Kelj je tamno lisnato zeleno koje možete jesti sirovo ili kuhano. Ova superhrana nalazi se na tanjurima od rimskog doba i odavno je uobičajena u većem dijelu Europe. Povrće potječe iz obitelji kupusnjača, koja također uključuje brokulu, cvjetaču i krastavce.

Kelj je popularniji nego ikad, a prepun je vitamina i minerala.

Zdravstvene prednosti kelja

 1. Vitamin A (važan za zdravlje očiju i kostiju te snažan imunološki sustav), vitamin C (pomaže u prevenciji prehlade i kroničnih bolesti) i vitamin K (dobar za zgrušavanje krvi i izgradnju kostiju)
 2. Folat, vitamin B koji je ključan za razvoj mozga
 3. Alfa-linolenska kiselina, omega-3 masna kiselina. (Iako kelj ima daleko manje omega-3 masnih kiselina nego riba, to je još jedan način da u svoju prehranu unesete malo ove zdrave masti.)
 4. Lutein i zeaksantin, nutrijenti koji kelju daju duboku, tamnozelenu boju i štite od makularne degeneracije i katarakte
 5. Minerali uključujući fosfor, kalij, kalcij i cink

Hranjive tvari u kelju također vam mogu pomoći:

 • Sniziti kolesterol
 • Spriječiti rak
 • Smršaviti tako što ćete se zasititi visokim sadržajem vode, ali malo kalorija

kelj

Kelj nutiritivna vrijednost

Sa samo 33 kalorije, 100 grama (jedna šalica) sirovog kelja ima:

 • 8,75 kalorija
 • 0,73 grama proteina
 • 1,02 grama vlakana

Kako kuhati kelj

Kelj dodajte umaku za tjesteninu, smoothieju ili juhi. Ili isprobajte jednu od ovih metoda:

 1. Pirjajte ga. Kapljica maslinovog ulja i malo luka ili češnjaka sve su što ovom povrću treba, a skuha se za nekoliko minuta. List je tvrđi od listova špinata, pa neće tako brzo uvenuti u tavi.
 2. Napravite Cezar salatu od kelja. Kelj možete jesti sirov u salati. Listovi mogu podnijeti teške obloge. Kelj Cezar salate pojavile su se na jelovnicima mnogih restorana. Možete pripremiti domaći preljev na bazi senfa koji je gust kao Caesar, ali ima manje kalorija.
 3. Ispecite čips od kelja. Kelj ispecite u pećnici na malo maslinova ulja pokapanog po blago posoljenim listovima.

kelj

Rizici povezani sa keljom

Kelj je u većini slučajeva odličan dodatak svakoj dijeti. Ali u vrlo velikim količinama, kelj i njegovi rođaci iz obitelji kupusa mogu utjecati na rad vaše štitnjače.

Ako imate hipotireozu, također poznatu kao smanjeni rad štitnjače, pitajte svog liječnika o tome kako određena hrana može utjecati na vašu štitnjaču.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER