Lovorov list (također poznat kao lovor) je začin koji se obično koristi za začinjavanje juha i mesnih jela zbog svog laganog, biljnog okusa. Ponekad se u trgovinama prodaje u prahu ili kao svježi list, ali najčešće se nalazi kao suhi, cijeli list. List dodajete tijekom kuhanja i izvadite ga prije posluživanja jer ga je teško žvakati i probaviti. Neki ljudi vjeruju da je lovorov list otrovan, ali to nije istina.

Postoji mnogo vrsta u obitelji lovorovih listova, ali sve dijele sličan okus i profil prehrane. Sorte lovorovog lista mogu se uzgajati posvuda, od Kariba do Indije, a nalazi se u redovima sa začinima u trgovinama diljem svijeta.

Ovo su sorte lovorovog lišća koje se koriste za aromatiziranje hrane i znanstveni nazivi stabala s kojih potječu:

 1. Kalifornijski lovorov list, Umbellularia californica
 2. Indijski lovorov list, Cinnamomum tamala
 3. Indonezijski lovorov list, Syzygium polyanthum
 4. Meksički lovorov list, Litsea glaucescens
 5. Zapadnoindijski lovorov list, Pimenta Racemosa
 6. Turski lovorov list, Laurus nobilis

Prednosti lovorovog lista

Dodaje minimalno kalorija u vašu hranu, dok istovremeno povećava količinu vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa.

Neke značajne zdravstvene prednosti lovorovog lista uključuju:

1. Zdravlje imunološkog sustava

Lovorov list dobar je izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina C. Poznato je da ovi vitamini podržavaju zdrav imunološki sustav.

2. Pomoć za probavu

Čaj od lovorovog lista može pomoći u ublažavanju napadaja želučanih tegoba. Čaj je također vrlo aromatičan, što može pomoći u ublažavanju pritiska u sinusima ili začepljenog nosa.

3. Smanjuje čimbenike rizika od dijabetesa tipa 2

Dvije male studije sugeriraju da uzimanje kapsula od mljevenog lovorovog lista ili pijenje čaja od lovorovog lista može sniziti razinu šećera u krvi. Međutim, jedno je istraživanje bilo malo, a drugo je testiralo lovorov list na zdravim dobrovoljcima, a ne na osobama s dijabetesom.

Prehrana lovorovim listom

Lovorov list je dobar izvor vitamina A, vitamina C, vitamina B6, kalcija, željeza i mangana.

Izmrvljena žlica lovorovog lista sadrži:

 • 5,5 kalorija
 • Bjelančevine: 0,1 g
 • Masti: 0,1 g
 • Ugljikohidrati: 1,3 g

Listovi lovora također sadrže male količine mnogih vitamina i minerala. Najzastupljeniji su:

 • Kalcij
 • Bakar
 • Željezo
 • Magnezij
 • Mangan
 • Vitamin A
 • Vitamin B6
 • Vitamin C
 • Riboflavin
 • Cink

Stvari na koje treba pripaziti

Lovorov list može biti dodatak većini slanih jela, a od njega se dobiva i aromatičan čaj. Međutim, ne smije se jesti sirov ili u velikim količinama samog jer može biti teško žvakati i probaviti.

Osim toga, nisu provedena odgovarajuća istraživanja o učincima korištenja lovorovog lista kao lijeka tijekom trudnoće ili dojenja.

Kako koristiti lovorov list

Lovorov list možete pronaći u većini trgovina mješovitom robom. Obično dolazi u obliku osušenog cijelog lista. Osušeni prah i svježi listovi također mogu biti na policama, stoga slobodno eksperimentirajte sa sve tri vrste u svojim receptima. Također možete upotrijebiti procesor za hranu ili mlin za kavu kako biste cijele, osušene listove lovora pretvorili u prah.

Najčešće se s lovorovim lišćem kuha tako da se puni, osušeni listovi prije kuhanja stave u posudu kako bi hrana upila njihov okus. Ali njihovo drobljenje najbolji je način da u potpunosti iskoristite blagodati lovorovog lista. Miješani svježi listovi lovora također se mogu koristiti u hrani, iako je taj način rjeđi. I sušeni lovorov list u prahu i svježi lovorov list obično imaju jači okus od cijelog, osušenog lovorovog lista, stoga svakako koristite malo manje ako ga odlučite koristiti.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER