Sushi je popularno japansko jelo koje je posljednjih godina sve češće u svijetu. No je li sushi zapravo zdrav za vas? Konzumacija ove sirove riblje delicije ima dobre i loše strane.

S pozitivne strane, sushi je bogat hranjivim tvarima koje mogu pružiti važne zdravstvene prednosti. Evo nekoliko načina na koje sushi može biti dobar za vas:

1. Proteini

Sushi pruža visokokvalitetne proteine iz ribe koji pomažu u izgradnji mišićne mase i održavaju osjećaj sitosti. Riba poput lososa i tune sadrži omega-3 masne kiseline koje su odlične za zdravlje srca.

2. Vitamini i minerali

Riba i morske alge koje se koriste u sushiju opskrbljuju vitaminima i mineralima poput vitamina A, vitamina C, željeza i cinka. Vitamin A održava vaš imunološki sustav jakim, dok vitamin C pomaže zacjeljivanju rana.

3. Malo kalorija

Riža i povrće koje se koristi u sushiju čine ga niskokaloričnom hranom. Tipična sushi rolica ima oko 100-300 kalorija, što je malo u usporedbi s mnogim drugim opcijama obroka. Olakšavanje s visokokaloričnim umacima smanjuje broj kalorija u sushiju.

4. Masti zdrave za srce

Pokazalo se da omega-3 masne kiseline u ribi snižavaju krvni tlak i smanjuju upalu, smanjujući rizik od bolesti srca. Ove zdrave masti također pomažu u radu mozga.

Međutim, postoje i neke potencijalne loše strane sushija za vaše zdravlje:

1. Visok udio natrija

Sojin umak koji se poslužuje uz sushi i koristi za pripremu riže može sadržavati vrlo visok udio natrija. Previše natrija može negativno utjecati na krvni tlak i zdravlje srca, posebno za osobe s hipertenzijom. Najbolje je lagano koristiti soja umak.

2. Rizici od sirove ribe

Sirova riba koja se koristi u sushiju uvijek nosi mali rizik od kontaminanata ili parazita. Jedite sushi samo iz renomiranih restorana s visokim standardima sigurnosti hrane kako biste smanjili ovaj rizik.

3. Dodani šećeri

Iako sam sushi ima relativno malo šećera, mnoge specijalitete uključuju umake i mješavine s visokim sadržajem šećera. Odaberite sashimi ili jednostavnije rolice kako biste izbjegli višak dodanih šećera.

4. Izloženost živi

Veće, dugovječne ribe poput tune i sabljarke mogu imati više razine žive. S vremenom izloženost živi može utjecati na zdravlje živčanog sustava. Rotirajte izbor ribe i izbjegavajte svakodnevno jesti ribu s visokim sadržajem žive.

5. Alergije

Mnogi ljudi su alergični na uobičajene sastojke sushija poput ribe, školjki i soje. Ako ste alergični na hranu, budite oprezni kada probate sushi i raspitajte se o sastojcima.

Dakle, je li sushi općenito zdrav? Za većinu ljudi, umjerena konzumacija sushija kao dio inače uravnotežene prehrane apsolutno može biti dio zdravog načina života. Usredotočite se na hranjivu ribu s visokim udjelom omega-3 i uravnotežite je s puno povrća. Vodite računa o sadržaju natrija i svim rizicima od alergija za svoje jedinstvene zdravstvene potrebe. Uz nekoliko mjera opreza, možete uživati u sushiju kao ukusnoj i hranjivoj kuhinji.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER