Kada imate dijete, normalno je da će se vezati za jednog roditelja više od drugog. U nekim slučajevima, dijete može pokazivati izraženiju sklonost prema majci. Iako je ova situacija česta i privremena, može biti izazovna za oca ili drugog roditelja koji se osjeća odbačeno ili nevažno. U ovom članku pružit ćemo vam nekoliko korisnih savjeta o tome kako se nositi kada dijete samo želi mamu.

Prihvatite emocionalne potrebe djeteta

Djeca mogu imati jake emocionalne veze s jednim roditeljem i to je normalno. Bitno je da prihvatite da vaše dijete treba izražavati svoje osjećaje i osigurate mu emocionalnu podršku. Nemojte se osjećati odbačeno, već pružite razumijevanje i suosjećanje.

beba i mama

Potaknite vezu s drugim roditeljem

Iako dijete može imati jaču vezu s majkom, važno je poticati i njegovu vezu s drugim roditeljem. Održavajte pozitivan odnos s djetetom, provodite kvalitetno vrijeme zajedno, igrajte se i razgovarajte. Izgradnja jakih veza zahtijeva vrijeme i strpljenje.

Kreirajte rutinu i predvidljivost

Djeca se osjećaju sigurnije kada imaju stabilnu rutinu. Pokušajte stvoriti svakodnevni raspored koji uključuje vrijeme provedeno s oba roditelja. Uvedite zajedničke aktivnosti, poput obroka ili pričanja priča prije spavanja, kako bi dijete osjetilo prisutnost oba roditelja.

beba i mama

Podrška drugog roditelja

Roditelji trebaju pružati podršku jedno drugom. Ako primijetite da dijete favorizira majku, podržite tu vezu i pridružite se interakciji. Pohvalite majku i ohrabrite dijete da provodi vrijeme s oba roditelja.

Komunikacija s djetetom

Razgovarajte s djetetom o svojim osjećajima. Objasnite mu da su svi osjećaji prihvatljivi i da je normalno imati jaču vezu s jednim roditeljem. Potičite dijete da vam izrazi svoje osjećaje i pokušajte ga razumjeti. Pokažite mu ljubav i podršku.

Dijelite obveze

Ako je moguće, podijelite kućanske i roditeljske obveze ravnomjerno. Kada oba roditelja sudjeluju u brizi za dijete, dijete će osjetiti prisutnost oba roditelja i razviti snažniju vezu s oboje.

Potražite stručnu pomoć ako je potrebno

Ako primijetite da dijete ima poteškoće s povezivanjem s drugim roditeljem ili da se ova situacija produljuje, možda je korisno potražiti stručnu pomoć. Pedijatar ili obiteljski terapeut mogu pružiti podršku i savjete prilagođene vašoj situaciji.

Zaključak

Kada dijete pokazuje sklonost prema majci, važno je da se ne osjećate odbačeno ili nevažno kao drugi roditelj. Prihvatite emocionalne potrebe svog djeteta, potaknite vezu s drugim roditeljem, stvorite rutinu i predvidljivost, te pružite podršku jedno drugom.

Komunikacija, dijeljenje obveza i, po potrebi, traženje stručne pomoći pomoći će vam da se uspješno nosite s ovom situacijom. Zapamtite da svako dijete ima jedinstvenu vezu s oba roditelja i da je važno pružiti ljubav i podršku u skladu s njegovim potrebama.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER