Kesteni pečeni na vatri znače jedno: zimsko vrijeme. Ovi orašasti plodovi sadrže iznenađujuću dozu vlakana, vitamina C i važnih minerala poput bakra i kalija. Evo što se točno nalazi unutar tih čvrstih ljuski.

Zdravstvene prednosti kestena

Za razliku od većine drugih orašastih plodova, kesteni sadrže malo proteina ili masti i uglavnom sadrže složene ugljikohidrate. To ne znači da štede na esencijalnim hranjivim tvarima: kesteni opskrbljuju vitaminima i mineralima koji su korisni vašem tijelu od glave do pete.

1. Vlakna poboljšavaju probavu

Samo 10 pečenih kestena sadrži 17% onoga što vam je potrebno za dan — veliki plus s obzirom da većina nas ne dobiva ni približno dovoljno.

Ljudi u prosjeku jedu oko 16 grama vlakana dnevno, polovicu preporučene količine od 25 do 30 grama. Vlakna u hrani biljnog podrijetla poput orašastih plodova mogu pomoći u održavanju zdravlja probavnog trakta, sniziti razinu LDL (ili "lošeg") kolesterola i pridonijeti zdravoj težini tako što će vas zasititi.

kesten

2. Složeni ugljikohidrati će vas duže držati energijom

Dok bademi i kikiriki sadrže proteine, kesteni pretežno sadrže složene ugljikohidrate, koje vaše tijelo sporo probavlja za stabilan izvor energije. Hrana bogata vlaknima i složenim ugljikohidratima također ima manje neposredan učinak na šećer u krvi, smanjujući potencijalne skokove.

3. Vitamin C doprinosi zdravlju tkiva

Iako je poznatiji po jačanju vašeg imunološkog sustava, vitamin C zapravo podržava stvaranje krvnih žila, hrskavice, mišića i kolagena u cijelom tijelu. Antioksidans također štiti vaše stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala i pomaže u apsorpciji i skladištenju željeza.

kesteni

4. Bakar pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica

Poput vitamina C, ovaj mineral u tragovima podržava zdravlje vaših krvnih žila, živaca, imunološkog sustava i kostiju te pomaže u apsorpciji željeza. Oko 10 pečenih kestena donosi 21% preporučene dnevne količine.

Kako ih jesti?

Iako imaju manje masti i proteina u usporedbi s drugim orašastim plodovima i mahunarkama, kesteni su sastojak koji se lako koristi, a koji je također hranjiv i, unatoč njihovoj povezanosti s cijelom sezonom 'blagdanske gozbe', zapravo ima relativno malo kalorija.

Da biste dobili najbolje prednosti, preskočite zaslađeni kesten pire ili staklenke punjene sirupom i odaberite prethodno kuhane vrste bez dodanih sastojaka. Ili ih kupite svježe i pokušajte sami ispeći ili skuhati kestene.

kesteni

Osim tradicionalnih salata, nadjeva i juha, kesteni se dobro slažu s gotovo svim vašim omiljenim jesenskim i zimskim okusima, uključujući jabuke, kupus, prokulice, puretinu, svinjetinu, kadulju, majčinu dušicu i gljive.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER