Dovoljno kvalitetnog sna nevjerojatno je važno za fizičko i mentalno zdravlje. Nažalost, mnogi ljudi teško zaspu i spavaju cijelu noć. Dijeta i prehrana mogu igrati glavnu ulogu u kvaliteti sna. Hrana koju jedete tijekom dana može utjecati na vašu sposobnost da zaspite i mirno spavate. Evo nekih od najboljih namirnica koje mogu dovesti do boljeg sna.

1. Sok od višnje

Oštar sok od višnje bogat je melatoninom, hormonom odgovornim za regulaciju sna. Studije su otkrile da ispijanje kiselog soka od višnje može značajno povećati vrijeme provedeno u snu i učinkovitost sna. Također može pomoći u smanjenju nesanice. Učinkovito je oko 1-2 šalice kiselog soka od višnje dnevno. Najbolje vrijeme za ispijanje je oko dva sata prije spavanja.

2. Čaj od kamilice

Čaj od kamilice priprema se od cvjetova kamilice i već se tisućama godina koristi kao sredstvo za spavanje. Sadrži apigenin, antioksidans koji se veže na određene receptore u mozgu koji mogu izazvati pospanost i smanjiti nesanicu. Ispijanje tople šalice čaja od kamilice prije spavanja odličan je način da se opustite i pripremite za san.

3. Kivi

Kivi je niskokalorično voće koje je bogato antioksidansima i vitaminom C. Također sadrži serotonin koji pomaže u regulaciji ciklusa spavanja. Konzumacija kivija otprilike sat vremena prije spavanja može vam pomoći da brže zaspite i spavate čvršće cijelu noć. Pojedite 1-2 kivija kao večernji međuobrok ili ih dodajte u voćnu salatu.

4. Bademi

Bademi su nutritivna snaga prepuna magnezija, minerala koji djeluje kao prirodni opuštač mišića. Nedostatak magnezija može poremetiti san. Samo šaka badema osigurava gotovo 20% vaših dnevnih potreba za magnezijem. Najbolje vrijeme za jesti bademe je neposredno prije spavanja kako biste iskoristili njihov učinak na poboljšanje sna.

5. Slanutak

Slanutak je odličan biljni izvor triptofana, aminokiseline koja povećava proizvodnju melatonina i serotonina. Serotonin je potreban za stvaranje melatonina, hormona sna. Pokušajte jesti garbanzo grah, hummus ili druga jela od slanutka za večeru ili kao večernji međuobrok. Triptofan će vam pomoći da bolje spavate.

6. Banane

Banane su jedna od najboljih namirnica za jesti prije spavanja zbog visokog sadržaja kalija i magnezija. Kalij pomaže opuštanju mišića, dok magnezij potiče smirenost i pomaže spavanju. Banane također sadrže triptofan. Razmislite o tome da pojedete bananu uz orašaste plodove ili maslac od orašastih plodova neposredno prije spavanja.

7. Slatki krumpir

Batat je prepun kalija, magnezija i kalcija, a svi oni pomažu opustiti mišiće i umiriti živčani sustav. Ugljikohidrati u slatkom krumpiru također mogu potaknuti oslobađanje serotonina koji izaziva san u mozgu. Pojedite slatki krumpir uz večeru ili nekoliko sati prije spavanja kako biste poboljšali san.

8. Zobena kaša

Topla zdjelica zobenih pahuljica može biti savršen međuobrok za spavanje. Zob je odličan izvor melatonina, kao i kalcija, magnezija, fosfora i kalija. Zobena kaša je također bogata ugljikohidratima koji podižu razinu serotonina. Prelijte svoje zobene pahuljice cimetom ili muškatnim oraščićem kako biste dodatno podigli razinu melatonina.

Ukratko, promjene u prehrani izvrstan su način za prirodno poboljšanje sna. Noću se usredotočite na hranu bogatu melatoninom, triptofanom, magnezijem, kalijem i kalcijem. Popijte šalicu toplog biljnog čaja prije spavanja. Uz nekoliko jednostavnih podešavanja vaših večernjih obroka i međuobroka, brzo ćete spavati čvrstim snom.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER