Ove zdrave namirnice pomoći će vam da "smirite" želju za šećerom, a da pritom ne naškodite svom zdravlju. Rafinirani (bijeli) šećer stvara nagli skok i nagli pad glukoze u krvi, što zauzvrat stvara veću potrebu za ugljikohidratima (osobito šećerima).

To vas dovodi u začarani krug u kojem što više šećera jedete, vaše tijelo žudi za još, dok polako šteti sebi. Jedite ovu hranu kako biste smanjili želju za šećerom i držali je pod kontrolom.

1. Jabuke

Ovo je možda najbolje voće za zadovoljenje želje za slatkim. Koru nije potrebno uklanjati jer sadrži mnogo vlakana i vitamine. Ovo voće je bogato dijetalnim vlaknima, koja daju osjećaj sitosti i smanjuju glad.

Velika crvena jabuka s netaknutom korom sadrži oko 5 grama vlakana, 13 miligrama kalcija, 239 miligrama kalija i 10 miligrama vitamina C.

Jabuke

2. Rajčice

Rajčica je učinkovita u borbi protiv žudnje za šećerom jer sadrži više razine triptofana – tvari koju tijelo pretvara u serotonin. Ovo voće također je bogato kromom, mineralom koji smanjuje želju za hranom i regulira kolesterol i glukozu u krvi.

Rajčice

3. Kukuruz

Kukuruz je još jedna namirnica koja može pomoći u suzbijanju želje za šećerom. Kukuruz je posebno učinkovit kada je kuhan. Bogat je antioksidansima, vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima, što također pomaže u kontroli apetita.

 Kukuruz

4. Slatki krumpir

Još jedno povrće koje može pomoći je slatki krumpir. Ovo korjenasto povrće ne samo da će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim, već će organizam dodatno opskrbiti vitaminom C, E i B6. Hranjive tvari u slatkom krumpiru mogu spriječiti bolesti srca, rak kao i neke probleme s probavom.

Slatki krumpir

5. Cimet

Cimet je fantastičan začin izvrsnog mirisa i okusa pa ga možete dodati mnogim jelima. Ovaj začin sprječava nagle skokove razine glukoze, što smanjuje želju za šećerom.

cimet

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER