Slanutak je glavna namirnica u svijetu mahunarki. No jesu li zdrave kao što mislimo? Ukratko, da.

Slanutak je izvrstan izvor vlakana i biljnih proteina, kao i mnoštvo hranjivih tvari poput folata i željeza! U nastavku slijedi pregled svih zdravih sastoaka slanutka (Ovi podaci odnose se na 1 šalicu (164 g) konzerviranog ili kuhanog slanutka)

Kalorije: 269

Slanutak je u sredini u pogledu kalorija - nije niskokaloričan, ali nije ni prepun kalorija. Slanutak sadrži sličnu količinu kalorija kao većina graška i graha

Ugljikohidrati: 45g

Slanutak nije hrana s niskim udjelom ugljikohidrata, pa nije prikladan za keto dijetu. Ali s mnoštvom složenih ugljikohidrata i vlakana, izvrstan su dodatak većini drugih vrsta dijeta!

Vlakna: 12g

Slanutak je izvrstan izvor vlakana i ima 50% vaše dnevne vrijednosti (DV). To znači da limenka slanutka može učiniti da se osjećate siti, pomaže vam da jedete manje i smršavite.

slanutak

Proteini: 15g

Slanutak je dobar izvor proteina. Poput mnogih biljnih proteina, oni ne sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su nam potrebne, ali su bogati nekima, uključujući lizin i arginin

Masti: 4g

Iako nije potpuno bez masti, slanutak ima relativno malo masti.

71% dnevne vrijednosti folata

Slanutak je bogat folatom, vitaminom topljivim u vodi koji pomaže u stvaranju DNK i RNK.

28% dnevne vrijednosti fosfora

Također sadrže dobru količinu fosfora, minerala koji zajedno s kalcijem pomaže u izgradnji jakih kostiju i zuba.

26% dnevne vrijednosti željeza

Za vegetarijansku prehranu, bilo koji biljni izvor s ovoliko željeza velika je pobjeda! Slanutak je bogat željezom, koje je glavna komponenta hemoglobina, proteina koji čini crvena krvna zrnca i prenosi kisik po tijelu.

17% dnevne vrijednosti cinka

Sadrže i cink, mineral važan za jačanje imunološkog sustava, zacjeljivanje rana i održavanje osjeta okusa i mirisa.

Je li slanutak škrob ili protein?

Oboje! Slanutak sadrži i škrob i proteine. No iako sadrži škrob, izvrstan su izvor vlakana i imaju niži glikemijski indeks od ostalih jela koja sadrže škrob (kao što je krumpir).

slanutak

Pomaže li slanutak pri mršavljenju?

Iako slanutak nije nužno niskokaloričan, dobar je izvor i vlakana i proteina. Zbog njih ćete se osjećati sitima, što bi vam moglo pomoći da kasnije jedete manje!

Kako kupiti slanutak

Osušeni slanutak: Treba ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do godinu dana. Što se dulje čuva, izgubit će više vlage i dulje će mu trebati da se skuha.

Konzervirani slanutak: Konzervirani slanutak je prethodno kuhani slanutak. Konzervirani slanutak možete jesti direktno iz konzerve! Samo ga svakako isperite prije žvakanja kako biste isprali višak natrija!

Brašno od slanutka: i indijska i talijanska kuhinja uključuju brašno od slanutka u mnoga jela, od curryja do tjestenine! Zapravo, Indija je luda za slanutkom i proizvodi ga više od bilo koje druge zemlje na svijetu.

slanutak

Kako skuhati sušeni slanutak

Kuhanje sušenog slanutka pristupačan je i jednostavan način da više slanutka unesete u svoju prehranu. Evo kako svoj sušeni slanutak pretvoriti u meku, jestivu poslasticu! Evo našeg cjelovitog vodiča za kuhanje sušenog slanutka!

Kako ispeći slanutak

Okus: Zagrijte pećnicu na 200 °C). Osušite slanutak papirnatim ručnikom, uklanjajući sve kore koje bi se mogle odvojiti. Lagano pomiješajte slanutak s uljem (1 žlica po limenci slanutka) i začinima po želji.

Pečenje: Rasporedite slanutak na podmazan lim za pečenje i pecite ga oko 20 do 30 minuta, dok lagano ne porumeni i postane hrskav.

 

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER