Orašasti plodovi su vrsta hrane koja sadrži biljne sterole. Biljni steroli su tvari koje mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi. Također mogu djelovati protuupalno na tijelo.

Orašasti plodovi također su dobar izvor aminokiseline L-arginina. To je aminokiselina uključena u stvaranje i funkciju dušikovog oksida. Oslobađanje dušikovog oksida može pomoći u širenju krvnih žila i pomaže u održavanju zdrave razine krvnog tlaka.

Orašasti plodovi također su bogati proteinima, bitnim za izgradnju i obnovu mišića, kostiju i kože. Kolesterol je vrsta masti koja se nalazi u vašoj krvi.

Previše kolesterola može biti loše za vaše zdravlje. Fitosteroli su biljni spojevi koji mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola.

Osim što imaju manje masnoće od većine drugih namirnica, sadrže više vlakana nego neke različite vrste orašastih plodova! Dakle, ako tražite način da smršavite, orašasti plodovi su jedna od najboljih namirnica koje biste mogli jesti.

Što su indijski oraščići?

Izraz "indijski oraščić" koristi se za opisivanje kikirikija, graška i indijskog oraščića.

Pripadaju skupini biljaka koje se nazivaju 'bromrape' zbog svoje sposobnosti širenja podzemnim korijenjem. Prije nego što ih potražite u lokalnom supermarketu, vrijedi zapamtiti da nisu svi indijski orašasti plodovi jednaki.

indijski oraščić

Djeluju li indijski oraščići za mršavljenje?

Da, orašasti plodovi uključujući indijske oraščiće su izvrsni za mršavljenje zbog visokog sadržaja vlakana. Također sadrže zdrave masti i proteine, koji će dodatno poboljšati vaše zdravlje.

Nuspojave indijskih oraščića

Indijski oraščić je siguran za jesti u malim količinama, ali postoje neke potencijalne nuspojave.

1. Alergijske reakcije

Neki ljudi mogu biti alergični na indijski oraščić. Simptomi alergijske reakcije uključuju svrbež, oticanje i otežano disanje. Ako osjetite ove simptome, prestanite jesti ove oraščiće i potražite liječničku pomoć.

2. Probavni problemi

Jedenje velikih količina indijskih orašastih plodova može uzrokovati probavne probleme kao što su plinovi, nadutost i proljev.

3. Razina šećera u krvi

Indijski oraščić može uzrokovati smanjenje razine šećera u krvi. Ovo je od posebne važnosti za osobe s dijabetesom. Ako imate dijabetes, razgovarajte sa svojim liječnikom prije konzumaije indijskih orašastih plodova.

4. Krvni tlak

Indijski oraščić također može uzrokovati smanjenje krvnog tlaka. Ovo može zabrinjavati osobe koje uzimaju lijekove za krvni tlak. Ako imate visok krvni tlak, posavjetujte se s liječnikom prije konzumiranja indijskih orašastih plodova.

indijski oraščić

5. Interakcije s lijekovima

Indijski oraščić može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, kao što su razrjeđivači krvi i lijekovi za krvni tlak. Ako uzimate bilo kakve lijekove, razgovarajte sa svojim liječnikom prije konzumacije indijskih orašastih plodova.

Koje su zdravstvene prednosti indijskih oraščića?

Postoje mnoge zdravstvene dobrobiti indijskog oraha, a neki od njih uključuju:

  1. Indijski oraščići su bogati antioksidansima i imaju protuupalna svojstva.
  2. Poznato je da potiču zdravlje mozga i poboljšavaju kognitivne funkcije.
  3. Za indijske oraščiće također se kaže da su korisni za srce i krvožilni sustav.
  4. Osim toga, smatra se da indijski oraščić potiče zdravu kožu i kosu.

Je li indijski oraščić siguran za mršavljenje?

Tisućama godina su se indijski oraščići smatrali sigurnim za konzumaciju i koristili se u medicini. Ovi oraščići su vrlo hranjivi, pa su izvrsni za mršavljenje!

Zaključak

Orašaste plodove je najbolje jesti umjereno jer su bogati kalorijama i mastima. Nisu najzdravija hrana koju možete jesti, ali su vrlo zasitni, pa je njihova konzumacija izvrsna ideja ako pokušavate smršaviti.

Ne morate ih uopće izbjegavati! Pomoglo bi čuvanje orašastih plodova u hermetički zatvorenoj posudi daleko od topline i svjetlosti kako bi ostali svježi.

Ako ste alergični, izbjegavajte konzumiranje bilo kojeg proizvoda od orašastih plodova dok vam se simptomi ne povuku, jer to može pogoršati stanje za vas.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER