Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) čest je probavni poremećaj karakteriziran simptomima poput bolova u trbuhu, nadutosti, zatvora i proljeva. Iako nije pronađena nikakva specifična dijeta za liječenje IBS-a, određene promjene u prehrani mogu pomoći u kontroli simptoma. Evo nekoliko prehrambenih savjeta za upravljanje IBS-om:

1. Pridržavajte se dijete s malo FODMAP-a

Dijeta s niskim sadržajem FODMAP-a preporučuje se kao prva linija dijetetskog tretmana za IBS. FODMAP su ugljikohidrati koji mogu fermentirati u crijevima i pogoršati simptome IBS-a. Hrana s visokim udjelom FODMAP-a uključuje mliječne proizvode, grah/leću, jabuke, med i hranu na bazi pšenice. Smanjite unos hrane bogate FODMAP-om.

2. Ograničite kofein i alkohol

Kofein koji se nalazi u kavi, čaju, gaziranim sokovima i čokoladi stimulira crijeva, kao i alkohol. Ograničite kofein na 400 mg dnevno i izbjegavajte alkohol ako izaziva IBS napade. Pijte uglavnom vodu i ograničite unos gaziranih pića koja mogu izazvati nadutost.

3. Povećajte unos topivih vlakana

Topiva vlakna poput zobi, orašastih plodova, leće i nekog voća i povrća mogu olakšati i proljev i zatvor. Ciljajte na 25-35 grama vlakana iz hrane dnevno. Pojačajte polako kako biste izbjegli plinove i nadutost. Uzmite i dnevni dodatak vlaknima.

4. Izbjegavajte jesti velike obroke

Jedite manje, češće obroke tijekom dana, umjesto nekoliko velikih obroka. Velike količine rastežu crijevne stijenke, pogoršavajući simptome IBS-a. Idealno je pet do šest manjih obroka u razmaku od 2-3 sata. Porcione grickalice u vrećicama.

5. Ograničite unos masti

Hrana s visokim udjelom masti uzrokuje otpuštanje više žuči u crijeva, što može pogoršati proljev. Pridržavajte se dijete s niskim udjelom masti tako što ćete smanjiti masnoću s mesa, koristiti metode kuhanja bez ulja i ograničiti vrhnje, maslac i masnu prerađenu hranu.

6. Vodite dnevnik hrane

Pratite svu hranu i piće koje ste konzumirali, zajedno sa simptomima, kako biste identificirali okidače. Potražite uzorke između određene hrane i problema s GI kako biste odredili problematične stavke. Prilagodite svoju prehranu kako biste izbjegli namirnice koje osobno izazivaju.

7. Uključite probiotike

Probiotski dodaci koji sadrže zdrave crijevne bakterije mogu pomoći u uspostavljanju normalnog funkcioniranja GI-a. Jogurti sa živim aktivnim kulturama također su izvrsni izvori probiotika. Slijedite upute za doziranje i odlučite se za želudačno obložene kapsule koje po potrebi prežive želučanu kiselinu.

8. Birajte mekšu, dobro kuhanu hranu

Sirovo povrće, sušeno voće i hrana bogata vlaknima mogu iritirati GI trakt. Jedite kuhano povrće, zrele banane, dinje, juhe na bazi temeljca, jaja i običnu rižu, koje su nježnije za probavni sustav. Izbjegavajte hranu za koju se čini da pogoršava simptome.

9. Ostanite hidrirani

Dehidracija pogoršava zatvor. Nastojte piti najmanje osam čaša vode dnevno i ograničite napitke koji sadrže kofein ili alkohol, koji imaju dehidrirajući učinak. Pijte više vode tijekom izbijanja simptoma.

Liječenje IBS-a zahtijeva individualizirano eksperimentiranje s prehranom. Vođenje dnevnika hrane ključno je za prepoznavanje okidača. Usredotočite se na unos manjih obroka, povećanje unosa topivih vlakana, održavanje hidratacije i izbjegavanje uobičajenih uzročnika IBS-a. Blisko surađujte s dijetetičarom koji ima znanja o IBS-u za prilagođene smjernice.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER