Imati zdravu razinu kolesterola važno je za zdravlje srca. Iako genetika i drugi čimbenici utječu na kolesterol, prehrana također igra značajnu ulogu. Određena hrana može pomoći u snižavanju LDL (lošeg) kolesterola i povisiti HDL (dobrog) kolesterola kako bi se smanjili kardiovaskularni rizici. Evo nekih od najboljih namirnica za poboljšanje kolesterola:

1. Zob

Topiva vlakna imaju snažan učinak na snižavanje kolesterola, a zob je bogata ovom vrstom vlakana. Redovita konzumacija zobenih pahuljica, zobenih mekinja i drugih namirnica na bazi zobi može smanjiti ukupni kolesterol i LDL. Beta-glukani u zobi hvataju žuč bogatu kolesterolom i izvlače je iz tijela.

2. Grah

Sve vrste graha su superhrana za kolesterol zahvaljujući sadržaju topivih vlakana, proteina i antioksidansa. Crni grah, grah, garbanzo grah i leća posebno su učinkoviti za snižavanje LDL kolesterola. Zamijenite meso s nekoliko bezmesnih obroka na bazi graha tjedno.

3. Orasi

Iako su bogati mastima, većina orašastih plodova uglavnom sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline koje pomažu u smanjenju LDL-a. Bademi, orasi, pekan orasi i pistacije također donose biljne sterole koji štite kolesterol. Umiješajte orašaste plodove u salate, zobene pahuljice i jogurt ili jedite kao međuobroke.

4. Masna riba

Hladnovodne ribe poput lososa, tune, sardina, skuše, pastrva i haringe pune su omega-3 masnih kiselina koje smanjuju proizvodnju kolesterola i upalu. Za optimalne učinke jedite ovu ribu dva do tri puta tjedno.

5. Avokado

Jednostruko nezasićene masnoće avokada koje su zdrave za srce snižavaju LDL i povećavaju HDL kolesterol. Njihov značajan sadržaj vlakana također čisti kolesterol iz tijela. Dodajte kriške avokada u sendviče, koristite kao namaz ili napravite domaći guacamole za dijetu koja smanjuje kolesterol.

6. Maslinovo ulje

Korištenje maslinovog ulja kao glavnog ulja za kuhanje iskorištava moć snižavanja LDL mononezasićenih masti. Maslinovo ulje također pospješuje apsorpciju antioksidansa i vitamina iz hrane.

7. Borovnice

Konzumiranje samo jedne šalice borovnica dnevno može značajno poboljšati razinu kolesterola zahvaljujući njihovoj visokoj koncentraciji topivih vlakana. Antioksidansi borovnica također sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola i uzrokuju oštećenje arterija.

8. Tamna čokolada

 

Pokazalo se da flavonoidi u kakau povećavaju HDL kolesterol dok smanjuju LDL. Odlučite se za najmanje 70% tamne čokolade i neka porcije budu male. Kombinirajte čokoladu s bobičastim voćem za dodatne prednosti.

9. Češnjak

Češnjak sadrži alicin i druge spojeve koji pomažu u snižavanju ukupnog i LDL kolesterola. Prilikom kuhanja obilno koristite svježi mljeveni ili zgnječeni češnjak. Ostavite nasjeckani češnjak da odstoji 10 minuta prije kuhanja kako bi se povećali njegovi učinci borbe protiv kolesterola.

Prehrana koja se temelji na cjelovitim namirnicama poput zobi, graha, orašastih plodova, maslinovog ulja i masne ribe može ozbiljno utjecati na visok kolesterol. Blisko surađujte sa svojim liječnikom radi optimalnog načina prehrane za snižavanje kolesterola.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER