Kokosova voda posljednjih je godina postala vrlo popularno zdravo piće. Ovaj osvježavajući prirodni napitak dolazi od mladih, zelenih kokosovih oraha i sadrži jedinstvenu kombinaciju hranjivih tvari koje pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti. Ovdje je pregled ključnih zdravstvenih prednosti kokosove vode.

1. Hidratacija

Kokosova voda se sastoji od 95% vode pa je odličan način za hidrataciju tijela. Sadrži elektrolite poput kalija, natrija i magnezija koji pomažu u nadoknadi tekućine izgubljene znojenjem, povraćanjem, proljevom ili vježbanjem. Profil elektrolita kokosove vode sličan je ljudskoj plazmi, pa ju tijelo lakše apsorbira od obične vode. Održavanje dobre hidratacije pomaže u održavanju ravnoteže tekućine, podiže razinu energije, poboljšava raspoloženje i kognitivne funkcije.

2. Prehrana

Osim elektrolita, kokosova voda sadrži mnoge druge bitne hranjive tvari. Sadrži kalcij, željezo, cink, selen te vitamine C i B kompleksa. Kokosova voda je dobar izvor kalija, sadrži oko 600 mg po porciji. To ga čini idealnim pićem za sprječavanje grčeva u mišićima i jačanje mišićne snage. Također ima antioksidativna svojstva koja pomažu u uklanjanju slobodnih radikala i jačaju imunitet.

3. Zdravlje srca

Kokosova voda korisna je za održavanje zdravog krvnog tlaka i razine kolesterola. Sadrži arginin, aminokiselinu koja može pomoći u smanjenju rizika od krvnih ugrušaka koji dovode do srčanog udara. Kalij u kokosovoj vodi djeluje kao vazodilatator koji smanjuje napetost u stjenkama krvnih žila. To poboljšava protok krvi i smanjuje opterećenje srca.

4. Gubitak težine

Kokosova voda ima malo kalorija, masti i prirodnih šećera u usporedbi s voćnim sokovima ili sportskim pićima. Porcija od 240 ml sadrži samo 46 kalorija. Zamjena visokokaloričnih pića kokosovom vodom može pomoći pri mršavljenju. Vlakna koja pruža također pomažu povećati sitost, tako da se dulje osjećate sitima.

5. Upravljanje dijabetesom

Za dijabetičare, kokosova voda je izvrsna zamjena za voćne sokove i sportske napitke. Ima nizak glikemijski indeks, tako da samo minimalno utječe na razinu šećera u krvi. Kokosova voda također sadrži faktore rasta slične inzulinu koji pomažu u regulaciji šećera u krvi. Magnezij u kokosovoj vodi dodatno pomaže u kontroli šećera u krvi.

6. Zdravlje bubrega

Kokosova voda je nježna za bubrege. Pomaže u sprječavanju bubrežnih kamenaca smanjujući stvaranje kristala. Kalij u kokosovoj vodi pomaže regulirati pH razine u tijelu kako bi se smanjilo opterećenje bubrega. Kokosova voda također pomaže u ispiranju toksina, dodatno podržavajući zdravu funkciju bubrega.

7. Digestija

Kokosova se voda lako probavlja, a tijelo izravno apsorbira većinu njezinih hranjivih tvari. Sadrži bioaktivne enzime koji pomažu probavu razgradnjom masti, proteina i ugljikohidrata. Voda i vlakna u kokosovoj vodi povećavaju masu stolice i ublažavaju zatvor. Također smanjuje želučane čireve ograničavanjem kiselosti u želucu.

Dakle, ukratko, kokosova voda je više od samog osvježavajućeg pića. Sa svojim jedinstvenim profilom elektrolita i drugih hranjivih tvari, kokosova voda osigurava hidrataciju, kardiovaskularnu podršku, regulaciju šećera u krvi i druge zdravstvene prednosti. Pijte običnu kokosovu vodu ili je dodajte u smoothie kako biste iskoristili njezina mnoga prirodna svojstva koja promiču zdravlje. Samo pripazite da odaberete svježu, sirovu kokosovu vodu i izbjegavate dodane šećere ili konzervanse.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER