Kukuruzni škrob je svestran sastojak koji vjerojatno imate u smočnici. Može zgusnuti hranu poput juha i nadjeva za pite. Također pomaže u stvaranju hrskave korice kada se koristi kao premaz za prženu hranu. Iako poboljšava okus mnogih namirnica, zdravstvene dobrobiti konzumiranja kukuruznog škroba su ograničene.

Što je kukuruzni škrob?

Škrob je najzastupljeniji ugljikohidrat u ljudskoj prehrani, na koji otpada više od 50 posto vaše potrošnje ugljikohidrata. Škrob također čini 70 do 80 posto svih kalorija koje ljudi pojedu diljem svijeta. Nalazi se u biljnim stijenkama, a posebno ga ima u izobilju u gomoljima poput kasave i krumpira te u žitaricama poput pšenice, zobi, ječma, riže i kukuruza.

Svako zrno kukuruza ima tri glavna dijela: klicu, mekinje i endosperm. Mekinje su tvrda vanjska ljuska koja je bogata vlaknima. Klica je donji dio jezgre, koji može izrasti u novu biljku i bogata je mastima. Većina škroba u kukuruzu nalazi se unutar endosperma, koji čini unutarnji sloj zrna.

Kako bi proizveli kukuruzni škrob, farmeri prvo odvajaju mekinje, klice i endosperm zrna kukuruza. Zatim se škrob iz endosperma zrna ekstrahira kroz proces koji se naziva mokro mljevenje. Na kraju se kukuruzni škrob suši i pakira. Kukuruzni škrob se smatra visoko prerađenom hranom.

Osim što se koristi kao uobičajeni dodatak hrani, kukuruzni škrob ima mnoge komercijalne namjene. Može se naći u baterijama, dječjem puderu, bioplastici, šibicama i kozmetici. Kada se pomiješa s vodom, kukuruzni škrob tvori ne-Newtonovu tekućinu nazvanu "oobleck", koja je tekućina kada se miješa, ali je čvrsta kada na nju djeluje sila.

kukuruz

Zdravstvene prednosti kukuruznog škroba

Većina hranjivih tvari u kukuruzu nalazi se u mekinjama i klicama zrna. Budući da kukuruzni škrob ne sadrži klice i mekinje zrna kukuruza, kao što to često čine kukuruzna krupica i kukuruzno brašno, gotovo je bez okusa.

Jedna šalica komercijalnog kukuruznog škroba ima 488 kalorija, s malo ili nimalo vlakana, proteina, masti ili vitamina. Zbog ovog nedostatka prehrane, zdravstvene prednosti kukuruznog škroba su ograničene. Ako imate pothranjenu tjelesnu težinu ili trenirate s utezima te se žele brzo udebljati, kukuruzni škrob može vam pomoći povećati unos kalorija.

Vaš probavni sustav razgrađuje ugljikohidrate u glukozu, koju vaše tijelo koristi kao gorivo. Bez vlakana, masti ili proteina koji usporavaju ovaj proces, kukuruzni škrob daje vašem tijelu energiju brže od ugljikohidrata iz cjelovitih žitarica.

Još jedna prednost kukuruznog škroba je to što je bez glutena. Zbog toga može poslužiti kao zamjena za pšenično brašno za osobe s celijakijom ili drugim oblikom intolerancije na gluten. Ipak, zobeno brašno je također bez glutena, ali je hranjivija opcija. Jedna šalica zobenog brašna ima značajno više vlakana, proteina, kalija, fosfora i magnezija od kukuruznog škroba.

Zdravstveni rizici konzumiranja kukuruznog škroba

Bez ikakvih vlakana, proteina ili masti koji usporavaju pretvorbu ugljikohidrata u glukozu u krvi, konzumiranje velikih količina kukuruznog škroba može uzrokovati skok razine glukoze u krvi. Studija iz prosinca 2015. objavljena u ​American Journal of Clinical Nutrition​ otkrila je da konzumacija škroba povećava rizik od dijabetesa tipa 2, dok konzumacija vlakana smanjuje rizik.

Kao i kod drugih žitarica, kada je u pitanju kukuruz, jesti cijelo neprerađeno zrno, s netaknutim mekinjama i klicama, zdravije je nego jesti njegov prerađeni derivat ⁠— kukuruzni škrob. Kada jedete cijeli kukuruz, još uvijek konzumirate škrob u zrnu ⁠— koji je vašem tijelu potreban za gorivo ⁠— ali također dobivate vlakna, proteine, vitamine i minerale koji pomažu u usporavanju apsorpcije glukoze i smanjuju rizik od nedostatka vitamina.

Jedan srednji klas kukuruza ima otprilike:

 • 88 kalorija
 • 1,4 grama masti
 • 19,1 grama ugljikohidrata
 • 3,3 grama proteina
 • 2 grama vlakana
 • 6,4 grama šećera
 • 275 miligrama kalija
 • 91 miligram fosfora

kukuruzi

Prednosti modificiranog kukuruznog škroba

Postoje tri različita načina konzumiranja škroba u kukuruzu:

 1. kao komercijalni kukuruzni škrob koji se koristi za kuhanje i lišen je većine hranjivih tvari;
 2. kao kukuruzni škrob još uvijek netaknut unutar zrna i okružen mekinjama i klicama kukuruza;
 3. kao modificirani kukuruzni škrob. Modificirani kukuruzni škrob mijenja se kemijski, fizički ili enzimski kako bi se poboljšala određena svojstva, poput probavljivosti.

Za jednu vrstu modificiranog kukuruznog škroba ⁠— kukuruzni škrob s visokim udjelom amiloze — pokazalo se da ima pozitivne učinke na zdravlje. Izvješće Sveučilišta Rutgers iz prosinca 2014. navodi da kukuruzni škrob s visokim udjelom amiloze smanjuje razinu glukoze u krvi i odgovor na inzulin te povećava osjećaj sitosti, odnosno koliko dugo se netko osjeća sit nakon jela.

Kukuruzni škrob se sastoji od dva polimera: amiloze i amilopektina. U prirodno proizvedenom kukuruznom škrobu, amilopektin, koji ima manji molekularni profil, je zastupljeniji od amiloze. U kukuruznom škrobu s visokim udjelom amiloze taj je omjer modificiran, a koncentracija amiloze povećana je na 40 do 70 posto.

Budući da amiloza ima veći molekularni profil od amilopektina, kukuruzni škrob s visokim udjelom amiloze teže je probavljiv, što ga, kako objašnjava izvješće Sveučilišta Rutgers, čini zdravijom opcijom od nemodificiranog komercijalnog kukuruznog škroba.

Razgovarajte sa svojim liječnikom ako imate predispoziciju za dijabetes tipa 2 i tražite opcije prehrane za održavanje razine glukoze u krvi i inzulina pod kontrolom. Kukuruzni škrob s visokim udjelom amiloze mogao bi biti dobra opcija.

Lokalna primjena kukuruznog škroba

Korištenje kukuruznog škroba za kožu dobra je lokalna opcija ako imate određena medicinska stanja. Nacionalni institut za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti predlaže nanošenje kukuruznog škroba na stopala nakon pranja kako bi se spriječile infekcije stopala povezane s dijabetesom. Kukuruzni škrob pomaže u održavanju suhoće prirodno vlažnih dijelova tijela.

Nacionalni institut za rak također predlaže nanošenje kukuruznog škroba na kožu kao način za ublažavanje svrbeža. Pruritus je osjećaj svrbeža zbog kojeg želite počešati kožu, a uzrokovan je nekoliko medicinskih stanja, uključujući poremećaje jetre, bubrega i štitnjače, poremećaje krvi i rak. Ova medicinska upotreba kukuruznog škroba još je jedan razlog da imate ovaj sastojak u svom domu.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER