Mučnina i povraćanje, koji se obično nazivaju jutarnje mučnine, pogađaju oko 70% trudnica u različitim stupnjevima u prvom tromjesečju. Iako se naziva jutarnjom mučninom, mučnina se može javiti u bilo koje doba dana. Smatra se da hormonske promjene izazivaju ove neugodne simptome. Iako jadne, jutarnje mučnine obično prolaze do 14. tjedna. Evo nekoliko strategija za smanjenje mučnine:

1. Jedite male, česte obroke

Spriječite da vam želudac bude prazan jedući 5-6 malih obroka raspoređenih tijekom dana. Prazni želuci pogoršavaju mučninu. Spakirajte grickalice poput jogurta, orašastih plodova, krekera i voća koje ćete jesti između obroka. Prije spavanja pojedite nešto poput žitarica kako se ne biste probudili s mučninom.

2. Izbjegavajte okidače

Začinjena, pržena i jako prerađena hrana iritira jutarnje mučnine. Držite se blage hrane poput juhe, običnog krumpira, rižinih kolača, umaka od jabuka i tosta. Citrusi, kava i čokolada također mogu izazvati mučninu kod nekih žena. Ostanite hidrirani pijuckanjem vode između obroka.

3. Đumbir

Đumbir ima dugu povijest ublažavanja mučnine. Pijuckajte čaj od đumbira, pivo od đumbira (potražite pravi đumbir u sastojcima) ili pivo od đumbira. Jedite đumbir, slatkiše od đumbira ili svježi đumbir kako biste smanjili mučninu.

4. Dobro se odmorite

Umor pojačava mučninu, stoga se što više odmarajte. Odrijemajte kad ste umorni i idite rano u krevet. Zatražite pomoć oko kuće kako biste smanjili stres i umor. Ako povraćanje ometa san, pitajte svog liječnika o mogućnostima liječenja.

5. Razmislite o lijekovima

Ako jutarnje mučnine ometaju svakodnevni život, posavjetujte se sa svojim liječnikom o lijekovima protiv mučnine na recept ili dodacima vitamina B-6, koji se smatraju sigurnima tijekom trudnoće. Ne uzimajte nikakve lijekove bez odobrenja liječnika.

6. Dođite na svjež zrak

Provođenje vremena na otvorenom i izlazak na svježi zrak mogu umanjiti mučnine. Otvorite prozore da uđe svjež zrak. Razmislite o kratkim svakodnevnim šetnjama radi promjene okruženja. Samo izbjegavajte jake mirise hrane koji mogu izazvati bolest.

Iako je neugodna, imajte na umu da jutarnje mučnine znače da se vaša posteljica i hormonski sustav normalno razvijaju. Ostanite u bliskom kontaktu sa svojim liječnikom ako je povraćanje jako. Dostupne su mnoge mogućnosti koje vam mogu pomoći u ublažavanju mučnine tijekom ove privremene faze.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER