Većina sportaša obično griješi drastičnim smanjenjem potrošnje masti nakon što započnu s novom dijetom. A s obzirom na konvencionalne savjete dane na internetskim stranicama, ne možete ih kriviti.

Logika je da se konzumiranjem masti debljate. Dakle, zašto bi, zaboga, itko želio nastaviti jesti bilo koju vrstu masti ako će zbog toga i dalje izgledati užasno?

Međutim, stvarnost je da je ovaj problem mnogo složeniji i ne može se previše pojednostaviti.

Činjenica je da masti imaju ključnu ulogu u funkcioniranju brojnih tjelesnih funkcija, još više kada bodybuilder postaje sve vitkiji i vitkiji dok se priprema za natjecanje u bodybuildingu.

Ono što slijedi je popis od 5 esencijalnih masnih kiselina s kojima biste se trebali upoznati kako biste mogli napraviti pravi izbor hrane kada se radi o pripremama za natjecanje u bodybuildingu.

1. Biljna polinezasićena ulja

Postoji mnogo prehrambenih proizvoda koji su bogati ovom vrstom masti, kao što su sjemenke bundeve, suncokretovo ulje, ulje šafranike, sojino ulje i orasi. Oni su iznimno vrijedni za vaš organizam i trebali biste ih redovito konzumirati.

2. MCT (trigliceridi srednjeg lanca)

MCT je kratica za trigliceride srednjeg lanca , a njihov glavni izvor je kokosovo ulje. Nutricionisti imaju različita mišljenja o njihovoj korisnosti i namjeni koja su se, čini se, uvelike promijenila u posljednjih nekoliko desetljeća.

Što se tiče bodybuildinga, postoje neki dokazi da mogu pomoći u procesu mršavljenja kontroliranjem leptina i apetita, kao i povećanjem potrošnje energije .

S druge strane, ako planirate povećati masu tijekom izvan sezone i dodati puno ukupne mase, tada vam MCT mogu pružiti velike masne kalorije.

Riblje ulje

3. Mononezasićene masti

Jednostruko nezasićene masti možete pronaći u proizvodima kao što su maslinovo ulje i makadamija orasi. Iznimno su korisni za vaše zdravlje i ne predstavljaju prijetnju razini kolesterola ili funkcioniranju hormona.

Kako biste vidjeli najbolje rezultate, uključite ih u svoju redovitu prehranu na dnevnoj bazi. Tijelo ih koristi za rad mozga i organa. Osim toga, imaju izvrstan okus.

4. Riblje ulje

Tijelo ne može prirodno sintetizirati esencijalne masne kiseline, ali one su izuzetno korisne kada se radi o tome da vaše tijelo radi s najvećim optimalnim kapacitetom, posebice mozak.

Suplementi s ribljim uljem vrlo su popularni među bodybuilderima jer pomažu u postizanju optimalnog omjera makronutrijenata u njihovoj prehrani bez potrebe da žrtvuju veličinu koju su stekli ili svoje zdravlje. Losos, pastrva i skuša najbolji su prirodni izvori ribljeg ulja .

Ako želite imati optimalan mišićni razvoj, morate svoje tijelo hraniti najboljim mogućim sastojcima hrane.

Početnici koji nisu toliko upoznati s prehranom i treningom obično bi smanjili potrošnju masti, čak bi je potpuno eliminirali, ali oni koji su dulje u igri i odvojili su vrijeme za istraživanje znaju da je količina ugljikohidrata koju dnevno konzumirate spriječit će vas u mršavljenju, a ne salo.

5. Dodaci masnim kiselinama

Ako se čini da vaša redovita prehrana ne zadovoljava dnevne potrebe vašeg tijela za masnoćom ili počnete osjećati simptome manjka unosa masnoće ili jednostavno imate negativne zdravstvene posljedice, najbolje što možete učiniti je posjetiti najbližu trgovinu zdrave hrane i kupiti si dodatke masnih kiselina , obično napravljen od više izvora masti kako bi imao čvrstu zdravstvenu osnovu.

Zaključak

Konzumacija prave vrste masti samo po sebi ipak vas neće brzo pripremiti za natjecanje. I dalje se morate pridržavati pravila o kalorijskom deficitu, a to ne možete postići samo dijetom.

Smanjenje potrošnje ugljikohidrata bit će jedna od opcija, ali opet ćete morati povećati svoju ukupnu razinu aktivnosti, posebno tijekom kardio vježbi .

Učinite li to i nastavite biti aktivni, sigurno ćete postati mršaviji. Većina bodybuildera odlučit će odraditi 2 do 3 treninga od 40 minuta srednje razine kardio aktivnosti.

Kada to kombinirate sa zdravom prehranom punom esencijalnih masnih kiselina, bit ćete na putu da budete zdraviji i vitkiji.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER