Niži krvni tlak i bolja sportska izvedba samo su neke od prednosti ovog povrća bogatog folatom. Kako biste dobili najviše hranjivih tvari, uživajte u sirovoj cikli ili odaberite metode poput cijeđenja soka i pečenja umjesto kuhanja.

Cikla je svestrana vrsta povrća. Poznata je po svom zemljanom okusu i aromi.

Osim što daje šarenilo vašem tanjuru, cikla je vrlo hranjiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih spojeva, od kojih mnogi imaju ljekovita svojstva.

Donosimo vam 9 dobrobiti cikle, plus nekoliko ukusnih načina da povećate njen unos.

1. Mnogo hranjivih tvari, a malo kalorija

Cikla se može pohvaliti impresivnim nutritivnim profilom.

Niskokalorična je, ali bogata vrijednim vitaminima i mineralima. Zapravo, sadrži malo gotovo svih vitamina i minerala koji su potrebni vašem tijelu.

Cikla je posebno bogata folatom, vitaminom koji igra ključnu ulogu u rastu, razvoju i zdravlju srca.

Također sadrže dobru količinu mangana, koji je uključen u formiranje kostiju, metabolizam hranjivih tvari, rad mozga i više.

Osim toga, ima visok udio bakra, važnog minerala potrebnog za proizvodnju energije i sintezu određenih neurotransmitera.

cikla

2. Može pomoći u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom

Cikla je dobro proučena zbog svoje sposobnosti snižavanja povišenih razina krvnog tlaka, što je glavni čimbenik rizika za bolesti srca.

Zapravo, neka istraživanja pokazuju da bi sok od cikle mogao značajno sniziti sistolički i dijastolički krvni tlak.

Čini se da je učinak veći za sistolički krvni tlak, koji je tlak kada se vaše srce steže, umjesto dijastoličkog krvnog tlaka, koji je tlak kada je vaše srce opušteno. Također, sirova cikla može imati jači učinak od kuhane.

Ovi učinci snižavanja krvnog tlaka vjerojatno su posljedica visoke koncentracije nitrata u ovom korjenastom povrću. U vašem se tijelu dijetalni nitrati pretvaraju u dušikov oksid, molekulu koja širi krvne žile i uzrokuje pad razine krvnog tlaka.

3. Može poboljšati sportsku izvedbu

Nekoliko studija sugerira da prehrambeni nitrati poput onih koji se nalaze u cikli mogu poboljšati atletsku izvedbu.

Čini se da nitrati utječu na fizičku izvedbu poboljšavajući učinkovitost mitohondrija, koji su odgovorni za proizvodnju energije u vašim stanicama.

Prema jednoj recenziji, sok od cikle mogao bi povećati izdržljivost povećavajući vrijeme potrebno za iscrpljenost, poboljšavajući kardiorespiratorne performanse i poboljšavajući učinkovitost kod sportaša.

Obećavajuće, dokazano je da sok od cikle poboljšava performanse vožnje biciklom i povećava upotrebu kisika do 20%.

Važno je napomenuti da razina nitrata u krvi dostiže vrhunac unutar 2-3 sata nakon konzumiranja cikle ili njenog soka. Stoga ih je najbolje konzumirati nekoliko sati prije treninga ili natjecanja kako biste maksimalno iskoristili njihove potencijalne koristi.

cikla

4. Može pomoći u borbi protiv upale

Cikla sadrži pigmente zvane betalaini, koji posjeduju niz protuupalnih svojstava. To bi moglo koristiti za nekoliko aspekata zdravlja, budući da se kronična upala povezuje sa stanjima poput pretilosti, bolesti srca, bolesti jetre i raka.

Jedna studija na 123 osobe s visokim krvnim tlakom otkrila je da je konzumacija 250 ml soka od cikle tijekom 2 tjedna značajno smanjila nekoliko markera upale, uključujući C-reaktivni protein (CRP) i faktor nekroze tumora alfa (TNF-a).

Osim toga, starija studija iz 2014. na osobama s osteoartritisom — stanjem koje uzrokuje upalu u zglobovima — pokazalo je da betalain kapsule napravljene s ekstraktom cikle smanjuju bol i nelagodu.

5. Može poboljšati zdravlje probavnog sustava

Jedna šalica cikle sadrži 3,4 grama vlakana, što ciklu čini dobrim izvorom vlakana.

Vlakna zaobilaze probavu i putuju do debelog crijeva, gdje hrane prijateljske crijevne bakterije i dodaju masu stolici.

To može pospješiti zdravlje probavnog sustava, održati vas redovitim i spriječiti probavna stanja poput zatvora, upalne bolesti crijeva (IBS) i divertikulitisa.

Štoviše, vlakna su povezana sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući rak debelog crijeva, bolesti srca i dijabetes tipa 2.

6. Može podržati zdravlje mozga

Mentalne i kognitivne funkcije prirodno opadaju s godinama, što može povećati rizik od neurodegenerativnih poremećaja poput demencije.

Nitrati u cikli mogu poboljšati rad mozga potičući širenje krvnih žila i tako povećavajući protok krvi u mozgu.

Konkretno, dokazano je da cikla poboljšava protok krvi u prednjem režnju mozga, području povezanom s višom razinom razmišljanja poput donošenja odluka i radnog pamćenja.

Nadalje, studija na osobama s dijabetesom tipa 2 otkrila je da je vrijeme reakcije tijekom testa kognitivne funkcije bilo 4% brže kod onih koji su konzumirali 250 ml soka od cikle dnevno tijekom 2 tjedna, u usporedbi s kontrolnom skupinom.

7. Može imati neka svojstva protiv raka

Cikla sadrži nekoliko spojeva sa svojstvima u borbi protiv raka, uključujući betain, ferulinsku kiselinu, rutin, kemferol i kavenu kiselinu.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, studije su pokazale da ekstrakt cikle može usporiti diobu i rast stanica raka.

Nekoliko je drugih studija otkrilo da više razine betaina u krvi mogu biti povezane s manjim rizikom od razvoja raka.

Međutim, važno je napomenuti da je većina studija na tu temu koristila izolirane spojeve, a ne ciklu. Stoga su potrebna daljnja istraživanja konzumacije cikle kao dijela dobro zaokružene prehrane i rizika od raka.

8. Može pomoći u ravnoteži unosa energije

Cikla ima nekoliko nutritivnih svojstava koja bi mogla biti izvrstan dodatak uravnoteženoj prehrani.

Prvo, ima malo masti i kalorija, ali ima puno vode, što može pomoći u ravnoteži vašeg unosa energije. Povećanje unosa niskokalorične hrane poput ovog korjenastog povrća također je povezano s gubitkom težine.

Nadalje, unatoč niskom sadržaju kalorija, sadrže umjerene količine proteina i vlakana. Obje ove hranjive tvari mogu olakšati postizanje i održavanje umjerene težine.

Vlakna u cikli također mogu podržati zdravlje probave, smanjiti apetit i potaknuti osjećaj sitosti, čime se smanjuje vaš ukupni unos kalorija.

Osim toga, uključivanjem voća i povrća u smoothieje ili druge recepte možete lako povećati unos voća i povrća kako biste poboljšali kvalitetu svoje prehrane.

9. Ukusno i lako za uključiti u prehranu

Cikla nije samo hranjiva, već je i nevjerojatno ukusna i lako ju je uvrstiti u svoju prehranu.

Možete ju cijediti, peći, kuhati na pari ili kiseliti. Za prikladnu opciju, možete ju kupiti već kuhanu i konzerviranu. Možete ju čak i jesti sirovu, narezane na tanke ploške ili naribane.

Budući da su prehrambeni nitrati topljivi u vodi, najbolje je izbjegavati kuhanje cikle ako želite maksimalno povećati njezin sadržaj nitrata.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER