Vjerojatno je do sada već uobičajeno povezivati ​​protein sirutke, i imenom i reputacijom, s kondicijom, cjelokupnim zdravljem, čak i s razvojem mišića i njihovim oporavkom, ali uvijek postoji jedno pitanje u pozadini onih koji traže načina da izgubi nekoliko kilograma, smanje kkonfekcijski broj ili dobiju nešto čiste mišićne mase – hoće li dodavanje proteina sirutke mojoj prehrani biti kontraproduktivno i dovesti do toga da se udebljam?

Nažalost, kratak odgovor na to je da nije tako jednostavno. To je isto kao i s bilo kojim aspektom dodataka prehrani, gdje tijelo ne iskorištava to dodano gorivo, ili je ravnoteža između unosa i tjelovježbe poremećena, u osnovi previše unosa sirutke i nedovoljno tjelovježbe mogu zauzvrat rezultirati više tjelesne masti. Naravno, genetski faktor razlikuje se od osobe do osobe, ali to je bit svega.

Što je zapravo protein sirutke?

Protein sirutke je protein koji se nalazi u mlijeku, zajedno s drugim proteinom koji se zove kazein, a kada se sporo probavlja, idealan je za intenzivne trzavice i jedenje neposredno prije spavanja. Nastaje u proizvodnji sira, upravo iz tekuće sirutke koja ostane kada se skuta sjedini. Da bi se napravio stvarni protein sirutke, preostalu tekućinu sirutke treba najprije preraditi i rafinirati kako bi se proteini odvojili od masti i laktoze, a zatim osušiti kako bi se proizvela vrsta praha.

Konačni rezultat proteina sirutke u uobičajenom obliku praha je mješavina različitih proteina uključujući beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, serumski albumin, laktoferin i imunoglobuline – poznate i kao antitijela. Kao što znamo, svi su proteini napravljeni od aminokiselina, koje se često nazivaju građevnim blokovima proteina.

Protein sirutke je zapravo sveobuhvatan jer ima nizak udio laktoze (što mnogim ljudima stvara probleme) i kompletan je protein koji sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina! Zato je tako dobar za izgradnju mišića – velike količine aminokiselina razgranatog lanca odgovorne su za sintezu mišićnih proteina.

Ovime znamo što je to i kako se koristi u našim tijelima kada je u pitanju izgradnja mišića, ali što je u praksi? Gdje odlazi sva ta sirutka kad redovito vježbate?

Debljate li se zbog proteina sirutke?

Ili drugim riječima – “deblja li vas protein sirutke?”. Ova i slična pitanja traže se i postavljaju uz bilo koju hranu koju konzumirate redovitom tjelovježbom.

Na primjer – piletina je vrlo tražena namirnica s točno ovim pitanjem. Piletina je zdravo nemasno meso, s niskim udjelom masnoća koje ne želite i bogatim proteinima poput sirutke. Osim toga, izvrstan je za izgradnju mišića i savršen za mršave dijete usmjerene na mršavljenje. Ali, tehnički govoreći, ako konzumirate previše piletine i to nadmašuje i uravnotežuje vaš režim vježbanja, od toga biste se udebljali.

Do sada se uglavnom smatra mitom da će se zbog proteina sirutke udebljati. Sam po sebi ne deblja, a zapravo je sastavni dio mnogih dijeta za mršavljenje. Odbijajući se od prethodnog odgovora koji smo dali na ovo pitanje – da, protein sirutke bi vas mogao udebljati, ali sve je stvar upotrebe.

Ako se konzumira u većim količinama bez ikakve vježbe kako bi se uravnotežila vaga, mogao bi itekako pridonijeti debljanju. To je uglavnom zbog činjenice da je sirutka pravi izvor kalorija, zapravo svi makronutrijenti mogu potencijalno dovesti do debljanja kada su u višku.

Dok su većinom masti i ugljikohidrati često glavni osumnjičeni u tome, proteini su također faktor u vašem dnevnom unosu kalorija. Ljudsko tijelo ima potrebu samo za određenom količinom kalorija dnevno, kao što je predloženo, a ovisno o vašem životnom stilu i razini tjelovježbe taj broj može varirati.

Na primjer: ljudi koji dobivaju mišićnu masu zahtijevaju višak kalorija, za osobe koje su na dijeti i one koje mršave mora postojati ravnoteža između unosa i tjelovježbe kako bi se izbjegao taj višak kalorija.

Međutim, postoji i druga strana ovog argumenta – bez znanstvenih studija. Argument navodi da sirutka tjera vaše tijelo da skladišti više masti zbog njezinih učinaka na razinu inzulina. To čini praktički podizanjem razine inzulina, na koju zapravo utječe količina energije koju konzumirate i količina koju trošite.

Sada, ako se od sirutke zapravo ne udebljate, može li doprinijeti sagorijevanju?

Druge prednosti proteina sirutke

Protein sirutke ima mnoga korisna svojstva osim onih koje smo već naveli gore. Sirutka vam može pomoći da povećate svoju sposobnost sagorijevanja masti kada je vaše tijelo koristi kao izvor proteina neposredno prije vježbanja. Taj se proces naziva beta-oksidacija, događa se kada se molekule masne kiseline pohranjene u vašim stanicama počnu razgrađivati ​​i proizvoditi acetil-CoA, koji je ključan za vaše tijelo i njegovu sposobnost metabolizma.

Još jedna njegova prednost je ta što protein sirutke također igra ulogu u procesu termogeneze, što je sposobnost tijela da pretvori kalorije u neku vrstu toplinske energije. Dok konzumirate protein sirutke, to dovodi do sagorijevanja više kalorija, što zauzvrat čini da gubite više kilograma jer zapravo sagorijevate više kalorija koje vaše tijelo koristi kao energiju za mišićne kontrakcije.

Konačna dobrobit koju ćemo spomenuti (iako ih ima mnogo više) je ta da vam protein sirutke pomaže regulirati glad povećavajući proizvodnju hormona kolecistokinina (CCK), koji je peptidni hormon čija je glavna svrha stimulirati masnoću i probavu proteina.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER