Propolis je mješavina peludi i pčelinjeg voska koju pčele sakupljaju s određenih biljaka i drveća. Bogat flavonoidima, klasom antioksidansa, propolis ima dugu povijest korištenja kao prirodni lijek za mnoge zdravstvene probleme, ali potrebna su dodatna istraživanja na ljudima kako bi se poduprla njegova uporaba.

Iako se nalazi u malim količinama u medu, propolis je također široko dostupan u obliku suplemenata. Na primjer, propolis se koristi kao sastojak određenih proizvoda koji se nanose izravno na kožu, poput masti i krema. Osim toga, propolis se ponekad nalazi u sprejevima za nos i grlo, kao i u vodici za ispiranje usta i pasti za zube.

Ovaj članak govori o potencijalnoj upotrebi propolisa. Također pokriva čimbenike rizika i nuspojave uzimanja ovog dodatka.

VAŽNO: Čak i ako su suplementi testirani, to ne znači da su sigurni za sve ili učinkoviti općenito. Stoga je važno razgovarati sa svojim liječnikom o dodacima koje planirate uzimati i provjeriti moguće interakcije s drugim dodacima ili lijekovima.

Prednosti i upotreba propolisa

Navodne dobrobiti propolisa su različite. Kaže se da ima protuupalna, antioksidativna, antikancerogena, antibakterijska svojstva i svojstva zacjeljivanja rana, a sve zahvaljujući kemijskim spojevima koji se nazivaju flavonoidi.

Iako se proučavaju problemi u rasponu od kontrole karijesa i rana na jezgri do raka, dijabetesa, srčanih bolesti i čira na želucu, jednostavno nema dovoljno istraživanja provedenih na ljudima koja bi poduprla korištenje propolisa u te svrhe.

Ograničeno istraživanje koje je provedeno o korištenju propolisa za oralne, kožne i genitalne bolesti nije dalo uvjerljive rezultate. Istraživači to pripisuju malim veličinama uzorka i načinu na koji su studije organizirane i provedene.

Propolis se može nanositi lokalno (na kožu) ili u obliku dodatka.

Upotreba dodataka treba biti individualizirana i provjerena od strane zdravstvenog radnika, kao što je registrirani dijetetičar nutricionist, ljekarnik ili pružatelj zdravstvenih usluga. Nijedan dodatak nije namijenjen liječenju ili prevenciji bolesti.

propolis

Koje su nuspojave propolisa?

Propolis može izazvati nuspojave kod nekih osoba. Zbog nedostatka istraživanja malo se zna o kratkoročnim i dugoročnim nuspojavama propolisa. Prestanite koristiti propolis i obratite se svom liječniku ako se pojave bilo kakve nuspojave.

Nemojte koristiti propolis ako ste alergični na pčelinje proizvode (uključujući med). Propolis može usporiti zgrušavanje krvi i povećati rizik od krvarenja kod osoba s poremećajima krvarenja ili tijekom operacije. Dva tjedna prije operacije prestati uzimati propolis.

Mjere predostrožnosti

Trudnice ili dojilje i djeca ne bi trebali uzimati propolis jer nije provedeno dovoljno istraživanja u tim populacijama. Uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije nego počnete uzimati bilo koju vrstu suplementa.

Doziranje: Koliko propolisa trebam uzeti?

Uvijek razgovarajte s liječnikom prije nego što uzmete dodatak kako biste bili sigurni da dodatak i doza odgovaraju vašim individualnim potrebama.

Ne postoji preporučena dnevna doza propolisa i nema dovoljno studija na ljudima da bi se utvrdilo koliko propolisa treba uzimati za održavanje zdravstvenog stanja. Međutim, odrasli su koristili propolis u dozama od 400 do 500 miligrama na usta dnevno do 13 mjeseci. Potrebna su dodatna istraživanja o odgovarajućem doziranju.

Što se događa ako uzmem previše propolisa?

Kao opća smjernica, nikada ne uzimajte više od preporučene doze proizvođača. Ako osjetite nuspojave bilo koje vrste, prestanite uzimati propolis i razgovarajte sa svojim liječnikom.

Interakcije

Neophodno je pažljivo pročitati popis sastojaka i papirić s podacima o nutritivnoj vrijednosti suplementa kako biste znali koji su sastojci i koliko svakog sastojka uključeni. Pregledajte naljepnicu sa svojim liječnikom kako biste razgovarali o mogućim interakcijama s hranom, drugim dodacima i lijekovima.

propolis

Zamijećeno je da propolis stupa u interakcije s određenim lijekovima i biljnim dodacima, što uključuje:

  • Lijekove koje koriste enzim zvan citokrom P450 za njihovu razgradnju: Propolis bi mogao promijeniti učinak ovih lijekova.
  • Jantoven (varfarin): Propolis može smanjiti učinke varfarina i povećati rizik od zgrušavanja krvi.
  • Češnjak, đumbir, ginko, ginseng i nattokinaza: Propolis može usporiti zgrušavanje krvi, pa ga uzimanje s drugim dodacima sa sličnim učinkom može povećati rizik od krvarenja.

Prije uporabe propolisa obratite se svom liječniku ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica.

Kako čuvati propolis?

Čuvajte propolis prema uputama proizvođača na pakiranju. Bacite kutiju kako je navedeno na pakiranju.

Izvori propolisa i što tražiti

Propolis je dostupan u mnogim oblicima, uključujući tablete, kapsule, prah, ekstrakt i pastile. Kada se koristi lokalno, nalazi se u mastima, kremama, losionima i drugim proizvodima za osobnu njegu. Propolis se može kupiti online ili u trgovinama zdrave hrane.

Imajte na umu da je nezakonito za bilo koju tvrtku reklamirati proizvod dodatka prehrani kao tretman ili lijek za bolest.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER