Mislite da je hibiskus samo šareni ukras za vaš vrt? Možda je vrijeme da ponovno razmislite. Tropska cvjetnica, Hibiscus sabdariffa, također može pružiti neke zdravstvene prednosti.

I ukusan je. Voćni okus hibiskusa je oštar i sladak, što ga čini savršenim za čaj. U nastavku vam donosimo nekoliko načina na koje hibiskus može doprinijeti zdravom načinu života.

Je li hibiskus dobar za vas?

Stoljećima su ljudi koristili sjeme, cvijeće, lišće i stabljike hibiskusa u hrani i tradicionalnoj medicini. Danas diljem svijeta možete pronaći džemove, želee, umake, sirupe i čajeve s okusom hibiskusa.

Sastojak je posebno popularan u zapadnoj Africi, srednjoj i južnoj Americi te na Karibima. Također poznata kao rozela ili kiselica, koristi se za liječenje svega, od visokog krvnog tlaka do probavnih smetnji.

Moderna znanost također podupire ideju da ovaj lijek koji je provjeren vremenom nudi niz zdravstvenih dobrobiti.

Zdravstvene prednosti čaja od hibiskusa

Dakle, koja je zapravo moć hibiskusa? Donosimo vam 7 najboljih prednosti koje vam može čaj od hibiskusa ponuditi.

1. Štiti antioksidansima

Biljka hibiskusa bogata je antioksidansima poput beta-karotena, vitamina C i antocijana. Hrana bogata antioksidansima stvarno pomaže u svim slučajevima kod dosta zdravstvenih stanja.

Antioksidansi uništavaju štetne molekule poznate kao slobodni radikali u vašem tijelu. Slobodni radikali uzrokuju oštećenje stanica koje pridonose bolestima poput raka, bolesti srca i dijabetesa. Dok vaše tijelo koristi svoje vlastite antioksidanse za borbu protiv oštećenja slobodnih radikala, hrana bogata antioksidansima također može igrati ulogu u prevenciji bolesti.

hibiskus

2. Bori se protiv upala

Nekoliko studija na životinjama i nekoliko malih studija na ljudima pokazalo je sposobnost hibiskusa da se bori protiv upala.

Upala igra ulogu u razvoju mnogih bolesti, uključujući rak, astmu, Alzheimerovu bolest, bolesti srca i reumatoidni artritis. Iako su potrebna dodatna istraživanja, čini se da hibiskus može imati korisne protuupalne učinke.

3. Snižava krvni tlak

Visoki krvni tlak pogađa gotovo polovicu svih odraslih osoba u SAD-u, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog udara, moždanog udara, zatajenja srca i bolesti bubrega. U kliničkim ispitivanjima pokazalo se da pijenje čaja od hibiskusa snižava krvni tlak kod ljudi.

Međutim, Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje ističe da hibiskus i drugi biljni lijekovi samo malo snižavaju krvni tlak. Oni ne mogu zamijeniti lijekove za one kojima je dijagnosticiran visok krvni tlak.

4. Smanjuje kolesterol

Visoki kolesterol još je jedan zdravstveni problem koji pogađa milijune odraslih i pridonosi ozbiljnim bolestima poput srčanog i moždanog udara. Dok su neke kliničke studije pokazale da hibiskus snižava razinu kolesterola, druge su pokazale mali učinak.

Hibiskus može pomoći u održavanju zdrave razine kolesterola, ali još jednom, potrebno nam je više istraživanja kako bismo bili sigurni.

hibiskus

5. Potiče mršavljenje

Nekoliko studija pokazuje pozitivan učinak na gubitak tjelesne težine, što bi moglo pomoći u sprječavanju pretilosti - ali te studije koristile su ekstrakt hibiskusa, koncentriraniji oblik od čaja od hibiskusa.

6. Bori se protiv bakterija

U laboratorijskim studijama, ekstrakt hibiskusa držao je određene vrste bakterija pod kontrolom. Iako je jasno da hibiskus ima antibakterijska svojstva, istraživači proučavaju njegovu učinkovitost kod ljudi.

7. Podržava zdravlje jetre

Hibiskus pomaže u održavanju zdravlja jetre, prema nekoliko studija. Ekstrakt štiti jetru od raznih toksina, vjerojatno zbog svoje snažne antioksidativne aktivnosti. Čak je dokazano i određeno djelovanje protiv raka u laboratorijskim testovima jetrenih stanica.

Je li hibiskus siguran?

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) smatra hibiskus sigurnim kada se konzumira u hrani. Međutim, moguće je imati alergijsku reakciju na biljku. U vrlo visokim dozama hibiskus može uzrokovati oštećenje jetre.

Hibiskus sigurno možete dodati u svoju prehran, ali svakako razgovarajte sa svojim liječnikom jer bi moglo doći u interakciju s nekim lijekovima.

Koji je najbolji način uzimanja hibiskusa?

Hibiskus je dostupan u nekoliko oblika:

1. Čaj

Čaj od hibiskusa možete napraviti tako da osušene pupoljke hibiskusa potopite u kipuću vodu. Ako niste za DIY metodu, možete kupiti i sušeni hibiskus ili vrećice čaja od hibiskusa.

2. Prah

Hibiskus možete kupiti i u obliku praha, koji se pravi od osušenih dijelova biljke koji su sitno samljeveni. Pomiješajte prah s vodom kako biste napravili napitak.

3. Ekstrakt

Ekstrakt hibiskusa je koncentrirani tekući oblik dodatka. Možete ga kupiti od prodavača zdrave hrane ili biljnih dodataka prehrani.

Čaj od hibiskusa – bilo da ga kupite već pripremljenog, koristite vrećice čaja ili ga sami namačete iz osušene biljke – najjeftiniji je i najlakše dostupan. A prašci i ekstrakti mogu se razlikovati u jačini i koncentraciji, tako da možete dobiti dozu koja je prejaka.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER