Brusnice su male, okrugle, tamnocrvene bobice srodne borovnicama. Imaju vrlo oštar, kiselkast okus, pa se rijetko jedu sirove; češće se jedu osušene ili cijeđene.

Brusnice rastu na biljkama nalik na lozu slične jagodama i obično dolaze iz Sjeverne Amerike ili istočne Europe. Obično se beru između rujna i studenog.

Kojih je top 5 zdravstvenih dobrobiti brusnica?

1. Bogat antioksidativnim spojevima

Brusnice sadrže biljne spojeve koji imaju zaštitno antioksidativno djelovanje. Većina njih nalazi se u kožici bobica i kao rezultat toga može se izgubiti tijekom procesa cijeđenja.

brusnice

2. Može pomoći u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava

Sok od brusnice vjerojatno je najpoznatiji po liječenju infekcija mokraćnog sustava (IMS). Brusnice sadrže spojeve poznate kao proantocijanidini, koji imaju prirodna antibakterijska svojstva i mogu spriječiti bakteriju Escherichia coli da se veže za unutarnju površinu mokraćnog mjehura i urinarnog trakta, uzrokujući infekciju.

Postoje mnoge studije koje pokazuju da ispijanje soka od brusnice može pomoći u sprječavanju infekcije mokraćnog sustava i njezinog ponovnog pojavljivanja, ali čini se da je manje učinkovito nakon što infekcija zavlada. Neka istraživanja također sugeriraju da ovo možda neće raditi kod svih. Ako namjeravate piti sok od brusnice zbog njegovih potencijalnih dobrobiti za IMS, treba odabrati nezaslađeni 100% sok.

3. Može podržati zdravlje srca

Niz studija podupire redovitu konzumaciju soka ili ekstrakta bobičastog voća kao korisno za zdravlje srca, smanjujući niz ključnih čimbenika rizika za srčane bolesti. To uključuje poboljšanje ravnoteže kolesterola, snižavanje krvnog tlaka i smanjenje spoja zvanog homocistein, za kojeg je poznato da oštećuje sluznicu krvnih žila. Međutim, vrijedno je napomenuti da su neki proturječni nalazi iz drugih sličnih studija.

brusnice

4. Može zaštititi od želučanog ulkusa i raka želuca

Brusnice sadrže biljni spoj koji može smanjiti rizik od čira na želucu i raka želuca uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Čini se da konzumacija proizvoda od brusnice, koji su prirodno bogati ovim spojem (poznatim kao pro-antocijanidini tipa A), suzbija rast bakterija i kao rezultat toga smanjuje rizik od razvoja raka želuca.

5. Može zaštititi od određenih vrsta raka

Brusnice su jedan od najboljih izvora hrane ursolne kiseline, biljnog spoja s antioksidativnim, protuupalnim i potencijalnim učinkom protiv raka. Dokazano je da je posebno koristan kod raka prostate.

brusnice

Jesu li brusnice sigurne za sve?

Moguće je biti alergičan na brusnice, iako se čini da je to rijetko. Bobice sadrže značajne količine spoja zvanog salicilna kiselina, koji može izazvati reakcije kod osjetljivih osoba. Oni koji su alergični na aspirin trebali bi izbjegavati konzumiranje velikih količina soka od brusnice.

Znakovi blage reakcije uključuju svrbež usta ili jezika, kihanje ili curenje nosa. Ako osjetite ove simptome, obratite se svom liječniku opće prakse. Ako dođe do ozbiljnije alergijske reakcije, odmah pozovite hitnu pomoć.

Brusnice i koncentrirani proizvodi od brusnice mogu sadržavati velike količine oksalata, što može povećati rizik od bubrežnih kamenaca kod nekih predisponiranih ljudi.

Brusnice i svi proizvodi koji ih sadrže ili njihov sok mogu stupiti u interakciju s određenim propisanim lijekovima. Ako ste u nedoumici ili ste zabrinuti, obratite se svom liječniku opće prakse za smjernice.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER