Podrijetlom iz Europe, a kasnije se uspješno uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Aziju i Ameriku, kantarinovo ulje (gospina trava) je cvjetnica iz obitelji Hypericaceae. Ime je dobio po svetom Ivanu Krstitelju, budući da su njegovi jarkožuti cvjetovi cvjetali i brali se oko njegovog rođendana 24. lipnja.

Gospina trava dobro je poznata po svojim prednostima u tradicionalnom liječenju poremećaja raspoloženja i emocionalnih poremećaja, poput blage do umjerene depresije i tjeskobe. Ali što je s njegovom upotrebom i dobrobitima kada se primjenjuje lokalno u njezi kože?

Primjena i dobrobiti kantarionovog ulja

Dok se listovi biljke najčešće koriste za internu medicinu, ulje gospine trave se dobiva ulijevanjem svježih cvjetova u neutralno bazno ulje, poput suncokretovog ili maslinovog ulja. Kada se primjenjuje lokalno, ovo ulje navodno ima mnoge dobrobiti za kožu i mišiće.

Kantarionovo ulje može se koristiti za umirivanje suhe, svrbežne i ekcemima sklone kože, a pritom poboljšava elastičnost i hidrataciju kože. Kada se umasira u kožu, vjeruje se da pomaže smanjiti pojavu ožiljaka.

Jedna od najčešćih lokalnih primjena gospine trave je pomoć u zacjeljivanju manjih opeklina, rana i modrica tako što pomaže u regenerativnom procesu kože i potiče cirkulaciju krvi bogate kisikom do oštećenih stanica. Cvjetovi gospine trave bogati su flavonoidima, a vjeruje se da sastojci hipericin i hiperforin doprinose protuupalnim, antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima biljke.

Protuupalni učinak ulja koristi se za ublažavanje bolova kod artritisa, bolova u mišićima i zglobovima, dok su antimikrobna svojstva dovela do interesa za upotrebu gospine trave u liječenju herpes simplex infekcija.

Zašto koristimo ulje gospine trave u našim voskovima za masažu?

Ulje gospine trave dodajemo 'Sportskoj' mješavini voska za masažu, kao i voskovima za otpuštanje lica i balzamu za hlađenje i umirivanje. Ovi voskovi su neke od naših najpopularnijih mješavina za sportsku masažu, gdje je vjerojatnija pojava za liječenje bolova u mišićima i manjih modrica/abrazija kože. Ovim mješavinama se dodaje kantarinovo ulje zbog njegovih protuupalnih svojstava.

Mjere predostrožnosti

Kantarionovo ulje može izazvati fotosenzitivnost (osjetljivost na UV zrake sunčeve svjetlosti i drugih izvora svjetlosti) i može stupiti u interakciju s nekoliko lijekova. Iako su ovi učinci najčešće povezani s konzumacijom gospine trave, primjerice u obliku kapsula, uvijek je najbolje posavjetovati se sa lječnikom ako imate bilo kakvih nedoumica prije lokalne uporabe kantarionovog ulja.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER