Nar ima malo kalorija i masti, ali ima puno vlakana, vitamina i minerala. Prednosti uključuju antioksidanse, zdravlje srca, zdravlje urinarnog sustava, izdržljivost tijekom vježbanja i još mnogo toga.

Nar su okrugli, crveni plodovi. Imaju bijelo unutarnje meso koje je gusto prepuno hrskavih, sočnih jestivih sjemenki zvanih aril.

Možda su najpoznatiji po soku jarke boje u kojem se često koriste, ali ovo jedinstveno voće ima puno više za ponuditi.

S potencijalom da podupre mnoge aspekte zdravlja, od imuniteta do zdravlja mozga, nar vrijedi dodati vašoj rutini zdrave prehrane.

U nastavku saznajte mnoge prehrambene i zdravstvene prednosti šipka.

1. Prepun hranjivih tvari

Male ružičaste sjemenke unutar nara, jestivi su dio ploda. Iako njihovo uklanjanje iz unutarnjeg mesa voća može biti naporno, njihov nutritivni profil i okus vrijedni su muke.

Sve u svemu, šipak ima malo kalorija i masti, ali ima mnogo vlakana, vitamina i minerala. Također sadrže nešto proteina.

Imajte na umu da se podaci o nutritivnim vrijednostima za nar i šipak razlikuju od onih za sok od nara, koji neće osigurati mnogo vlakana ili vitamina C. Ovo se općenito odnosi na voće — jedenje cijelog oblika će osigurati više vlakana.

šipak

2. Bogat antioksidansima

Antioksidansi su spojevi koji pomažu u zaštiti stanica vašeg tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali uvijek su prisutni u vašem tijelu, ali ako ih imate previše može biti štetno i pridonijeti brojnim kroničnim bolestima.

Nar je bogat antioksidansima i polifenolnim spojevima koji štite od ove štete. Glavni bioaktivni spojevi s antioksidativnim djelovanjem koji se nalaze u naru nazivaju se punikalagini, antocijanini i hidrolizabilni tanini.

Uzimanje antioksidansa iz povrća i voća kao što je šipak odličan je način da poduprete cjelokupno zdravlje i spriječite bolesti.

3. Može pomoći u suzbijanju upale

Kratkotrajna upala normalan je tjelesni odgovor na infekciju i ozljedu. Međutim, kronična upala može biti problem ako se ne liječi - i danas je uobičajena, osobito u zapadnjačkim kulturama.

Kada se upala ne liječi, ona može doprinijeti mnogim kroničnim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2, rak i Alzheimerovu bolest. Konzumiranje nara može spriječiti kroničnu upalu povezanu s povećanim rizikom od kronične bolesti.

šipak

4. Može imati antikancerogena svojstva

Neke studije iz epruvete otkrile su da spojevi u plodu nara, soku i ulju mogu pomoći u ubijanju stanica raka ili usporiti njihovo širenje u tijelu.

I studije u epruveti i studije na ljudima pokazuju da nar može pomoći u borbi protiv upale i usporiti rast stanica raka. Zapravo, voće je pokazalo antitumorsko djelovanje kod raka pluća, dojke, prostate, kože i debelog crijeva.

5. Može imati koristi za zdravlje srca

Postoje dokazi da voće bogato polifenolnim spojevima, kao što je šipak, može koristiti zdravlju srca.

Studije iz epruvete otkrile su da ekstrakt nara može smanjiti oksidativni stres i upalu u arterijama, sniziti krvni tlak i pomoći u borbi protiv ateroskleroze — nakupljanja plaka u arterijama koje može dovesti do srčanog i moždanog udara.

U jednoj studiji na ljudima, osobama sa srčanim bolestima davana je 1 šalica (220 ml) soka od nara dnevno tijekom 5 dana. Sok je značajno smanjio učestalost i jačinu bolova u prsima, kao i određene biomarkere u krvi koji ukazuju na zaštitni učinak na zdravlje srca.

Ipak, nedostaju kvalitetna istraživanja o naru i zdravlju srca kod ljudi.

šipak

6. Podržava zdravlje urinarnog sustava

Studije u epruveti i na ljudima otkrile su da ekstrakt nara može pomoći u smanjenju stvaranja bubrežnih kamenaca, što je prednost koja se uvelike pripisuje njegovoj antioksidativnoj aktivnosti.

U jednoj studiji, odrasli u dobi od 18 do 70 godina koji su imali ponovljene bubrežne kamence dobivali su 1000 mg ekstrakta nara tijekom 90 dana. Utvrđeno je da ovo pomaže u inhibiciji mehanizma stvaranja kamenaca u tijelu.

7. Može imati antimikrobna svojstva

Spojevi nara mogu pomoći u borbi protiv štetnih mikroorganizama kao što su određene vrste bakterija i gljivica.

Na primjer, i starije i novije studije sugeriraju da mogu zaštititi zdravlje vaših usta ciljajući na neželjene oralne klice koje mogu postati problematične kada se pretjerano razrastu — poput onih koje uzrokuju loš zadah i potiču karijes.

8. Može poboljšati izdržljivost vježbanja

Polifenoli u naru mogu povećati izdržljivost vježbanja, duljinu vremena u kojem možete sudjelovati u tjelesnoj aktivnosti prije nego što se umorite.

Jedno istraživanje na ljudima pokazalo je da uzimanje samo 1 grama ekstrakta nara 30 minuta prije trčanja produljuje vrijeme do iscrpljenosti za 12%.

Druga istraživanja na ljudima otkrila su da dodaci prehrani od nara mogu poboljšati izdržljivost tijekom vježbanja i oporavak mišića.

šipak

9. Dobro za vaš mozak

Nar sadrži spojeve zvane elagitanini, koji djeluju kao antioksidansi i smanjuju upale u tijelu.

Kao takvi, oni također nude zaštitne prednosti za vaš mozak protiv stanja koja su pod utjecajem upale i oksidativnog stresa.

Neke su studije otkrile da elagitanini mogu pomoći u zaštiti mozga od razvoja Alzheimerove bolesti i Parkinsonove bolesti smanjenjem oksidativnog oštećenja i povećanjem preživljavanja moždanih stanica.

Oni također mogu pomoći u oporavku od hipoksično-ishemične ozljede mozga.

10. Podržava zdravlje probavnog sustava

Starija i novija istraživanja sugeriraju da je probavno zdravlje, koje uglavnom određuju vaše crijevne bakterije, snažno povezano s cjelokupnim zdravljem. Kao takvo, važno je podržati vaše probavno zdravlje, a nar može biti dio tog napora.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER