Imate manjak energije? Jeste li se osjećali depresivno ili možda ljutito? Bilo da vas je anksioznost savladala zbog stresa na poslu, da vam je raspoloženje bilo loše zbog teškog dana ili možda imate problema s hormonima, određene namirnice mogu vam pomoći sa svim tim problemima.

Umjesto da se odlučite za nezdravi međuobrok kao što je pržena hrana ili čips, probajte neku od sljedećih namirnica za poboljšanje raspoloženja!

1. Omega 3 u lanu, ribi i orasima

Bilo koja vrsta masne ribe (kao što je tuna, haringa, itd.) sadrži veliku količinu omega 3 masnih kiselina koje pružaju mnoštvo zdravstvenih dobrobiti uključujući zaštitu i promicanje moždanih stanica i tkiva.

Istraživanje je pokazalo da omega 3 masne kiseline također pridonose proizvodnji serotonina (poznatog kao neurotransmiter koji povećava sreću). Ako vam se riba ne sviđa, i orasi i lan također sadrže omega 3 masne kiseline.

losos

2. Hrana cijelog zrna

Tjestenina od cjelovitih žitarica, kruh i riža izvrsni su izvori složenih ugljikohidrata koji također doprinose povišenoj razini serotonina.

Složeni ugljikohidrati također opskrbljuju mozak glukozom koja je bitan oblik energije koji se koristi u većini funkcija mozga. Hrana od cjelovitih žitarica obično sadrži i obilje vitamina B, za koji se pokazalo da smanjuje razinu depresije i razdražljivosti.

Hrana cijelog zrna

3. Kofein

Svi znaju što se događa kada odjednom prestanete koristiti kofein. Utječe na vaše raspoloženje, a može uzrokovati i druge probleme poput glavobolje. Kako biste pokušali smanjiti te negativne nuspojave, možete nastaviti konzumirati umjerenu količinu kofeina, što je jedna kava dnevno.

Kofein

4. Folat

Također poznat kao folna kiselina, poznato je da folat poboljšava cjelokupnu kognitivnu funkciju i čak smanjuje rizik od raznih bolesti mozga kao što je Alzheimerova bolest. Za namirnice poput žitarica, kruha, graha, graška, banana, naranči, orašastih plodova, kelja i špinata kaže se da imaju visok sadržaj folata.

5. Hrana bogata kolinom

Inače poznat kao vitamin B4, kolin je potreban mozgu za uspješno stvaranje acetilkolina. Ova proizvodnja mozga poboljšava kontrolu mišića, ponašanje i pamćenje. Brokula, riba, mliječni proizvodi, cvjetača, kikiriki, mesni proizvodi, pšenične klice i žumanjci jaja smatraju se namirnicama bogatim kolinom.

žumanjak

Imajte na umu da će varijacije u prehrani uvelike pomoći različitim funkcijama mozga, uključujući održavanje uravnoteženog raspoloženja. Konzumiranje raznolike hrane poput povrća, žitarica, voća i bjelančevina izvrstan je način reguliranja zdravlja vašeg mozga. Upamtite da je ravnoteža u vašoj prehrani ključna!

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER