Prokulice dobile su ime po povijesti uzgoja povrća u Belgiji. Dio obitelji križanog povrća, rođaci klica uključuju cvjetaču, kelj, brokulu, kupus,itd.

Prokulice su moćne hranjive tvari koje sadrže niz vitamina, minerala, antioksidansa i malo dodatnih biljnih proteina. Također imaju malo kalorija, 75 po šalici. Evo još pet impresivnih razloga da ih uključite u svoju redovnu rutinu prehrane.

1. Bogate antioksidansima

Prokulice su bogate antioksidansima koji štite stanice od oštećenja koja mogu uzrokovati rak i bolesti srca.

Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) navodi da prokulice sadrže preko 70 miligrama vitamina C. A prema Akademiji za prehranu i dijetetiku, vitamin C je nutrijent koji djeluje kao antioksidans. Vitamin C također pomaže u obnavljanju i rastu tkiva. Neophodan je za rast kostiju, zuba, kože i hrskavice.

prokulice

2. Smanjuje upalu

Protuupalna moć prokulice povezana je sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i rak, prema Akademiji za prehranu i dijetetiku. To je zato što sadrže fitonutrijente, biljne hranjive tvari koje smanjuju upalu i rizik od raka. Njihovi protuupalni spojevi štite stanice od oštećenja DNK.

U studiji objavljenoj u ožujku 2014, ljudi koji su konzumirali više prokulica imali su niže razine upale u krvi i urinu.

3. Smanjuje rizik od dijabetesa

Prokulice koriste svoju antioksidacijsku moć ne samo za zaštitu od raka i srčanih bolesti, već i protiv dijabetesa. Studija iz 2016. pokazala je da povećani unos prokulica dovodi do smanjenog rizika od dijabetesa.

prokulice

4. Visok udio vlakana

Vlakna u prokulicama—više od 3 grama po šalici, prema USDA—pomažu u regulaciji razine šećera u krvi, podržavaju zdravlje probavnog sustava i hrane korisne crijevne bakterije. Probavne bakterije povezane su s pozitivnim raspoloženjem, imunitetom i protuupalnim djelovanjem.

5. Prepun vitamina K

USDA navodi da jedna šalica prokulica sadrži 177 mikrograma vitamina K. Osim što pomaže u zgrušavanju krvi, vitamin K igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i može pomoći u zaštiti od gubitka koštane mase. Preporučeni dnevni unos vitamina K za odrasle je 90-120 mikrograma.

prokulice

Kako pripremiti prokulicu na ukusan način

Jedan od najukusnijih načina uživanja u prokulicama je pečenje u pećnici. Prvo narežite prokulice na ploške ili na četvrtine i lagano ih pomiješajte s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, uljem avokada, morskom soli i crnim paprom. Zatim kuhajte 30 do 40 minuta na 200 stupnjeva dok vanjski listovi ne postanu zlatni i lagano hrskavi. Također se mogu naribati i dodati vrtnim salatama ili cijele ispeći na ražnjiće. Također možete koristiti pirjane, naribane prokulice kao podlogu za nemasne proteine, poput lososa ili leće. Ili ih dodajte omletima, prženim krumpirićima i juhama.

Postoji mnogo ukusnih načina da uživate u prokulicama i da ih uključite u svoju prehranu.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER