S rastućim stopama pretilosti i dijabetesa, pronalaženje načina za smanjenje šećera u prehrani postalo je prioritet za mnoge potrošače koji brinu o zdravlju. Stevija se pojavila kao popularan alternativni zaslađivač koji nudi neke prednosti u odnosu na šećer. Ekstrahiran iz lišća biljke stevije, pruža prirodan, nula-kaloričan način dodavanja slatkoće hrani i pićima bez umjetnih ili kemijskih sladila. Ovdje je pregled nekih od glavnih prednosti korištenja stevije.

1. Nula kalorija

Za razliku od šećera koji sadrži 4 kalorije po gramu, stevija praktički nema kalorija. To ga čini privlačnim za one koji ograničavaju unos kalorija radi kontrole težine ili šećera u krvi. Korištenje stevije umjesto šećera omogućuje zaslađivanje hrane i pića bez dodatnih kalorija.

2. Nizak glikemijski učinak

Šećer uzrokuje skokove u razini glukoze u krvi. Nasuprot tome, stevija ne povisuje šećer u krvi ili inzulin zbog svog minimalnog ugljikohidratnog i kalorijskog profila. Zbog toga je stevija sigurna za osobe s dijabetesom i preddijabetesom.

3. Prijatelj zuba

Budući da ne može hraniti bakterije koje uzrokuju karijes u ustima, stevija ne doprinosi karijesu poput šećera. Može poboljšati oralno zdravlje i smanjiti plak ako se koristi umjesto saharoze.

4. Pogodan za probavu

Glikozidi u steviji pomažu u održavanju zdravih crijevnih bakterija. Studije na životinjama također pokazuju da stevija može pomoći probavi povećanjem proizvodnje želučane kiseline potrebne za pravilnu razgradnju hrane u želucu.

5. Zdravlje srca

Pružajući slatkoću bez dodatnih kalorija, stevija može pomoći u regulaciji tjelesne težine čime se smanjuju čimbenici rizika za srčane bolesti poput visokog krvnog tlaka i kolesterola.

6. Sigurna za dijabetičare

Američka udruga za dijabetičare odobrava upotrebu stevije za sigurno zadovoljenje želje za slatkim za osobe s dijabetesom. Smanjenjem šećera i kalorija, stevija pomaže u održavanju kontrole šećera u krvi.

7. Prirodno podrijetlo

Za razliku od umjetnih zaslađivača, stevija dolazi iz prirodnog izvora, što je čini privlačnom za one koji izbjegavaju kemijske dodatke. Ekstrakti dolaze izravno iz lista biljke stevije.

8. Svestrana upotreba

U obliku praha, stevija se lako može zamijeniti šećerom u pićima poput kave i čaja, kao i u pekarskim proizvodima, jogurtu, zobenim pahuljicama, smoothiejima i drugoj hrani. Dolazi u praktičnim pakiranjima i topivim tabletama.

Uz porast pretilosti, stevija nudi održivu prirodnu alternativu šećeru koja eliminira neželjene kalorije i ugljikohidrate iz prehrane. Smanjenjem unosa šećera, korištenje stevije pruža zdravstvene prednosti, posebno za one s dijabetesom ili one koji rade na mršavljenju.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER