Gumeni medvjedići, nostalgična poslastica za djecu i odrasle, slatkiši su na bazi želatine oblikovani u male kalupe za medvjediće. Prve gumene medvjediće izumio je u Njemačkoj 1922. slastičar Hans Riegel. Gumeni medvjedići dolaze u raznim okusima i bojama, uključujući malinu, trešnju, zelenu jabuku i naranču.

Gumeni medvjedići mogu biti slatki, ali nisu baš dobri za vas. Slatka poslastica sadrži 4 grama šećera po gumenom medvjediću. To je kao da ubacite tvrdi slatkiš u usta. problem? Gumeni medvjedići su za žvakanje i potrebno je neko vrijeme da se jedan završi. Možete ga staviti u usta, malo žvakati i onda zaboraviti na njega dok satima kasnije ne osjetite nešto tvrdo u zubima.

Oni također sadrže šećerne alkohole, koji dolaze sa svojim skupom nuspojava. Šećerni alkoholi su slađi od šećera, ali ne podižu razinu šećera u krvi toliko koliko šećer. Pretjerana konzumacija šećernog alkohola kod nekih ljudi može izazvati nadutost, plinove i proljev.

Gumeni medvjedići također sadrže umjetne boje i okuse te vrlo malo vlakana ili proteina koji pomažu usporiti otpuštanje šećera u krvotok.

Iako gumeni medvjedići nisu nužno loši za vas, nisu ni sasvim prikladni za vas. Umjesto žvakanja poslastica za žvakanje, pokušajte grickati svježe voće, povrće s humusom ili orašaste plodove.

Od čega se prave gumeni medvjedići?

Gumeni medvjedići napravljeni su od želatine, koja je u biti vezivno tkivo životinja. Želatina se kuha u krutinu na isti način kao i juha od kostiju. Želatina se zatim pomiješa sa šećerom i aromama kako bi se napravili gumeni medvjedići. Nije vegetarijanski proizvod, jer sadrži proizvode životinjskog podrijetla, ali je prilično malo potrebno za proizvodnju što se tiče slatkiša.

Za izradu gumenih medvjedića, želatina se prvo otopi u vodi. Dodaju se šećer i arome. Smjesa se zatim ulije u kalupe u obliku medvjedića i ostavi da odstoji dan-dva.

Gumeni medvjedići

Što se događa ako jedete previše?

Ako pojedete previše gumenih medvjedića, mogli biste osjetiti pojačane plinove i iritaciju crijeva. Ako osjetite ove simptome nakon što ste pojeli previše gumenih medvjedića, trebali biste posjetiti liječnika.

Međutim, najčešća nuspojava konzumiranja previše gumenih medvjedića je uznemireni želudac, koji uzrokuje bol i nelagodu. To se događa jer vaše tijelo ne može ispravno probaviti velike količine šećernog alkohola (glavnog sastojka gumenih medvjedića) odjednom. Najbolji način da izbjegnete ovaj ishod je da pojedete manje od 20 gumenih medvjedića dnevno.

Jesu li gumeni medvjedići veganski?

Gumeni medvjedići nisu veganski. Gumeni medvjedići napravljeni su od želatine dobivene iz životinjskih nusproizvoda, što ih čini neprikladnim izborom za vegane i vegetarijance.

Međutim, dok se često reklamira kao da su napravljeni od "gume arabike", tvari dobivene iz drveća akacije, njemačka tvrtka Haribo, kreatori gumenih medvjedića, priznaje da njihovi proizvodi sadrže želatinu.

Gumeni medvjedići

Jesu li gumeni medvjedići loši za mršavljenje?

Gumeni medvjedići mogu biti dio plana mršavljenja, sve dok ih koristite umjesto drugih grickalica koje su kaloričnije. Također, imajte na umu da gumeni medvjedići nisu hrana bez kalorija; imaju oko 30 kalorija po porciji.

Porcija gumenih medvjedića od jedne unce ima oko 140 kalorija, a tipična veličina porcije je oko 1/4 šalice ili 22 gumena medvjedića. Ako pojedete cijelu šalicu gumenih medvjedića, svom dnevnom unosu dodajete 585 kalorija. To je više od polovice broja kalorija koje bi mnoge žene trebale unijeti dnevno (1500) i gotovo 40% preporučenog dnevnog unosa za muškarce (2000).

Ako želite smršavjeti, držite se jedne porcije ili manje gumenih medvjedića dnevno. Zadovoljit ćete želju za slatkim bez pretjeranog uživanja u visokokaloričnim namirnicama. A ako želite da vaš međuobrok bude još zdraviji? Radije se odlučite za verzije s niskim sadržajem šećera poput onih napravljenih od stevije ili monaškog voća.

Možete li svaki dan jesti gumene medvjediće?

Možete, ali vjerojatno ne biste trebali. To je zato što su gumeni medvjedi napravljeni od želatine, proteina koji se dobiva kuhanjem kože, tetiva i ligamenata životinja — uključujući krave i svinje. Gumeni medvjedići nemaju veliku hranjivu vrijednost. I dok jedenje jedne ili dvije porcije gumenih medvjedića vjerojatno neće naštetiti vašem zdravlju, jedenje previše može uzrokovati probleme poput bolova u trbuhu i proljeva.

Iako ovo nisu opasni problemi u kratkom roku, nema razloga da se namjerno izložite riziku zbog njih, pogotovo kada puno slatkiša nema te nedostatke.

Gumeni medvjedići

Je li previše lose za zdravlje?

Kratak odgovor na ovo pitanje je da, previše gumenih medvjedića je loše za vas. Započnimo s oznakom s podacima o nutritivnoj vrijednosti: porcija gumenih medvjedića iznosi 80 grama, što sadrži 240 kalorija. Imaju 0% proteina, nemaju masti i ugljikohidrata. I imaju puno šećera—15 grama po porciji.

Koliko je šećera previše? Prema preporukama o konzumaciji šećera, odrasla žena treba pojesti 25 grama šećera dnevno, a odrasli muškarac 37,5 grama šećera dnevno.

Porcija gumenih medvjedića sadrži više od polovice dnevne preporučene granice šećera za odrasle žene; gotovo jedna trećina dnevne preporučene granice šećera za odraslog muškarca, a ipak daje samo 240 kalorija! To pokazuje da gumeni medvjedići nisu nutritivno bogata hrana; sadrže tonu praznih kalorija u obliku šećera.

Naravno, nema ništa loše u tome da pojedete jednog ili dva gumena medvjedića... ali više od toga? Možda je vrijeme da razmislite o nekim zdravijim opcijama!

Zaključak

Ako ostavimo brigu o zdravlju na stranu, najvjerojatnije je najveća prijetnja koju gumeni medvjedići predstavljaju vašem zdravlju jednostavno kalorije. Gumeni medvjedići često se reklamiraju prema zabavnim temama. Ovo je pametan trik koji ih čini privlačnijim i djeci i odraslima i služi za skrivanje činjenice da su u biti šećer na štapiću. Dovoljno je teško natjerati djecu da prestanu jesti ovakvu brzu hranu bez dodavanja dodatnog osjećaja krivnje putem potencijalnih zdravstvenih rizika.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER