Mandarine su mali agrumi koji imaju hranjivu vrijednost. One pružaju niz vitamina, minerala i antioksidansa koji nude mnoge zdravstvene prednosti. Mandarine su slatkog okusa i lako se gule i jedu. Otkrijte više o impresivnim hranjivim i zdravstvenim dobrobitima ovog ukusnog voća.

Profil mandarina

Mandarine su izvrstan izvor vitamina C, osiguravajući 44% dnevne preporučene vrijednosti u samo jednoj voćki. Vitamin C djeluje kao antioksidans i oslobađa tijelo od slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice. Mandarine također sadrže folat, kalij i vitamin A. Dobar su izvor vlakana, osiguravajući 10% dnevne vrijednosti. Jedna mandarina ima samo 50 kalorija i 0 grama masti. 

U nastavku vam donosimo 8 glavnih zdravstvenih prednosti mandarina.

1. Podrška imunološkom sustavu

Visok sadržaj vitamina C u mandarinama čini ih izvrsnim za jačanje imunološkog sustava. Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se brane od infekcija. Također pomaže u obnavljanju stanica i djeluje kao antioksidans. Konzumacija mandarina kada osjetite da dolazi prehlada može pomoći u smanjenju simptoma i trajanja. Vitamin A u mandarinama također potiče zdravlje imuniteta.

2. Zdravlje srca

Mandarine sadrže kalij, folat i druge hranjive tvari koje podržavaju zdravlje srca. Kalij opušta stijenke krvnih žila, poboljšava protok krvi i smanjuje opterećenje srca. Također uravnotežuje tekućine i sprječava učinke natrija koji mogu povećati krvni tlak. Folat razgrađuje homocistein, aminokiselinu povezanu s rizikom od srčanih bolesti. Vlakna u mandarinama pomažu u snižavanju LDL “lošeg” kolesterola.

3. Koža i kosa

Vitamin C neophodan je za izgradnju kolagena koji održava kožu gipkom i kosu jakom. Antioksidansi u mandarinama također pomažu u obrani kože od oštećenja sunčevih UV zraka. Mandarine se mogu nanositi lokalno i jesti kako bi se iskoristile dobrobiti za kožu i kosu. Ulje mandarine također se koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih antioksidativnih svojstava.

4. Probava

Dijetalna vlakna koja se nalaze u mandarinama pozitivno utječu na probavu. Topiva vlakna upijaju vodu kako bi stvorila tvar sličnu gelu koja glatko prenosi izmet kroz crijeva. Također promovira probiotike koji poboljšavaju zdravlje crijeva. Vlakna dodaju masu i mekoću stolici, sprječavajući zatvor. Mandarine također povećavaju proizvodnju sline, što pomaže probavi.

5. Pomoć pri mršavljenju

Mandarine su pametan međuobrok za ljude koji žele kontrolirati svoju težinu. Imaju malo kalorija, a njihov sadržaj vlakana pomaže u stvaranju osjećaja sitosti. Mandarine imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuju oštre skokove šećera u krvi. Stabilna razina šećera u krvi sprječava padove energije povezane s prejedanjem. Mandarine također imaju vitamin C koji potiče metabolizam.

6. Prevencija raka

Mandarine mogu igrati ulogu u prevenciji određenih vrsta raka zbog sadržaja antioksidansa. Vitamin C neutralizira slobodne radikale prije nego što mogu oštetiti stanice i uzrokovati njihovo pretvaranje u kancerogene. Karotenoidi poput beta-kriptoksantina koji se nalaze u mandarinama smanjuju upalu povezanu s rastom raka. Još su potrebna dodatna istraživanja, ali rezultati su obećavajući.

7. Snaga kostiju

Mandarine sadrže nekoliko nutrijenata važnih za održavanje jakih kostiju, uključujući kalcij, vitamin C i magnezij. Vitamin C pomaže proizvodnju kolagena za fleksibilne kosti i vezivna tkiva. Također poboljšava apsorpciju kalcija. Magnezij optimizira mineralnu gustoću kostiju. Kalij u mandarinama smanjuje gubitak kalcija urinom.

8. Zdravlje dišnog sustava

Vitamin C u mandarinama može koristiti onima koji pate od astme, bronhitisa i drugih respiratornih bolesti. Djeluje kao antihistaminik za smanjenje alergijskih reakcija povezanih s problemima disanja. Vitamin C također pomaže u radu bijelih krvnih zrnaca kako bi se očistila sluz i otvorili dišni putevi. Ulje mandarine ima dekongestivne učinke kada se udiše.

Ukratko, mandarine su ukusno citrusno voće koje osigurava značajnu količinu vitamina C zajedno s drugim korisnim nutrijentima. Podržavaju imunitet, zdravlje srca, probavu, regulaciju težine i još mnogo toga. Dodajte mandarine svojoj prehrani i uživajte u njihovoj hranjivosti i jarkoj slatkoći.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER