Čaj od đumbira priprema se stavljanjem suhog ili svježeg đumbira u vruću vodu nekoliko minuta, dopuštajući da se ulje đumbira pomiješa s vodom prije konzumacije.

Čaj od đumbira ima topli, blago ljuti okus. Možete ga napraviti sami tako što ćete naribati ili narezati svježi đumbir u šalicu ili ga kupiti u obliku osušenih komadića ili u vrećicama čaja.

Koja je povijest čaja od đumbira?

Čaj od đumbira ima dugu povijest koja seže u Kinu prije nekih 5000 godina, gdje se tradicionalno koristio kao tonik za zdravlje. Đumbir je u Europu uveden mnogo kasnije, prvotno kao kulinarski začin.

Kojih je 6 glavnih zdravstvenih dobrobiti čaja od đumbira?

1. Može pomoći u ublažavanju probavnih tegoba

Čaj od đumbira vjerojatno je najpoznatiji po svom potencijalu da umiri probavne probleme, a posebice po tome što pomaže u ublažavanju mučnine. Jedna studija čak sugerira da bi mogao biti jednako učinkovit kao neki lijekovi, ali s manje nuspojava, u slučaju jutarnjih mučnina.

čaj od đumbira

2. Protuupalno djelovanje

Đumbir sadrži ključne fitonutrijente poznate kao gingeroli, a istraživanje je pokazalo da oni mogu imati antimikrobni i protuupalni učinak koji, kada se pije kao čaj, može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma.

3. Može pomoći u smanjenju krvnog tlaka

Studija iz 2017. pokazala je da oni koji svakodnevno konzumiraju đumbir imaju smanjen rizik od hipertenzije. Iako se studija nije posebno bavila čajem od đumbira, može biti korisno konzumirati čaj od đumbira ako imate visok krvni tlak.

4. Može pomoći pri mršavljenju

Provedeno je nekoliko studija o prednostima đumbira kada je riječ o težini i pretilosti. Pregled ovog istraživanja istaknuo je da đumbir može imati pozitivan učinak na pretilost kroz niz različitih mehanizama, uključujući kontrolu apetita i povećanje termogeneze (proizvodnje topline). Opet, ovo istraživanje nije specifično za čaj od đumbira, ali bi moglo biti korisno uključiti čaj od đumbira kao dio uravnotežene prehrane.

5. Olakšava glavobolje i migrene

Provedeno je dosta istraživanja o đumbiru i njegovim svojstvima ublažavanja bolova, uključujući njegovu potencijalnu korist za one koji se bore s glavoboljama i migrenama. Stoga ispijanje čaja od đumbira također može pomoći u sprječavanju i ublažavanju glavobolja.

čaj od đumbira

6. Bogat antioksidansima

Đumbir je bogat antioksidansima i pokazalo se da ima antiproliferativne učinke na tumorske stanice, posebno na rak gušterače i debelog crijeva – redovito konzumiranje čaja od đumbira može imati preventivni učinak.

Je li čaj od đumbira prikladan za sve?

Đumbir ima poseban okus i stoga, doslovno, možda neće biti svačija šalica čaja!

Neki ljudi mogu iskusiti nuspojave pijenja čaja od đumbira, poput nadutosti ili žgaravice, a zbog potencijalnih učinaka na snižavanje krvnog tlaka, oni s niskim krvnim tlakom ili oni koji uzimaju bilo kakve lijekove za krvni tlak trebali bi ga konzumirati u umjerenim količinama.

Kako da uključim čaj od đumbira u svoju prehranu?

Čaj od đumbira možete piti u bilo koje doba dana. Djeluje dobro kao osvježenje ujutro, ali možete otkriti da pomaže i nakon obroka da olakša probavu.

Možete dodati svježi limun ili med ili kupiti vrećice čaja s različitim okusima, poput limuna i đumbira ili zelenog čaja od đumbira za dodatni okus.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER