Želite li prihvatiti zdravu mediteransku prehranu koja uključuje više ribe? Sabljarka (Xiphias gladius) izvor je nemasnih proteina bogat hranjivim tvarima koji je široko dostupan diljem svijeta. Sabljarka se obično lovi odgovorno i dobar je izbor za potrošače zabrinute zbog utjecaja prekomjernog izlova na okoliš.

Razmišljate o uključivanju više sabljarke u svoju prehranu? Nastavite čitati kako biste saznali što trebate znati o zdravstvenim dobrobitima sabljarke.

Što je sabljarka?

Sabljarka je jedna od najvećih koštunjavih riba u moru, s težinom od 635 kg i duljinom od 4,5m. Ovi snažni, brzi grabežljivci dobili su ime po ravnoj i tupoj izbočini na prednjem dijelu glave nalik maču. Odrasle sabljarke jedu velike koštunjave ribe i lignje, koristeći svoj "mač" da pogode i ošamute svoj plijen. Sabljarka je jedan od najbržih lovaca u moru, dostiže brzinu od 80 km na sat i ima jedinstvene prilagodbe koje im omogućuju da love plijen u hladnim, dubokim vodama.

Gdje žive sabljarke?

Sabljarka živi u otvorenom oceanu diljem svijeta. Sabljarka može živjeti u tropskim, suptropskim i umjerenim vodama i nalazi se u Atlantskom, Tihom i Indijskom oceanu.

Koje su zdravstvene dobrobiti sabljarke?

Nutirativni profil sabljarke

Sabljarka je dobar izvor nemasnih proteina, prirodno je niska natrijem i bogata je mnogim vitaminima, mineralima i hranjivim tvarima, uključujući:

 • Niacin, vitamin B koji pomaže u održavanju zdravlja živčanog sustava, probavnog sustava i kože.
 • Vitamin B12, vitamin koji pridonosi proizvodnji crvenih krvnih stanica, funkciji živaca i metabolizmu stanica.
 • Fosfor, mineral sadržan u kostima i zubima.
 • Selen, mineral koji potiče normalan rast i čak može spriječiti neke vrste raka.
 • Omega-3, masna kiselina koja može smanjiti rizik od smrti od srčanih bolesti.

Sabljarka može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Konzumiranje najmanje dva obroka od 100g nepržene ribe kao što je sabljarka tjedno može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, iznenadne srčane smrti i kongestivnog zatajenja srca. Zdravstvene dobrobiti sabljarke mogle bi biti još izraženije ako ribom zamijenite manje zdrave proteinske opcije poput slanine ili kobasice.

Koji su zdravstveni rizici sabljarke?

Kao velika riba, sabljarka sadrži više razine žive od ostalih riba. Dok koristi od jedenja ribe obično nadmašuju rizike od žive, može doći do trovanja živom od konzumacije ribe. Sabljarku je najzdravije jesti kuhanu jer se kuhanjem sadržaj žive smanjuje i do 30%.

Trudnice bi trebale izbjegavati jesti sabljarku zbog visokog sadržaja žive.

Koje su nutritivne vrijednosti za sabljarku?

Evo podataka o nutritivnoj vrijednosti sabljarke za porciju od 85g:

 • Kalorije: 146
 • Bjelančevine: 19,9 g
 • Ukupna mast: 6,74 g
 • Ugljikohidrati: 0 g
 • Bjelančevine: 19,9 g
 • Kalcij: 5,1 mg
 • Magnezij: 29,8 mg
 • Fosfor: 258 mg
 • Kalij, K: 424 mg
 • Natrij, NA: 82,4 mg
 • Selen: 58,2 mg

Kakvog je okusa sabljarka?

Sabljarka se obično opisuje kao slatka i mesnata. Nema jak "riblji" okus, što ju čini dobrim izborom za ljude koji obično ne uživaju u plodovima mora. Sabljarka ima gustu teksturu sličnu odresku i manje se ljušti od druge ribe.

Za najbolji okus, pobrinite se da se s vašom sabljarkom pravilno postupalo. Svježa riba treba biti elastična i čvrsta na dodir. Smrznuta riba ne bi trebala sadržavati kristale leda — kristali su znak da je riba bila predugo zamrznuta ili odmrznuta i ponovno zamrznuta, što ugrožava okus.

Kako pripremiti sabljarku?

Svježu ribu pripremite i konzumirajte što prije jer se riba brzo kvari. Svježu ribu čuvajte u najhladnijem dijelu hladnjaka ispod svih gotovih namirnica. Smrznutu ribu trebate otopiti prije kuhanja. Za najbolje rezultate odmrznite ribu preko noći u hladnjaku, ali u krajnjem slučaju ribu možete odmrznuti u zdjeli s hladnom vodom ili koristiti postavku "odmrzavanje" u mikrovalnoj pećnici.

Sabljarka se može pripremiti na različite načine, ali je najpopularnije pečena na žaru, u tavi ili na pečenju. Sabljarka ima blag okus koji se dobro slaže s raznim drugim okusima, tako da možete eksperimentirati kako biste pronašli svoje omiljeno bilje, začine ili marinade za sabljarku.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER