Popularni sastojak slastica i pudinga, pistacije ili "zeleni orasi" daju dašak boje jelima; Ove jestive sjemenke Pistacia veratree izvor su zdravih masti, proteina, vlakana i zaštitnih antioksidansa.

Otkrijte naš cijeli niz vodiča o zdravstvenim prednostima i saznajte više o zdravstvenim prednostima pistacija u nastavku.

1. Bogate antioksidansima

Pigmenti koji pistacijama daju jedinstvenu zelenu i ljubičastu boju imaju zaštitna antioksidativna svojstva. Od svih orašastih plodova, pistacije su posebno bogate ovim spojevima, a samo orasi i pekan orasi sadrže više.

2. Zdravo za srce

U usporedbi s većinom orašastih plodova, pistacije imaju niži udio masti i kalorija te sadrže najveću količinu kalija. Posebno su bogati fitosterolima, a svi oni podupiru zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Pistacije su također koristan izvor aminokiseline L-arginina, koju pretvaramo u spoj koji snižava krvni tlak, dušikov oksid.

pistacije

3. Može podržati zdravlje očiju

Pistacije su jedini orašasti plodovi koji osiguravaju razumne razine luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji igraju važnu ulogu u zaštiti očiju kako starimo.

4. Može pomoći u kontroli tjelesne težine

Pistacije bi moglo biti korisno uključiti u program kontrole tjelesne težine, budući da imaju niži udio kalorija i masnoća od većine drugih orašastih plodova, također imaju i smanjen udio neto metaboličke energije – što znači da ne probavljamo i ne apsorbiramo svu njihovu kalorijsku vrijednost vrijednost. Budući da su bogati vlaknima, također nam pomažu da ostanemo siti.

Ove su osobine pokazane u studiji odraslih osoba s prekomjernom težinom koje su prijavile smanjenje indeksa tjelesne mase (BMI) i opsega struka u kombinaciji s povoljnim promjenama prehrambenih navika.

pistacije

5. Može kontrolirati razinu šećera u krvi

Pistacije su bogate vlaknima, zdravim masnoćama i zaštitnim antioksidansima pa nije nerazumno očekivati da budu koristan dodatak uravnoteženoj prehrani. Istraživanje na zdravim odraslim osobama također sugerira da bi dodavanje pistacija obroku s visokim udjelom ugljikohidrata moglo smanjiti naš ukupni odgovor na šećer u krvi.

Slične dobrobiti primijećene su u studijama koje su ispitivale učinak pistacija na šećer u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Sve to sugerira da, osim što imaju nisku glikemijsku vrijednost (GI), pistacije nude i druge vrijedne prednosti upravljanja šećerom u krvi.

pistacije

Jesu li pistacije sigurne za sve?

Osobe s alergijom na orašaste plodove trebaju izbjegavati pistacije. Simptomi alergije obično se razviju u roku od nekoliko minuta i trebali biste posjetiti svog liječnika opće prakse ako osjetite nuspojavu. Međutim, ako se to razvije u tešku reakciju, poznatu kao anafilaksa, to je hitan medicinski slučaj i treba odmah potražiti pomoć.

Mala djeca, neki stariji ljudi i oni koji imaju problema s gutanjem trebali bi izbjegavati cijele orašaste plodove zbog opasnosti od gušenja.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER