Ova biljka koja slatkim jelima daje izvanredan okus stoljećima se koristi kao začin, ali i kao lijek. Stari su Kinezi cimetom liječili mnoga stanja, uključujući bolove u trbuhu, proljev i nadutost. Možda zvuči čudno, ali cimet možete koristiti i za mršavljenje.

Naravno, ne možete očekivati ​​da ćete izgubiti desetke kilograma samo svakodnevnom upotrebom cimeta, ali redovitim dnevnim unosom cimeta možete i sigurno ćete izgubiti koji kilogram viška. Cimet pokreće mršavljenje uz pomoć ova dva mehanizma:

1. Cimet kontrolira razinu šećera u krvi

Održavanje razine šećera u krvi bitan je element mršavljenja. Ovisno o hrani koju jedete, razina šećera u krvi se više ili manje povećava nakon obroka. Kada se razina šećera u krvi poveća, vaše tijelo oslobađa više inzulina, koji prenosi glukozu, do stanica kako bi se mogla koristiti za energiju.

Također prenosi svu višak glukoze u skladište masti. Spojevi koji se nalaze u cimetu mogu kontrolirati ove skokove.

Cimet

2. Cimet ima termogeno djelovanje

Kada se konzumira cimet, tijelo kemijski reagira kako bi probavilo cimet. Ova reakcija ubrzava metabolizam kako bi se nadoknadila dodatna toplina koja se javlja kao rezultat cimeta. Kada se metabolizam ubrza, sagorijevate više kalorija i brže mršavite.

Studija je pokazala da cimet poboljšava metaboličko zdravlje djelujući izravno na masne stanice ili adipocite, potičući ih da počnu sagorijevati energiju kroz proces koji se naziva termogeneza.

Čini se da polifenoli otkriveni u cimetu mogu poništiti simptome inzulinske rezistencije. Studije su pokazale da su ispitanici s metaboličkim sindromom koji su primali ekstrakt cimeta imali smanjenu razinu glukoze u krvi natašte, niži krvni tlak, niži postotak tjelesne masti i veću nemasnu tjelesnu masu od onih koji su primali placebo bez cimeta.

Također je utvrđeno da konzumacija 1-6 grama cimeta dnevno tijekom četrdeset dana smanjuje razinu glukoze, ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Konačno, dokazano je da ekstrakt cimeta poboljšava razinu glukoze natašte, toleranciju glukoze i osjetljivost na inzulin kod osoba s inzulinskom rezistencijom.

Cimet

Kako možete koristiti cimet za mršavljenje?

1. Vjerojatno je najlakši način da ga pospete po hrani

Ujutro ga pospite po žitaricama, zobenoj kaši ili voću ili stavite malo cimeta u čaj ili kavu. Možete čak posuti malo cimeta po jogurtu i mlijeku.

2. Pijte mješavinu meda i cimeta

Pomiješajte žličicu cimeta u šalici prokuhane vode. Pustite da se ohladi 15 minuta, a zatim u smjesu dodajte žličicu meda. Ovu mješavinu trebate popiti ujutro. Mješavina meda i cimeta smanjit će rizik od srčanih oboljenja, smanjiti kolesterol i pomoći vam u mršavljenju jer ćete se dulje osjećati sitima. Također će smanjiti apetit.

3. Koristite ulja cimeta u mlijeku, smoothiejima ili čajevima.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER