Ljudi piju čaj već 5000 godina - to je drugi najkonzumiraniji napitak na svijetu nakon vode. Nema argumenta među stručnjacima da sve vrste čaja nude dobrobiti, ali istraživači još uvijek otkrivaju punu snagu crnog čaja i mnoge načine na koje može poboljšati vaše zdravlje.

Evo što trebate znati:

Po čemu je crni čaj jedinstven?

Crni čaj je najpopularnija vrsta čaja u svijetu. To je jedna od četiri vrste čaja napravljenih od lišća biljke camellia sinensis — ostali su zeleni, oolong i bijeli čaj. Razlika između vrsta čajeva je u načinu obrade.

Za razliku od drugih čajeva, lišće crnog čaja prolazi kroz opsežan proces oksidacije, izlažući stanice unutar lišća kisiku. Stručnjaci vjeruju da ova oksidacija može dati crnom čaju neke druge prednosti nego zelenom čaju (koji ne podliježe oksidaciji). I oolong i bijeli čaj prolaze djelomičnu oksidaciju.

Dobrobiti ispijanja crnog čaja

Dobrobiti povezane s većinom čajeva dolaze od polifenola — antioksidansa koji štite od nekoliko kroničnih bolesti. Ali crni čaj sadrži jednu skupinu polifenola, zvanih teaflavini, koje nema nijedna druga vrsta čaja. Teaflavini se razvijaju tijekom oksidacije i čine 3% do 6% polifenola u crnom čaju. Zato crni čaj nudi neke od istih prednosti kao i druge vrste čaja, ali pruža i jedinstvene prednosti.

Aromatizirani crni čaj još uvijek ima koristi i može biti zdraviji od ispijanja čaja zaslađenog mlijekom i šećerom. Da biste iskoristili sve prednosti, koristite listove čaja u rastresitom stanju (ne vrećicu čaja).

Istraživanja pokazuju da ispijanje crnog čaja:

1. Promiče zdravlje srca

Crni čaj je snažan kad je u pitanju zdravlje srca. Teaflavini pomažu u snižavanju kolesterola u krvi. A flavonoidi - isti antioksidansi koji se nalaze u crnom vinu, tamnoj čokoladi i orašastim plodovima - smanjuju rizik od srčanih bolesti za 8%.

Studije pokazuju da sa svakom šalicom čaja koju dnevno popijete možete sniziti krvni tlak, rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih događaja (kao što su srčani i moždani udar) i prijetnju smrti od srčanih bolesti.

crni caj

2. Smanjuje rizik od moždanog udara

Moždani udar - kada postoji začepljenje krvnih žila koje nose krv u mozak - drugi je vodeći uzrok smrti u svijetu. Ispijanje crnog čaja može biti jedan od načina da smanjite rizik od moždanog udara.

Studije pokazuju da ispijanje najmanje dvije šalice čaja dnevno može smanjiti rizik od moždanog udara za 16% u usporedbi s ljudima koji ne piju čaj.

3. Poboljšava fokus

Za razliku od nekih drugih vrsta čaja, crni čaj ima kofeina — otprilike polovicu količine u kavi. Također sadrži aminokiselinu koja se zove L-teanin. Kombinacija pomaže kod budnosti i usredotočenosti.

Dok kofein sam po sebi može potaknuti veću nervozu, dodatak L-teanina u crnom čaju proizvodi stabilnu i ujednačenu vrstu energije. Jedno manje istraživanje ispitivalo je kako ispijanje crnog čaja utječe na kognitivne performanse u usporedbi s pijenjem vode. Sudionici koji su pili crni čaj imali su bolje rezultate u izvršnim funkcijama i memorijskim zadacima.

4. Snižava razinu šećera u krvi

Pijenje crnog čaja bez dodanih zaslađivača može smanjiti glukozu u krvi i poboljšati sposobnost vašeg tijela da upravlja šećerom. Istraživanje također pokazuje da crni čaj poboljšava razinu šećera u krvi odmah nakon obroka kod normalnih i odraslih osoba u preddijabetesu.

crni caj

5. Smanjuje rizik od nekih vrsta raka

Istraživači su desetljećima proučavali učinke čaja na rak. Otkrili su da polifenoli u čaju igraju ulogu u borbi protiv određenih vrsta raka. Jedno je istraživanje pokazalo da crni čaj smanjuje rizik od raka kože skvamoznih stanica.

Pregled 64 studije zaključio je da svi čajevi mogu pomoći u prevenciji raka usne šupljine. Ostali karcinomi koji se razmatraju uključuju rak dojke, ginekološki rak, rak pluća i štitnjače, ali potrebna su dodatna istraživanja.

6. Smanjuje rizik smrti od svih uzroka

Ispijanje najmanje dvije šalice crnog čaja dnevno smanjuje rizik od smrti iz bilo kojeg razloga za gotovo 13% u usporedbi s ljudima koji ne piju čaj, pokazalo je nedavno istraživanje. Kao i u drugim nalazima, što su sudionici pili više čaja, to je manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, bolesti srca i moždanog udara.

Koliko je crnog čaja previše?

Za razliku od drugih čajeva, crni čaj sadrži kofein — oko 50 do 90 miligrama po šalici. Previše kofeina može vas učiniti tjeskobnim, nemirnim i nesposobnim za spavanje. Kako biste izbjegli prekomjerni unos kofeina, držite dnevni unos kofeina ispod 400 miligrama. Ali nemojte pretpostaviti da je crni čaj vaš jedini izvor kofeina. Vaš ukupni unos mora uključivati kofein koji se nalazi u lijekovima i svemu što konzumirate.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER