Datulje su bogate vlaknima i antioksidansima. Njihove prehrambene prednosti mogu podržati zdravlje mozga i spriječiti bolesti.

Datulje su plod palme datulje koja se uzgaja u mnogim tropskim krajevima svijeta. One su posljednjih godina postale prilično popularne.

Gotovo sve datulje koje se prodaju u zapadnim zemljama su sušene.

Po izgledu možete znati jesu li datulje osušene ili ne. Naborana koža znači da su osušene, dok glatka koža ukazuje na svježinu.

Ovisno o sorti, svježe datulje su prilično male veličine i imaju raspon boja od jarko crvene do jarko žute.

Ovaj članak govori o 8 zdravstvenih prednosti jedenja datulja i kako ih uključiti u svoju prehranu.

1. Vrlo hranjive

Datulje imaju izvrstan nutritivni profil.

Budući da su sušene, njihov sadržaj kalorija je veći od većine svježeg voća. Kalorični sadržaj datulja sličan je sadržaju drugog sušenog voća, poput grožđica i smokava.

Većina kalorija u datuljama dolazi od ugljikohidrata. Ostatak je iz vrlo male količine proteina. Unatoč svojim kalorijama, datulje sadrže neke važne vitamine i minerale uz značajnu količinu vlakana.

2. Visok udio vlakana

Uzimanje dovoljno vlakana važno je za vaše cjelokupno zdravlje. Uključivanje datulja u vašu prehranu odličan je način da povećate unos vlakana.

Vlakna mogu pomoći vašem probavnom zdravlju sprječavanjem zatvora. Pospješuje redovito pražnjenje crijeva pridonoseći stvaranju stolice.

U jednoj studiji, 21 osoba koja je konzumirala 7 datulja dnevno tijekom 21 dana iskusila je poboljšanja u učestalosti stolice i imala je značajno povećanje broja pražnjenja crijeva u usporedbi s onim kada nisu jeli datulje.

Nadalje, vlakna u datuljama mogu biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju probavu i mogu spriječiti previsoke razine šećera u krvi nakon jela.

Iz tog razloga datulje imaju nizak glikemijski indeks (GI), koji mjeri koliko brzo vam raste šećer u krvi nakon što pojedete određenu hranu.

datulje

3. Visok udio antioksidansa koji se bore protiv bolesti

Datulje sadrže razne antioksidanse koji imaju niz zdravstvenih prednosti, uključujući smanjeni rizik od nekoliko bolesti.

Antioksidansi štite vaše stanice od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu izazvati štetne reakcije u vašem tijelu i dovesti do bolesti.

U usporedbi sa sličnim vrstama voća, kao što su smokve i suhe šljive, čini se da datulje imaju najveći udio antioksidansa.

4. Može promicati zdravlje mozga

Konzumiranje datulja može poboljšati rad mozga.

Laboratorijske studije su pokazale da su datulje korisne za smanjenje upalnih markera, poput interleukina 6 (IL-6), u mozgu. Visoke razine IL-6 povezane su s većim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove.

Osim toga, druge studije, pokazale su da su datulje korisne za smanjenje aktivnosti amiloidnih beta proteina, koji mogu stvarati plakove u mozgu.

Kada se plakovi nakupe u mozgu, mogu poremetiti komunikaciju između moždanih stanica, što u konačnici može dovesti do smrti moždanih stanica i Alzheimerove bolesti.

Potencijalna svojstva datulja za jačanje mozga pripisuju se njihovom sadržaju antioksidansa za koje se zna da smanjuju upalu, uključujući flavonoide.

Međutim, potrebno je više studija na ljudima kako bi se potvrdila uloga datulja u zdravlju mozga.

5. Može potaknuti prirodni porod

Datulje su proučavane zbog njihovog potencijala za poticanje i olakšavanje kasnog poroda kod trudnica.

Konzumiranje ovog voća tijekom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće može potaknuti širenje grlića maternice i smanjiti potrebu za induciranim porodom.

Starija meta-analiza iz 2011. koja je proučavala studije u kojima su trudnice uzimale datulje prije termina poroda otkrila je da su one koje su jele datulje imale trudove kraće od onih koje ih nisu jele, ali također napominje da veza između jedenja datulja i bržeg poroda potrebno je dodatno istražiti.

Studija iz 2017. na 154 trudnice otkrila je da su one koje su jele datulje imale mnogo manju vjerojatnost induciranja u usporedbi s onima koje nisu.

Treća studija pokazala je slične rezultate kod 91 trudnice koje su konzumirale 70-76 grama datulja dnevno počevši od 37. tjedna trudnoće. Imale su aktivan trud u prosjeku 4 sata manje od onih koje nisu jele datulje.

Iako se čini da konzumacija datulja pomaže u poticanju porođaja i skraćuje trajanje porođaja, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdili ti učinci.

datulje

6. Prirodni zaslađivač

Datulje su izvor fruktoze, prirodne vrste šećera koja se nalazi u voću.

Iz tog razloga, datulje su vrlo slatke i imaju suptilan okus poput karamele. Odlična su zdrava zamjena za bijeli šećer u receptima zbog hranjivih tvari, vlakana i antioksidansa koje sadrže.

Najbolji način da datulje zamijenite bijeli šećer je da napravite pastu od datulja. Pravi se tako da se datulje pomiješaju s vodom u blenderu. Osnovno pravilo je zamijeniti šećer pastom od datulja u omjeru 1:1.

Na primjer, ako recept zahtijeva 1 šalicu šećera, zamijenit ćete ga s 1 šalicom paste od datulja.

Važno je napomenuti da iako su datulje bogate vlaknima i hranjivim tvarima, još uvijek imaju prilično visok sadržaj kalorija i najbolje ih je konzumirati u umjerenim količinama.

7. Ostale potencijalne zdravstvene koristi

Ljudi tvrde da datulje imaju još nekoliko zdravstvenih prednosti koje još nisu opsežno proučene.

Zdravlje kostiju: Datulje sadrže nekoliko minerala, uključujući fosfor, kalcij i magnezij. Svi oni su proučavani zbog njihovog potencijala u sprječavanju stanja povezanih s kostima kao što je osteoporoza

Kontrola šećera u krvi: Datulje mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi zbog niskog glikemijskog indeksa, vlakana i antioksidansa. Stoga njihovo konzumiranje može pomoći u upravljanju dijabetesom

Iako su ove potencijalne zdravstvene dobrobiti obećavajuće, potrebno je više studija na ljudima prije nego što se mogu donijeti zaključci.

8. Lako se dodaje vašoj prehrani

Datulje su nevjerojatno svestrane i čine ukusan međuobrok. Često se kombiniraju s drugom hranom, poput badema, maslaca od orašastih plodova ili mekog sira.

One su također vrlo ljepljive, što ih čini korisnim kao vezivo u pekarskim proizvodima, poput kolačića. Također možete kombinirati datulje s orašastim plodovima i sjemenkama kako biste napravili zdrave grickalice.

Štoviše, datulje možete koristiti za zaslađivanje umaka, poput preljeva za salatu i marinada, ili ih umiješati u smoothieje i zobene pahuljice.

Važno je napomenuti da su datulje bogate kalorijama, a njihov sladak okus olakšava prejedanje. Iz tog razloga, najbolje ih je konzumirati umjereno.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER