Određivanje prikladnih ograničenja vremena pred ekranom za djecu može biti izazovno, osobito s obzirom na to koliko je tehnologija ugrađena u svakodnevni život. Iako pretjerano korištenje zaslona može biti štetno, neke aktivnosti na ekranu imaju obrazovne i društvene koristi. Postavljanje smjernica za dob pomaže djeci u ravnoteži između tehnologije i drugih aktivnosti.

1. Dojenčad i mala djeca

Za djecu mlađu od 18 mjeseci izbjegavajte digitalne medije. Ove rane godine su ključne za razvoj mozga kroz praktično istraživanje, igru i društvenu interakciju. Uvedite visokokvalitetno programiranje vrlo postupno ako je potrebno da zaokupite izbirljivu bebu.

2. Predškolci

Ciljajte na samo 1 sat vremena ispred ekrana dnevno za uzrast od 2 do 5 godina. Gledanje obrazovne televizije može izgraditi vještine pismenosti. Aplikacije i igre treba igrati zajedno kako bi se potaknula interakcija. Umjesto toga dajte prednost igri na otvorenom, čitanju, maštovitim igrama i druženju s obitelji.

3. Osnovna škola

Djeci od 6 do 14 godina dajte dosljedna ograničenja od ukupno 1-2 sata dnevno za rekreativno korištenje ekrana izvan školske nastave. Pratite sadržaj igara i korištenje društvenih medija. Pobrinite se da vaše dijete uživa u hobijima koji ga čine aktivnim poput sporta, čitanja i provođenja vremena s prijateljima.

4. Srednja škola

U dobi od 15 do 18 godina, tinejdžerima je potrebno kontinuirano podučavanje o balansiranju učenja, aktivnosti, druženja, rada i navika pred ekranom. Razgovarajte o prikladnom sadržaju i kako izbjeći problematično ponašanje na internetu. Budite primjerom ograničavajući vlastitu upotrebu telefona u krugu obitelji.

Za sve uzraste

Odredite slobodno vrijeme za uređaj, primjerice tijekom obroka, obaveza i izlazaka. Koristite mjerač vremena kada su zasloni dopušteni. Oslobodite spavaće sobe i obiteljska igrališta od ekrana. Pažljivo pratite sve društvene medije. Održavajte dosljedna pravila, ali razgovarajte o potrebama koje se mijenjaju s godinama.

Podržite zdrav san izbjegavanjem ekrana prije spavanja. U konačnici, naučite djecu da koriste tehnologiju kao alat dok njeguju međuljudske veze i strasti izvan mreže. Uz vodstvo, djeca mogu naučiti balansirati vrijeme ispred ekrana za optimalnu dobrobit.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER