Bijela čokolada sastoji se od mliječne tvari, kakao maslaca i šećera. Prisutnost čistog kakao maslaca čini vašu pločicu bijele čokolade zdravom. Čisti kakao maslac je bogat antioksidansima, koji su povoljni za vaše tijelo. Također, sadržaj mlijeka u čokoladi čini je bogatom kalcijem, što je korisno za kosti u vašem tijelu.

Prednosti bijele čokolade su malobrojne u usporedbi s tamnom čokoladom, ali, ako imate žudnju za bijelom čokoladom, ne biste se trebali odreći njezinog komadića. Međutim, trebali biste provjeriti njezinu hranjivu vrijednost na ambalaži i provjeriti sadrže li sastojci čokolade kakao maslac, a ne palmino ulje. Palmino ulje je nezdrava zamjena za kakao maslac, jer sadrži trans-masti.

Dobrobiti bijele čokolade vidljive su kada se konzumira umjereno. Mudro je rečeno da višak kao i nedostatak bilo čega nije dobar. Kada jedete bijelu čokoladu u određenim granicama, ona ima sljedeće zdravstvene prednosti:

1. Jačanje imuniteta

Budući da bijela čokolada sadrži kakao maslac, bogat izvor antioksidansa, pomaže u eliminaciji toksičnih tvari iz vašeg tijela. Također poboljšava fleksibilnost u kretanju bijelih krvnih stanica i tako pomaže u smanjenju začepljenja arterija. Dobre bakterije prisutne u bijeloj čokoladi pomažu u borbi protiv loših bakterija u slučaju sepse.

2. Snižavanje kolesterola

Konzumacija bijele čokolade u ograničenim količinama može pomoći u regulaciji masnoća u tijelu, što zauzvrat može smanjiti razinu lošeg kolesterola. To može dovesti do zdravog srca i smanjiti rizik od koronarne bolesti srca.

bijela čokolada

3. Poboljšanje zdravlja jetre

Studije su pokazale da bijela čokolada ima svojstva poboljšati zdravlje jetre povećanjem protoka krvi u vašem tijelu. Također pomaže u poboljšanju oporavka puknutog tkiva.

4. Podizanje razine šećera u krvi

Prisutnost šećera u bijeloj čokoladi čini je korisnom za osobe koje pate od hipoglikemije, manjka glukoze u krvotoku.

5. Ublažavanje hipertenzije i problema s disanjem

Bijele čokolade sadrže linolnu kiselinu koja pomaže u suzbijanju hipertenzije i metilksantin koji je koristan za opuštanje dišnih mišića.

Osim gore navedenih dobrobiti, bijela čokolada pomaže i kod glavobolja, nesanice, raka dojke, artritisa, demencije itd. Jedini oprez na koji morate obratiti pozornost je količina bijele čokolade koju konzumirate odjednom i koju ne smijete jesti često. Preporuča se da odjednom pojedete komadić bijele čokolade od 30g i uživate u njezinom izvrsnom okusu.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER