Ako uzmete proteinski dodatak u krivo vrijeme, velika je vjerojatnost da nećete dobiti punu korist od njega i dobar dio proteinskog praha propadne. Ovdje je popis ključnih točaka u vremenu, kada je proteinski prah najpotrebniji, poredan po važnosti.

1. Nakon treninga

Odmah nakon treninga vaše tijelo treba sirovine za oporavak i ponovnu izgradnju. Konzumiranje prave vrste prehrane nakon intenzivnog treninga pokrenut će proces oporavka mišića i staviti vaše tijelo u način rada u kojem može proizvoditi hormone za izgradnju mišića poput testosterona, inzulina i hormona rasta.

Uzimanje 20-40 grama proteina zajedno s ugljikohidratima visokog glikemijskog indeksa, odmah nakon treninga, učinit će drastičnu promjenu u vašem tijelu tijekom vremena. Ako si možete priuštiti samo jedan proteinski shake dnevno, ovo će biti najbolje vrijeme za njegovu konzumaciju. Sat do dva nakon ovog proteinskog shakea vrijeme je za jesti pravu hranu (oko 30-40 grama proteina i malo ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom ).

2. Ujutro

Kada se probudite, vaše tijelo treba hranu nakon noćnog posta. Ovo će biti pravo vrijeme za shake proteina sirutke ili dodatak aminokiselinama. Protein u prahu se asimilira brže od cijele hrane i brže će doći do vaših mišića. Otprilike sat vremena kasnije vrijeme je za pravi doručak i još 30-40 grama proteina.

whey protein

3. Prije nego što odete u krevet

Konzumacijom "sporo" probavljenog proteina poput kazeina, svojim mišićima dajete stalan dotok "građevnih blokova" tijekom noći. To je način na koji će mišići ostati u anaboličkom stanju tijekom dužeg perioda gladovanja. Upamtite, ne želite unositi ugljikohidrate prije spavanja jer ih tijelo pohranjuje kao mast kada nema potrošnje energije.

4. Između obroka

Konzumacija proteina između dva obroka pomaže vašem tijelu da ostane anabolički cijeli dan, posebno ako između obroka ima dugih vremenskih razdoblja. Budući da se protein sirutke u prahu lako probavlja, nećete biti siti cijelo vrijeme i osjećat ćete se više gladni kada dođe vrijeme za obrok.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER