Sok od naranče jedan je od najpopularnijih voćnih sokova. Sadrži ključne hranjive tvari i antioksidanse koji nude mnoge zdravstvene prednosti. Nastavite čitati kako biste saznali o nutritivnoj vrijednosti soka od naranče, kalorijama i zašto je tako dobar za vas.

Nutritivne činjenice

Jedna porcija soka od naranče od 300 ml sadrži:

  • Kalorije: 112
  • Ukupna masnoća: 0,5g
  • Natrij: 2 mg
  • Kalij: 496 mg
  • Ukupno ugljikohidrati: 25g
  • Šećer: 21g
  • Proteini: 2g
  • Vitamin C: 124% DV
  • Folat: 12% DV
  • Tiamin: 10% DV

Sok od naranče je prepun vitamina C, osiguravajući više nego što vam je potrebno za cijeli dan. Također je dobar izvor kalija, folata i antioksidansa hesperidina. Kupovne vrste imaju sličnu hranjivost kao svježe iscijeđeni sok.

1. Nizak udio kalorija i masti

U usporedbi s drugim voćnim sokovima, sok od naranče relativno je niskokaloričan sa samo 112 kalorija po čaši od 300 ml. Također ne sadrži gotovo nikakve masti. To ga čini pametnim izborom pića kada pokušavate kontrolirati težinu. Kako biste ograničili kalorije, držite se skromne porcije.

2. Izvor vitamina C

Samo jedna porcija soka od naranče zadovoljava vaše dnevne potrebe za vitaminom C. Vitamin C jača imunitet stimulirajući proizvodnju bijelih krvnih stanica. Također djeluje kao antioksidans za zaštitu stanica od oštećenja. Dodavanje soka od naranče vašoj prehrani podržava imunološku funkciju i cjelokupno zdravlje.

3. Zdravo srce

Sok od naranče potiče zdravlje srca zahvaljujući sadržaju vitamina C, kalija, folata i hesperidina. Vitamin C sprječava LDL kolesterol da oksidira i uzrokuje nakupljanje plaka u arterijama. Kalij pomaže u kontroli krvnog tlaka. Folat razgrađuje homocistein, upalni spoj povezan s kardiovaskularnim bolestima. Antioksidans hesperidin poboljšava protok krvi i snižava krvni tlak.

4. Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Unatoč prirodnom šećeru, sok od naranče ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje skokove šećera u krvi. Njegova antioksidativna i protuupalna svojstva također mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i pomoći u upravljanju dijabetesom. Ali umjerenost je još uvijek ključna za dijabetičare kada piju voćne sokove.

5. Podržava zdravlje kože

Sok od naranče sadrži spojeve poput vitamina C i beta-karotena koji poboljšavaju zdravlje kože. Vitamin C potiče proizvodnju kolagena kako bi se smanjile bore i poboljšala tekstura kože. Beta-karoten štiti od oštećenja sunčevim zrakama. Antioksidativno djelovanje sprječava prerano starenje kože.

6. Može smanjiti upalu

Sok od naranče nudi protuupalne prednosti koje se pripisuju vitaminu C i hesperidinu. Ovi spojevi smanjuju markere upale poput C-reaktivnog proteina. Smanjenje kronične upale pomaže smanjiti rizik od mnogih bolesti. Potrebno je više istraživanja posebno o soku od naranče.

7. Pomaže apsorpciju željeza

Vitamin C pospješuje apsorpciju ne-hem željeza iz biljnih izvora. Pijenje soka od naranče uz hranu bogatu željezom poput špinata, graha i obogaćenih žitarica povećava sadržaj željeza u njima. Ovo je korisno za one koji su izloženi riziku od nedostatka željeza poput vegetarijanaca i žena.

8. Štiti funkciju mozga

Antioksidativni učinci soka od naranče mogu pomoći u zaštiti od oksidativnog oštećenja povezanog s neurodegenerativnim bolestima. Flavonoidi poput hesperidina u narančama također potiču protok krvi u mozgu. Potrebna su dodatna istraživanja, ali sok od naranče obećava za potporu zdravlju mozga.

Ukratko, sok od naranče osigurava vitamin C, kalij i druge korisne biljne spojeve s malo kalorija. Umjerena konzumacija kao dio zdrave prehrane može poboljšati imunitet, zdravlje srca, kontrolu šećera u krvi, zdravlje kože i još mnogo toga.

zdravlje fitness logo

Prijavi se na naš NEWSLETTER