Ako ste ikada kuhali pomoću recepata od mame, bake, Pinterest -a ili stvarno s bilo kojeg mjesta, možda ste primijetili uobičajenu temu. Većina, ako ne i svi, od ovih recepata uputit će vas da zagrijete svoj lonac, tavu ili pećnicu s uljem, a zatim dodajte nasjeckani luk, koji ćete pirjati nekoliko minuta dok ne omekša. Luk je kuhinjska spojnica koja se pojavljuje u mnogim jelima, a za to postoji razlog.

Ako ste zabrinuti zbog svog zdravlja, morat ćete razmotriti dodavanje više luka u svoju prehranu. Antioksidanti i protuupalna svojstva luk sadrže da konzumiranje luka izvrsnim za vaše zdravlje srca. I ne samo to, već su i vrlo hranjivi i ukusni! Ovaj će vam članak pružiti deset zdravstvenih prednosti luka.

1. Imajte mnogo antioksidanata

Antioksidanti mogu pomoći u sprječavanju oštećenja stanica borbom protiv molekula slobodnih radikala. Slobodni radikali razvijaju se kada je tijelo izloženo zračenju ili duhanskom dimu. Te molekule mogu uzrokovati dijabetes, srčane bolesti i rak. Jedenjem luka možete pomoći svom tijelu da se bori protiv slobodnih radikala i poboljšava vaše cjelokupno zdravlje.

2. Pomoć s razinom šećera u krvi

Ako imate dijabetes, luk je odličan način da vam se razina šećera u krvi stalno održava. Flavonoidi u luku djeluju na stabiliziranu razinu glukoze u krvi. Ako su razine niske, možete osjetiti simptome poput umora, anksioznosti, glavobolje i mnogih drugih znakova.

3. Poboljšano probavno zdravlje

Luk sadrži veliku količinu prebiotika i vlakana. U tijelu to pomaže poboljšati zdravlje crijeva pomažući u probavi, jačajući imunološki sustav i smanjujući upalu.

luk 

4. Napunjen hranjivim tvarima

Luk sadrži mali broj kalorija i veliki broj hranjivih sastojaka. Odličan je izvor kalija i mangana. Kalij pomaže povećati energiju i metabolizam. Mangan pomaže tijelu da stvori vezivno tkivo, pomaže u zdravlju kostiju i smanjuje šansu za formiranje krvnih ugrušaka.

5. Protuupalna svojstva

Luk sadrži antioksidans zvan kvercetin. Kvercetin je protuupalno i radi na borbi protiv upale unutar tijela. Izvrstan je u spuštanju oteklina, pomaganju kod artritisa i liječenju infekcija mokraćnog mjehura.

6. Može zadržati određene karcinome

Ako ste zabrinuti zbog rizika od razvoja raka, možda biste htjeli konzumirati više luka. Istraživači su otkrili da se činilo da je umjerena potrošnja luka smanjena rizikom od karcinoma kolorektalnog, larinksa i jajnika.

luk 

7. Smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti

Provedene su studije kako bi se otkrila odnos kvercetina i Alzheimerove bolesti. Ove su studije pokazale značajnu povezanost između konzumiranja hrane visokog u kvercetinu, poput luka, i niže šanse za razvoj Alzheimerove bolesti.

8. Veliki izvor vitamina C

Jeste li znali da luk sadrži veliku količinu vitamina C? Vitamin C je bitan da vaše tijelo pravilno funkcionira. Pomaže u stvaranju krvnih žila, poboljšava vaš imunološki sustav i gradi hrskavicu.

9. Podržava zdravlje kostiju

Studije su dokazale da luk poboljšava gustoću kostiju kod nekih ljudi. Kao rezultat toga, potrošnja luka može pomoći jačanju kostiju i smanjenju rizika od lomova za ljude starije od 50 godina.

10. Antibakterijski učinak

Antibakterijska svojstva allicina u luku pomažu debelom crijevu da se bori protiv štetnih bakterija. Allicin je spoj koji odaje jedinstveni snažan miris luka. Možete smatrati Allicinom kao svog borca protiv toksina i bolesti.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER