Jeste li znali da prosječna osoba godišnje pojede 2 kilograma češnjaka? Tisućama godina, prije nego što se ovaj začin počeo koristiti za aromatiziranje vaših omiljenih jela, u drevnim se kulturama koristio kao medicinski tretman. Zdravstvene prednosti češnjaka koristile su kineska, egipatska i rimska civilizacija. Postoji značajna dokumentacija o njihovoj upotrebi češnjaka zbog njegovih ljekovitih svojstava.

Dokazano je da konzumacija češnjaka ima brojne fantastične zdravstvene prednosti za tijelo. Pogledajmo najvažnije zdravstvene prednosti češnjaka.

Zašto je češnjak zdrav za vas?

Iako nije bilo široko poznato, stručnjaci sada shvaćaju da su spojevi sumpora u češnjaku primarni uzrok njegovih blagotvornih učinaka na zdravlje.

Rezanjem, sjeckanjem ili drobljenjem lukovica češnjaka, tio-sulfinske kemikalije u njima pretvaraju se u alicin. Alicin je fantastična tvar. Međutim, dok se to u teoriji čini točnim, koje su stvarne zdravstvene prednosti korištenja češnjaka?

1. Češnjak pomaže u jačanju imunološkog sustava vašeg tijela

Imunitet vašeg tijela je ono što ga prvenstveno sprječava da se razboli, a također pomaže u borbi protiv bolesti kada situacija to zahtijeva. Češnjak jača imunološki sustav kako bi spriječio prehladu i virus gripe.

Djeca svake godine dobiju šest do osam prehlada, dok odrasli dobiju dvije do četiri. Konzumiranje sirovog češnjaka može zaštititi od kašlja, groznice i prehlade.

Jedenje dva nasjeckana režnja češnjaka svaki dan je najbolji način da se postigne korist. U nekim kućanstvima diljem svijeta obitelji vješaju režnjeve češnjaka na konac oko vrata svoje djece kako bi im pomogle kod začepljenja.

češnjak

2. Češnjak pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka

Moždani i srčani udari dva su od najvećih zdravstvenih problema u svijetu. Visoki krvni tlak značajan je faktor rizika za bolesti srca. Smatra se da uzrokuje oko 70% moždanih udara, srčanih udara i kroničnog zatajenja srca. Visoki krvni tlak uzrok je 13,5 posto smrti u svijetu.

Budući da su među značajnim uzrocima smrti, rješavanje jednog od njihovih primarnih uzroka, visokog krvnog tlaka, iznimno je važno.

Češnjak je fantastičan začin za uključivanje u prehranu za one koji pate od visokog krvnog tlaka ili hipertenzije. Međutim, čak i ako niste ljubitelj češnjaka, uzimanje dodataka češnjaka i dalje će vam dati zdravstvene prednosti kao što su snižavanje visokog krvnog tlaka, liječenje groznice i mnoge druge.

Imajte na umu da morate biti sigurni da je količina ovih dodataka koju uzimate jednaka količini četiri češnja češnjaka svaki dan. Obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego počnete uzimati bilo kakve suplemente.

3. Češnjak pomaže u smanjenju razine kolesterola

Kolesterol je masna komponenta u krvi. Postoje dvije vrste kolesterola: “loš” LDL kolesterol i “dobar” HDL kolesterol. Previše LDL kolesterola i premalo HDL kolesterola može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Dokazano je da češnjak snižava razinu ukupnog kolesterola i LDL-a za 10 do 15 posto.

Nadalje, konzumacija češnjaka ne utječe na razinu HDL-a ili dobrog kolesterola. Ako imate obiteljsku povijest bolesti srca ili patite od bolesti srca, trebali biste razmisliti o dodavanju češnjaka u svoju prehranu.

češnjak

4. Češnjak može pomoći u prevenciji raka

Zdravstvene prednosti češnjaka ne završavaju sa srcem. Evo još jednog razloga zašto vaše tijelo može imati koristi od dodatne doze ovog člana obitelji luka.

Prema istraživanju, konzumacija svježeg češnjaka može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva. Prema studiji o zdravlju žena, žene koje su redovito jele češnjak s drugim povrćem i voćem imale su 35% manje šanse da dobiju rak debelog crijeva. Međutim, istraživači se slažu da je još potrebno više studija u ovom području.

5. Češnjak ima antibiotska svojstva

Češnjak sadrži alicin. Alicin je bioaktivni antibiotik koji može pomoći u borbi protiv infekcija i bakterija.

Vjeruje se da je alicin održiva zamjena za antibiotik. Također pomaže kada se koristi zajedno s konvencionalno propisanim antibioticima.

češnjak

6. Češnjak može spriječiti Alzheimerovu bolest i demenciju

Češnjak ima visoku količinu antioksidansa koji pomažu u sprječavanju bilo kakvog oksidativnog oštećenja u vašem tijelu. Ova antioksidativna svojstva mogu pomoći u sprječavanju određenih kognitivnih bolesti poput demencije i Alzheimerove bolesti.

Međutim, ovaj uzmite s prstohvatom češnjaka. Uzimanje visokih doza dodataka češnjaka, međutim, ne znači da ćete biti imuni na bolest. Ljekovita svojstva češnjaka mogu poboljšati zdravlje samo do određene točke.

7. Češnjak može poboljšati atletsku izvedbu

Ovaj je sastojak jedan od najranijih dostupnih pojačivača učinkovitosti. Češnjak se u stara vremena koristio za ublažavanje umora i povećanje radnog vremena i izdržljivosti radnika. Njime su hranjeni i grčki olimpijski sportaši kako bi poboljšali svoje atletske rezultate.

Zdravo srce i tijelo ključni su za održavanje forme. U konačnici, konzumacija češnjaka igra izvrsnu ulogu u smanjivanju, čak i suptilno, vremena kada se umorite tijekom fizičkog napora.

8. Češnjak pomaže u detoksikaciji vašeg tijela

Detoksikacija je proces oslobađanja od stvari koje ne pripadaju tijelu. Važan je dio dobrog zdravlja i dugog života.

Živeći u današnjem svijetu svakodnevno smo izloženi širokom spektru kemikalija i spojeva. Mnogi od tih spojeva nisu zdravi i mogu čak biti štetni za tijelo. Okoliš, voda i hrana uključuju:

  • Pesticidi i kemikalije koje se koriste u poljoprivredi
  • Radijacija itd. iz nuklearnih postrojenja
  • Proizvodi za osobnu njegu koji sadrže kemikalije
  • Sredstva za čišćenje kućanstva
  • Ostali proizvodi za kućanstvo

Češnjak je moćna hrana za detoksikaciju koja potiče proizvodnju glutationa pomoću raznih jetrenih enzima. Također pruža druge važne komponente za detoksikaciju, uključujući višestruke bioaktivne spojeve selena i sumpora.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER