Vjerojatno ste ih vidjeli u zdjelicama miješanih orašastih plodova na blagdanskim zabavama. Veliki su i duguljasti i razlikuju se od badema, kikirikija i pekan oraha. Kada otvorite njihove čvrste, trokutaste ljuske, poznato je da imaju glatku teksturu i lagani, gotovo puterasti okus.

Ovi orašasti plodovi neobičnog izgleda brazilski su orasi i potječu od stabla Bertholletia excelsa koje raste u amazonskoj prašumi. Stabla daju prilično velike plodove s tvrdom ljuskom koji podsjećaju na kokosove orahe, a sadrže od 10 do 24 jestive sjemenke.

Dok ljudi vjerojatno jedu brazilske orahe još od paleolitika, prvi put se spominju u zapadnim izvorima tek 1500-ih. Španjolski istraživač upoznao ih je 1569. godine, a Nizozemci su ih donijeli u Europu 1600-ih. U Sjedinjene Države nisu stigli sve do 1800-ih.

Brazilski orasi još su daleko od najpopularnijih orašastih plodova, ali dobivaju sve više na popularnosti, osobito među onima koji slijede keto i vegansku dijetu. I ne samo to, već istraživanja pokazuju da mogu pružiti značajne zdravstvene prednosti.

Zdravstvene dobrobiti

Brazilski oraščići bogati su selenom, mineralom u tragovima vitalnim za pravilno funkcioniranje tijela.

Selen osigurava zdravu štitnjaču i pomaže u održavanju najboljeg funkcioniranja vašeg imunološkog sustava. Više razine selena mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava i poboljšanju ishoda s različitim zdravstvenim stanjima, poput raka, bolesti srca, infekcija i neplodnosti. Konzumiranje samo dva brazilska oraha dnevno može pomoći u održavanju ili povećanju unosa selena jednako učinkovito kao dodatak.

Druge zdravstvene prednosti brazilskog oraha uključuju:

1. Zdravlje štitnjače

Selen je neophodan za zdrav rad štitnjače. Dovoljna količina selena u prehrani može pomoći u smanjenju rizika od Hashimotove bolesti, Gravesove bolesti i raka štitnjače.

2. Smanjen rizik od srčanih bolesti

Brazilski oraščići sadrže visoke razine mononezasićenih masti, koje su zdrave masti. Uključivanje mononezasićenih masti u vašu prehranu može pomoći u poboljšanju razine kolesterola, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Dijetalna vlakna u brazilskim orasima također mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi, smanjujući rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

brazilski orah

3. Upravljanje dijabetesom

Neka istraživanja pokazuju da selen u brazilskom orahu može pomoći u snižavanju razine inzulina i povećati osjetljivost na inzulin, poboljšavajući razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2.

4. Ublažavanje upale

Brazilski oraščići imaju nekoliko antioksidansa, uključujući vitamin E i fenole. Antioksidansi mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, smanjujući oksidativni stres i upale u vašem tijelu. Smanjenje upale može pomoći u smanjenju rizika od raznih zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka.

5. Zdravlje kostiju

Brazilski oraščići sadrže kalcij i magnezij, a oba su neophodna za zdravlje kostiju. Porcija od 30 g brazilskih oraha sadrži oko 25% do 33% vaše preporučene dnevne doze magnezija, koji igra važnu ulogu u gustoći kostiju. Više magnezija može dovesti do veće gustoće kostiju.

6. Zdravlje mozga

Niske razine selena povezane su s neurodegenerativnim stanjima kao što su Parkinsonova bolest i Alzheimerova bolest. Antioksidansi u brazilskim orasima, uključujući selen, mogu pomoći u jačanju zdravlja vašeg mozga. Neka istraživanja također pokazuju da povećanje unosa selena može pomoći u poboljšanju vašeg raspoloženja.

brazilski orah

Prehrana

Porcija od 30g brazilskih oraha sadrži gotovo 1000% vaše preporučene dnevne doze selena. Jedan orašasti plod ima 96 mikrograma, mnogo više od mnogih drugih vrsta orašastih plodova. Ostale hranjive tvari u brazilskom orahu uključuju:

 • Vitamin B1
 • Vitamin B6
 • Vitamin E
 • Kalcij
 • Bakar
 • Magnezij
 • Mangan
 • Fosforna
 • Cink

Stvari na koje treba pripaziti

Kada su u pitanju brazilski oraščići, manje je više. Imaju puno kalorija i masti, što može dovesti do neželjenog debljanja ako ih pojedete previše.

Konzumiranje previše brazilskih oraha također može dovesti do trovanja selenom. Znakovi trovanja selenom uključuju:

 • Gastrointestinalni problemi
 • Vrtoglavica
 • Lomljiva kosa i nokti
 • Bol u zglobovima
 • Razdražljivost
 • Umor

U težim slučajevima može uzrokovati:

 • Zatajenja bubrega
 • Srčani udar
 • Zastoj srca

Kako pripremiti brazilske orahe

Brazilske orahe obično možete pronaći u trgovinama, oljuštene ili neoljuštene. Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu do mjesec dana. Kako biste ih duže čuvali, stavite ih u vrećicu ili spremnik koji se može zatvoriti i stavite u hladnjak ili zamrzivač.

Brazilske orahe možete jesti čiste ili s drugim orašastim plodovima kao zdrav međuobrok koji daje energiju. Imaju glatku teksturu i nježan okus koji je ukusan takav kakav jest.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER