Cvjetača sadrži jedinstvene biljne spojeve koji mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i rak. Cvjetača je izuzetno zdravo povrće koje je značajan izvor hranjivih tvari.

Osim toga, karfiol je za mršavljenje i nevjerojatno ga je lako dodati vašoj prehrani.

Evo 8 znanstveno utemeljenih zdravstvenih dobrobiti karfiola.

1. Sadrži mnogo hranjivih tvari

Nutritivni profil cvjetače prilično je impresivan. Karfiol ima vrlo malo kalorija, a puno vitamina. Zapravo, cvjetača sadrži neke od gotovo svih vitamina i minerala koji su vam potrebni.

U karfiolu se nalazi+e:

  • Vlakna
  • Vitamin C
  • Vitamin K
  • Vitamin B6
  • Folat
  • Pantotenska kiselina
  • Kalij
  • Mangan
  • Magnezij
  • Fosfor

karfiol 

2. Visok udio vlakana

Karfiol je bogat vlaknima, što je korisno za cjelokupno zdravlje. U jednoj šalici cvjetače nalazi se 3 grama vlakana, što je 10% vaših dnevnih potreba.

Vlakna su važna jer hrane zdrave bakterije u vašim crijevima koje pomažu smanjiti upalu i promicati zdravlje probavnog sustava.

Konzumiranje dovoljno vlakana može pomoći u sprječavanju probavnih stanja kao što su zatvor, divertikulitis i upalna bolest crijeva (IBD).

Štoviše, studije pokazuju da je prehrana bogata povrćem bogatim vlaknima poput cvjetače povezana s nižim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca, rak i dijabetes.

Vlakna također mogu igrati ulogu u prevenciji pretilosti, zbog svoje sposobnosti da potiču sitost i smanjuju ukupni unos kalorija.

3. Dobar izvor antioksidansa

Cvjetača je izvrstan izvor antioksidansa koji štite vaše stanice od štetnih slobodnih radikala i upala.

Karfiol je posebno bogat glukozinolatima i izotiocijanatima, dvjema skupinama antioksidansa za koje se pokazalo da usporavaju rast stanica raka.

Štoviše, cvjetača sadrži velike količine vitamina C, koji djeluje kao antioksidans. Dobro je poznat po svojim protuupalnim učincima koji mogu ojačati zdravlje imuniteta i smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka.

karfiol 

4. Može pomoći u mršavljenju

Cvjetača ima nekoliko svojstava koja mogu pomoći pri mršavljenju. Prvo, ima malo kalorija sa samo 25 kalorija po šalici, tako da je možete pojesti puno bez debljanja.

Može poslužiti i kao niskokalorična zamjena za visokokaloričnu hranu, poput riže i brašna.

Kao dobar izvor vlakana, cvjetača usporava probavu i potiče osjećaj sitosti. To može automatski smanjiti broj kalorija koje pojedete tijekom dana, što je važan čimbenik u kontroli tjelesne težine.

Visok sadržaj vode još je jedan aspekt cvjetače koji pogoduje mršavljenju. Zapravo, 92% njegove težine čini voda. Konzumacija puno vodene, niskokalorične hrane povezana je s gubitkom težine.

5. Visok u kolinu

Cvjetača je bogata kolinom, esencijalnim nutrijentom koji mnogima nedostaje.

Jedna šalica cvjetače sadrži 45 mg kolina, što je oko 11% odgovarajućeg unosa (AI) za žene i 8% za muškarce. Kolin ima nekoliko važnih funkcija u tijelu.

Za početak, igra glavnu ulogu u održavanju integriteta staničnih membrana, sintetiziranju DNK i podržavanju metabolizma.

Kolin je također uključen u razvoj mozga i proizvodnju neurotransmitera koji su neophodni za zdrav živčani sustav. Štoviše, pomaže u sprječavanju nakupljanja kolesterola u jetri.

Oni koji ne konzumiraju dovoljno kolina mogu imati veći rizik od bolesti jetre i srca, uz neurološke poremećaje poput demencije i Alzheimerove bolesti.

Malo je namirnica koje sadrže kolin. Cvjetača je, uz brokulu, jedan od najboljih biljnih izvora nutrijenata.

karfiol 

6. Bogat sulforafanom

Cvjetača sadrži sulforafan, opsežno proučavani antioksidans.

Prema nekim studijama, sulforafan može imati potencijal za zaustavljanje rasta raka uništavanjem stanica koje su već oštećene.

Čini se da sulforafan najviše štiti od raka debelog crijeva i prostate, ali je proučavan i njegov učinak na mnoge druge vrste raka, poput dojke, leukemije, gušterače i melanoma.

Istraživanja pokazuju da sulforafan također može pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka i održavanju arterija zdravima — oba glavna čimbenika u prevenciji bolesti srca.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdio opseg učinaka sulforafana na ljude, njegove potencijalne zdravstvene koristi su obećavajuće.

7. Niskougljikohidratna alternativa žitaricama i mahunarkama

Cvjetača je nevjerojatno svestrana i može se koristiti kao zamjena za žitarice i mahunarke u vašoj prehrani.

Ne samo da je ovo fantastičan način da povećate unos povrća, već je i posebno koristan za one koji slijede dijete s niskim udjelom ugljikohidrata.

To je zato što cvjetača ima znatno manje ugljikohidrata od žitarica i mahunarki.

Na primjer, šalica cvjetače sadrži 5 grama ugljikohidrata. U isto vrijeme, šalica riže sadrži 45 grama ugljikohidrata — devet puta više od količine cvjetače.

8. Lako se dodaje vašoj prehrani

Ne samo da je karfiol svestran, već ga je i vrlo lako dodati vašoj prehrani.

Za početak, možete ga konzumirati sirovog, što zahtijeva vrlo malo pripreme. Možete uživati u sirovim cvjetićima cvjetače kao međuobrok umočen u humus ili neki drugi zdravi umak od povrća.

Cvjetača se također može kuhati na razne načine, poput kuhanja na pari, pečenja ili pirjanja. Odličan je prilog ili se može kombinirati s jelima poput juha, salata, prženih krumpirića i složenaca.

Da ne spominjemo, prilično je jeftina i široko dostupan u većini trgovina.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER