Orasi su nevjerojatno hranjivi i ukusni orašasti plodovi koji su prisutni u prehrani ljudi već stoljećima. Ovi čudesni plodovi bogati su esencijalnim hranjivim tvarima i zdravim mastima koje donose brojne prednosti za naše tijelo i mozak.

U ovom članku istražujemo orahe i sve blagodati koje oni pružaju. Saznajte više o tome zašto biste trebali uključiti orahe u svoju prehranu.

1. Bogatstvo hranjivim tvarima

Orašasti plodovi su izvor raznih hranjivih tvari koje naše tijelo treba za optimalno funkcioniranje. Orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima, vlaknima, proteinima, vitaminima (poput vitamina E i B skupine) te mineralima poput magnezija, fosfora i cinka.

Svi ovi hranjivi sastojci igraju ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja i pružaju razne prednosti.

orasi

2. Poboljšava zdravlje srca

Redovita konzumacija oraha može poboljšati zdravlje srca. Omega-3 masne kiseline koje se nalaze u orasima pomažu u snižavanju razine kolesterola, smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Također, orasi su bogati argininom, aminokiselinom koja potiče zdravu cirkulaciju krvi i održava fleksibilnost arterija

3. Potiče mozak i mentalno zdravlje

Orasi su izvrstan izvor hranjivih tvari koje podržavaju zdravlje mozga. Omega-3 masne kiseline prisutne u orasima ključne su za razvoj i funkciju mozga, te mogu smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Također, antioksidansi u orasima štite mozak od oksidativnog stresa koji može pridonijeti starenju mozga.

4. Regulira tjelesnu težinu

Iako su orasi energetski pokriveni, istraživanja su pokazala da redovita konzumacija oraha ne dovodi do povećanja tjelesne težine. Naprotiv, orasi mogu pomoći u regulaciji tjelesne težine.

Bogati su vlaknima, proteinima i zdravim mastima koji pružaju osjećaj sitosti, smanjujući potrebu za prejedanjem. Osim toga, orasi potiču metaboličke procese koji pomažu u sagorijevanju masti.

orasi

5. Jača imunološki sustav

Orasi su izvor vitamina, minerala i antioksidansa koji jačaju imunološki sustav. Vitamin E i cink prisutni u orasima podržavaju funkciju imunološkog sustava i pomažu u borbi protiv infekcija.

Antioksidansi štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima te pomažu u održavanju snažnog imunološkog odgovora.

6. Poboljšavaju probavu

Orasi su izvor vlakana koja su ključna za zdravu probavu. Vlakna pomažu regulirati crijevnu peristaltiku, održavajući redovitu stolicu i sprečavajući probleme poput zatvora. Također, vlakna hrane korisne probiotike u crijevima, podržavajući zdravu ravnotežu crijevne mikroflore.

7. Snažni antioksidansi

Orasi su izvanredan izvor antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Antioksidansi štite stanice od oksidativnog stresa, smanjujući rizik od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, određenih vrsta raka i neurodegenerativnih bolesti.

Orasi su posebno bogati antioksidansom poznatim kao juglon, koji ima protuupalna svojstva.

8. Smanjuju rizik od određenih vrsta raka

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija oraha može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, poput raka dojke, debelog crijeva i prostate. Antioksidansi i fitokemikalije prisutni u orasima imaju protuupalna svojstva i mogu inhibirati rast tumora.

Zaključak

Ukratko, orasi su iznimno zdravi orašasti plodovi koji donose brojne prednosti za naše tijelo i mozak. Bogati hranjivim tvarima, oni podržavaju zdravlje srca, poboljšavaju mozak, reguliraju tjelesnu težinu, jačaju imunološki sustav, poboljšavaju probavu, djeluju kao snažni antioksidansi te smanjuju rizik od određenih vrsta raka.

Uključivanje oraha u svakodnevnu prehranu može biti izvrstan način za poboljšanje općeg zdravlja. Stoga, neka orasi postanu sastavni dio vaše prehrane kako biste iskoristili sve blagodati koje oni donose.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER