

Izbor pravog vremena

Prvo pravilo zaštite od sunca je izbjegavanje izlaganja jakom suncu u najtoplijem dijelu dana, obično od 10 do 16 sati. U to vrijeme sunce je najjače, a UV zrake najštetnije. Ako je moguće, ograničite vanjske aktivnosti s djetetom tijekom tog razdoblja. Umjesto toga, planirajte aktivnosti u jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.

Korištenje zaštitne odjeće

Zaštitna odjeća je važna kako bi se koža djeteta zaštitila od UV zraka. Preporučuje se nošenje lagane, labave i svijetle odjeće koja prekriva veći dio tijela.

Dugački rukavi i hlače mogu pružiti dodatnu zaštitu. Također, trebate odabrati odjeću s UV zaštitom. Mnogi proizvođači dječje odjeće proizvode linije s ugrađenom zaštitom od UV zraka. Takva odjeća može pružiti faktor zaštite od sunca (SPF) veći od 50.

dijete na suncu

Korištenje šešira i sunčanih naočala

Šešir s širokim obodom je neophodan dodatak za zaštitu djetetove glave, lica, vrata i ušiju od sunčevih zraka. Odaberite šešir koji ima UV zaštitu i koji dobro prianja na djetetovu glavu.

Također, nemojte zaboraviti staviti sunčane naočale s UV zaštitom na dijete. Oči su osjetljive na štetne sunčeve zrake, stoga je važno zaštititi ih od potencijalne štete.

Korištenje kvalitetnih krema za sunčanje

Krema za sunčanje je ključna zaštita od štetnih UV zraka. Odaberite kvalitetnu dječju kremu za sunčanje s visokim faktorom zaštite od sunca (SPF). Preporučuje se krema s faktorom zaštite od sunca od najmanje 30 ili više.

Nanesite kremu ravnomjerno na sve dijelove tijela koji su izloženi suncu barem 15 do 30 minuta prije izlaska vani. Ponovno nanesite svaka 2 sata ili češće ako dijete pliva ili se znoji.

Izbor sjene

Kada ste vani s djetetom, važno je pronaći prikladno mjesto u sjeni. Drveće, suncobrani ili tende mogu pružiti dobru zaštitu od direktnog sunca.

Ostanite u sjeni koliko god je to moguće, osobito u najtoplijem dijelu dana. Zapamtite da čak i u sjeni, UV zrake mogu doći do kože, stoga dodatna zaštita poput odjeće, kreme za sunčanje i šešira ostaje važna.

dijete na suncu

Hidratacija

Izloženost suncu može uzrokovati dehidraciju, stoga je važno osigurati da dijete redovito pije tekućinu. Voda je najbolji izbor za hidrataciju, ali također možete ponuditi voćne sokove ili prirodne napitke bogate elektrolitima. Izbjegavajte gazirana pića, slatke sokove i napitke s visokim udjelom kofeina.

Edukacija o sunčevim opeklinama

Naučite dijete o važnosti zaštite od sunca i posljedicama sunčevih opeklina. Objasnite im da sunce može oštetiti kožu i da je zaštita od sunca nužna svaki put kada su na otvorenom. Podučite ih kako pravilno nanositi kremu za sunčanje i kako se skloniti od jakog sunca.

Zaključak

Zaštita djeteta od sunca je iznimno važna kako bi se spriječile štetne posljedice UV zraka. Slijedeći navedene savjete - izbjegavanje izlaganja jakom suncu, korištenje zaštitne odjeće, šešira i sunčanih naočala, korištenje kvalitetnih krema za sunčanje, pronalaženje sjene, pravilna hidratacija i edukacija o sunčevim opeklinama - možete osigurati da vaše dijete bude zaštićeno od negativnih utjecaja sunca.

Budite svjesni važnosti zaštite od sunca i poduzmite korake kako bi vaše dijete imalo zdravu i sretnu kožu i uživalo u sigurnom boravku na otvorenom.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER