Riblje ulje je izvor omega-3 masnih kiselina. Smanjuje trigliceride, ali ne čini se da utječe na stopu kardiovaskularnih događaja. Čini se da značajno smanjuje simptome depresije i poboljšava neka bolna, upalna stanja.

Što je riblje ulje?

Riblje ulje je uobičajeni izraz koji se koristi za označavanje dvije vrste omega-3 masnih kiselina:

  • eikosapentaenske kiseline (EPA)
  • dokozaheksaenske kiseline (DHA)

Ove omega-3 masne kiseline obično se nalaze u ribi, životinjskim proizvodima i fitoplanktonu.

Masne kiseline EPA i DHA uključene su u regulaciju različitih bioloških procesa kao što su upalni odgovor, različiti metabolički signalni putovi i funkcija mozga. Mogu se sintetizirati u tijelu iz alfa-linolenske kiseline (ALA), ali u malim količinama za većinu ljudi.

riblje ulje

Koje su glavne prednosti ribljeg ulja?

Riblje ulje uzrokuje snažno smanjenje razine triglicerida, i skromnije smanjenje krvnog tlaka u hipertoničara. Unatoč tome, dugotrajna ispitivanja nisu otkrila smanjenje stope kardiovaskularnih događaja.

Čini se da znatno poboljšava raspoloženje kod ljudi s teškom depresijom, iako nije jasno ima li učinak na ljude s manjom depresijom. Posebno se čini da je EPA najučinkovitija omega-3 masna kiselina za ovu svrhu što sugerira da su učinci ribljeg ulja posljedica smanjenja neuroinflamacije. Čini se da se njegova protuupalna svojstva proširuju i na smanjenje simptoma sistemskog lupusa eritematozusa. Međutim, ne treba pretpostaviti da se njegove dobrobiti šire na upalne bolesti općenito.

Koji su glavni nedostaci ribljeg ulja?

Mnogi dodaci ribljem ulju mogu sadržavati štetne lipidne perokside (oksidirane lipide koji mogu oštetiti stanice), ali nije jasno ima li to znatne posljedice na zdravlje.

Kako djeluje riblje ulje?

Riblje ulje smanjuje trigliceride natašte smanjujući količinu VLDL bogate trigliceridima koju proizvodi jetra. Također smanjuje trigliceride nakon obroka povećanjem brzine uklanjanja hilomikrona bogatih trigliceridima.

Riblje ulje može smanjiti krvni tlak povećanjem dostupnosti dušikovog oksida i opuštanjem glatkih mišića. Također ima protuupalne učinke djelomično zbog svoje sposobnosti da utječe na pomicanje ravnoteže između upalnog i protuupalnog signaliziranja, što zauzvrat utječe na stanične membrane.

riblje ulje

Kako je još poznato riblje ulje?

Imajte na umu da je riblje ulje također poznato kao:

  • Eikosapentaenska kiselina
  • EPA
  • Dokozaheksaenska kiselina
  • DHA
  • Omega-3 masne kiseline
  • Omega 3
  • N-3 masne kiseline

Riblje ulje ne treba miješati sa:

  • Alfa-linolenska kiselinom (biljna omega-3)

riblje ulje

Podaci o doziranju

Doze ribljeg ulja variraju ovisno o cilju suplementacije. Za opće zdravlje, 250 mg kombinacije EPA i DHA je minimalna doza i može se dobiti unosom ribe. Preporučuje se konzumiranje 1g dnevno.

Budući da je riblje ulje kombinacija dviju različitih masnih kiselina, ovi brojevi odražavaju ukupni zbroj. Ukupna konzumacija eikosapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) trebala bi dolaziti iz mješavine prave hrane i dodataka prehrani. Što je više EPA i DHA osigurano prehranom, potrebno je manje suplemenata.

Riblje ulje se može uzimati tijekom dana. Kako biste umanjili okus "ribljeg podrigivanja", uzimajte riblje ulje uz obroke.

Trudnice bi trebale povećati unos DHA za najmanje 200 mg dnevno, sve dok ne postoji rizik od povišene razine žive.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER